Știri 30 septembrie 2015

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi 8 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, de la această oră, Patriarhul oficiază Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
De asemenea, de la orele 11.30, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român şi a Preafericirii Sale.
Apoi, de la ora 12:00, are loc un moment aniversar în timpul căruia vor fi prezentate mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și ai altor instituţii publice.

Constănţenii vor putea admira bisericuţele rupestre de la Basarabi în mărime naturală.
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, a implementat proiectul „Misterul din dealul de cretă – Bisericile Rupestre de la Basarabi”.
Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică lucrează, în prezent, la reconstituirea la scară 1:1 a patru bisericuţe din cretă de la Basarabi.
Aceștia vor crea patru replici 3D a patru bisericuţe din cele şase existente, care datează din secolul X d.Hr.
De asemenea, pe agenda conducerii muzeului se află și reconstituirea altor trei morminte pictate, datând din secolele IV-VI d.Hr.
Prezentarea 3D şi fotografiile din interiorul complexului rulează şi pe ecranele amplasate în interiorul muzeului.

Pâinea feliată conține aditivi alimentari.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului atrage atenția că 96% din sortimentele de pâine de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională şi conţin “aditivi alimentari din belşug” şi alte adaosuri.
APC a realizat un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători.
La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari.
Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten, iar 56% dintre ele adaosuri de zaharuri.

Clasa pregătitoare rămâne la şcoală.
Precizarea a fost făcută de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
El a declarat că s-au organizat cursuri de perfecţionare specifice clasei pregătitoare şi s-au făcut eforturi pentru infrastructură.
Ministrul a mai spus că, la nivel internațional, România este apreciată pentru introducerea clasei pregătitoare în școli.
În plus, reacţile părinţilor sunt pozitive după împotrivirile de acum trei ani.
Problema întoarcerii clasei pregătitoare la gradiniţă a apărut în vară în contextul dezbaterilor privind legea educaţiei.

Elevii și cadrele didactice nu vor face ore luni, 5 octombrie.
Aceștia vor sărbători prin activități recreative și educative Ziua Internațională a Educației.
UNESCO a stabilit, în anul 1994, sărbătorirea acestei zile la data de 5 octombrie.
Ministerul Educației a transmis unităților școlare din țară o notă în care acestea au fost informate să marcheze prin evenimente specifice sărbătoarea în timpul orelor de curs.

Emiterea rovinietelor și a înregistrării în format electronic a tarifului de trecere ar putea fi îngreunată mâine.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că din această noapte de la ora 0.00, emiterea acestora ar putea fi chiar întreruptă, ca urmare a unor lucrări de mentenanță la sistemul informatic.
Potrivit reprezentanților CNADNR, achitarea tarifului de la Fetești se poate realiza până cel târziu la ora 24 a zilei următoare.

Copiii defavorizați vor primi 50 de lei lunar pentru a merge la grădiniță.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Aceasta a adăugat că de la 1 ianuarie 2016, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani vor primi un voucher de 50 de lei, cu care se vor putea cumpăra alimente, haine, jucării sau rechizite.
Tichetul social va fi acordat pentru 111.000 de copii care provin din familiile defavorizate și va avea un impact bugetar de 39 milioane de lei pe an.

Consumatorii de energizante pot suferi traume cerebrale.
O echipă de cercetători canadieni a analizat mai mult de 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 11 şi 20 de ani, și s-a axat în special pe consumul de alcool şi astfel de băuturi.
O băutură energizantă conţine aceeaşi cantitate de cofeină pe care o conţin două ceşti de cafea, pe lângă taurină şi guarana.
Studiul a arătat că aceste substanțe predispun la mai multe accidente și face concentrarea mai dificilă.
Potrivit specialiștilor, pericolul pentru sănătate crește atunci când energizantul se amestecă cu alcool.

O singură doză de băutură carbogazoasă pe zi poate crește cu o treime riscul de atac de cord.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, o doză de suc măreşte de asemenea şansa de a dezvolta diabet si de a face atac cerebral.
Cercetarea a mai demonstrat că eliminarea sau reducerea consumului băuturilor dulci este o modalitate simpla de a slabi si de a preveni o gama de boli cardio-metabolice.

Un nou test medical pentru cei care doresc să obţină sau să îşi schimbe un permis de conducere va fi obligatoriu.
Potrivit unei directive a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2016 şi în România va fi nevoie de testul pentru apnee în somn.
Pentru testare, subiectul trebuie să doarmă o noapte într-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatură specială.
În toată ţara au competenţe pentru a efectua testele de somnologie doar 70 de medici.
Cele 40 de laboratoare de somnologie din ţară pot verifica circa 20.000 de persoane pe an.

Comisia Europeană va îmbunătăți regulile de autorizare a noilor modele de maşini.
Decizia vine ca urmare a scandalului provocat de măsluirea testelor pentru emisiile poluante ale automobilelor diesel ale grupului german Volkswagen.
Executivul UE a interzis softurile care influenţează rezultatele testelor de noxe în 2007 si a început sa lucreze la îmbunătăţirea procedurilor de testare, care să facă mai dificila utilizarea unor astfel de dispozitive ilegale.
Noile teste vor completa rezultatele de laborator prin testarea vehiculelor în condiţii reale de trafic și vor fi introduse de anul viitor.
Potrivit legislaţiei actuale, autorităţile naţionale trebuie să supravegheze respectarea de către producători a limitelor de emisii, după aprobarea prototipurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept