Știri 28 septembrie 2015

Înscrierea la ora de Religie se face o singură dată şi este valabilă permanent până la o eventuală schimbare a opțiunii.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, după publicarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar în Monitorul Oficial al României, unele publicaţii au lansat interpretări eronate cu scop de manipulare.
Astfel, Patriarhia Română își exprimă acordul cu privire la conținutul Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.
Textul Legii preia conținutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, a cărui idee centrală este că opțiunea în vederea participării la ora de Religie, odată exprimată, rămâne valabilă pe toată durata școlarizării pentru evitarea obstacolelor birocratice pentru părinți prin reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ.

Biserica Ortodoxă Bulgară cere autorităţilor să nu mai primească imigranţi în ţară.
Sinodul Bisericii bulgare anunţă că-i va ajuta pe migranţii care au sosit în ţară, dar această problemă este necesar “să fie soluţionată de către cei care au creat-o.
Conducerea Bisericii apreciază că în afară de problemele nevoilor materiale ale migranţilor şi solidarităţii cu oamenii care vin în ţară, afluxul “ridică întrebări despre stabilitatea şi existenţa statului bulgar, în principiu.
Sinodul îndeamnă totodată Guvernul de la Sofia să ceară urgent un “sfârşit al războaielor” în Orientul Mijloc şi Africa de Nord, în dialog cu “toate organizaţiile internaţionale” dar şi să dezbată problema “toleranţei interreligioase” în ţări ca Egipt, Siria şi Irak.

Traseul unor linii de autobuz RATC se modifică astăzi.
Potrivit RATC, din cauza unor lucrări de asfaltare ce se desfăşoară la intersecţia străzilor Ţepeş Vodă cu Mihai Viteazul şi B-dul Mamaia, circulaţia autobuzelor de pe liniile 44, 51 şi 42 este deviată.
Astfel, autobuzele de pe liniile 44 şi 51 circulă de la Casa de Cultură pe str. I. G. Duca şi B-dul Ferdinand, iar la Fantasio, reintră pe traseul normal.
De asemenea, autobuzele de pe linia 42, circulă de la Capitol pe B-dul Tomis până la Primărie, pe str. Traian, după care reintră pe traseul obişnuit.

Meteorologii au emis o avertizare de ploi însemnate cantitativ pentru mai multe regiuni ale țării.
Astfel, potrivit ANM, până mâine la ora 21 aria ploilor se extinde în sud-estul țării, unde cantitățile de apă vor mai depăși 15 – 20 l/mp.
În sudul Moldovei, Bărăgan și Dobrogea vântul va avea intensificări, cu rafale de 50 – 55 km/h.
Valorile termice vor continua să scadă, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă în toate regiunile.

30 de judeţe, printre care şi Constanţa, vor demara împădurirea simultană cu un milion de copăcei pe terenuri publice neproductive.
Acțiunea se va desfășura pe 14 noiembrie, iar în judeţul Constanţa, în comuna Peştera vor fi plantaţi 33.000 de puieţi, cu ajutorul a 500 de voluntari.
ROMSILVA va furniza gratuit puieţii necesari şi asistenţă de specialitate.

CFR Călători va dota a trenurile cu aer condiționat.
Un ordin de ministru prevede ca, până în 2017, climatizarea să fie asigurată în toate garniturile, inclusiv în cele de tip Regio.
Potrivit CFR, dotarea unui vagon cu aer condiționat poate ajunge până la 400.000 de lei, dacă nu există instalația.
În majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul condiționat, iar
în prezent, în jur de 230 de vagoane necesită instalarea climei.

Primăria Constanţa a decis alocarea unui buget de 2 milioane lei pe anul 2015, pentru bursele şcolare de care elevii constănţeni nu beneficiau.
Asfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean a solicitat tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu să elaboreze listele cu elevii care se încadrează în condiţiile de acordare a burselor.
Pentru bursele de perfomanţă se va ţine cont de participarea şi obţinerea de premii la olimpiade şi concursuri naţionale şi calificarea în loturile internaţionale.

Doar 5% dintre deșeuri sunt colectate selectiv în România.
Așa arată un studiu realizat în 103 municipii în perioada mai-iulie.
Țara noastră are ca obiectiv ca în următorii cinci ani, să crească gradul de colectare selectivă a deşeurilor de la 5% la 50%.
Ultimul raport al Institutului de Politici Publice arată că nu avem şanse să respectăm angajamentul faţă de Uniunea Europeană.
Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că soluţia ar putea fi o campanie de informare.
Organizaţiile de mediu şi firmele de salubritate spun însă că tariful diferenţiat ar avea un efect educativ mai mare.

Datele personale postate pe reţelele sociale pot fi folosite de persoane rău intenţionate.
Serviciul Român de Informaţii avertizează utilizatorii reţelelor sociale să ia în calcul faptul că datele personale pe care le publică pot fi folosite de persoane rău intenţionate, care utilizează spaţiul virtual în scopuri ilicite.
Avertismentul SRI vine în condițiile în care utilizatorii nu iau în calcul întotdeauna importanța și tipul de informație pe care o postează în spațiul virtual și nici consecințele care pot surveni.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeana la investiţiile în educaţie.
Specialiştii spun că multe probleme pe care elevii le au acum în şcoală ar fi putut fi evitate dacă ei ar fi mers din timp la grădiniţă. Numai 3 sferturi dintre copiii din România frecventează în acest moment o formă de învăţământ preşcolar.
Reprezentanţii UNICEF cred că în România învăţământul obligatoriu ar trebui să fie de 12 ani şi nu de 11, cum este acum.
România are un proiect de strategie pentru educaţia timpurie, dar care nu este încă implementat.
Cele mai recente statistici arată că doar 2 din 100 de copii cu vârste între 0-3 ani merg la creșă şi doar 2 din 5 copii de etnie romă sunt incluşi în sistemul de învăţământ preşcolar.

O doză zilnică de aspirină ar putea dubla speranţa de viaţă a pacienţilor care suferă de cancer al tractului gastro-intestinal.
Așa arată un studiu recent realizat pe 14.000 de pacienţi cu cancer din Olanda.
Autorii cercetării au descoperit că pacienţii care au folosit în mod regulat aspirină aveau şanse de două ori mai mari să fie în viaţă după patru ani decât cei care nu au luat medicamentul.
Impactul aspirinei asupra speranţei de viaţă a fost evaluat după ce autorii studiului au ajustat factori precum sexul, vârsta, stadiul cancerului, tratamentul urmat şi alte probleme medicale care ar fi putut influenţa rata mortalităţii.
Coordonatorul cercetării spune că descoperirea sa ar putea avea un impact foarte mare asupra pacienţilor, dar şi asupra sistemelor medicale naţionale.

De săptămâna viitoare studenţii se întorc la cursuri.
Iar dacă unele universităţi au programat deschiderea festivă pe 1 octombrie, altele au decis să începă anul de studiu chiar de astăzi.
Studenții Universității Ovidius din Constanța vor începe cursurile joi, 1 octombrie.
Prima vacanță a studenților va fi cea de Crăciun, care va începe pe 21 decembrie, si va dura 3 săptămâni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept