Știri 26 septembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snoagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Mâine Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 18-a după Rusalii sau a Pescuirii Minunate.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Un simpozion dedicat Preasfințitului Ilarie Teodorescu, episcopul Constanţei se va desfășura mâine.
Evenimentul va avea loc de la orele 17, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la moartea ierarhului tomitan.
Viaţa şi activitatea lui Ilarie Teodorescu vor fi evocate de parohul Bisericii Amza din Bucureşti, Preotul Sandu Florin Alin, Directorul Serviciului judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, Prof. Univ. Dr. Stoica Lascu şi Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuţ Druche.
Părintele Ilarie Teodorescu s-a născut pe 18 octombrie 1867 la Bucureşti și este ctitorul Bisericii Amza din capitală.
A fost protopop al judeţului Prahova şi director al Seminarului teologic Nifon Mitropolitul, iar în anul 1923 a fost ales episcop al Constanţei.
S-a mutat la Domnul în ziua de 27 septembrie 1925.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept