Știri 24 septembrie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 18-a după Rusalii sau a Pescuirii Minunate.
IPS Teodosie, Arhiepicopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Un simpozion dedicat Preasfințitului Ilarie Teodorescu, episcopul Constanţei se va desfășura duminică.
Evenimentul va avea loc de la orele 17, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la moartea ierarhului tomitan.
Viaţa şi activitatea lui Ilarie Teodorescu vor fi evocate de parohul Bisericii Amza din Bucureşti, Preotul Sandu Florin Alin. Directorul Serviciului judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, Prof. Dr. Univ. Stoica Lascu şi Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuţ Druche.
Părintele Ilarie Teodorescu s-a născut pe 18 octombrie 1867 la Bucureşti și este ctitorul Bisericii Amza din capitală.
A fost protopop al judeţului Prahova şi director al Seminarului teologic Nifon Mitropolitul, iar în anul 1923 a fost ales episcop al Constanţei.
S-a mutat la Domnul în ziua de 27 septembrie 1925.

Guvernul a stabilit planul de protejare a Biosferei Delta Dunării.
Măsurile contribuie la protejarea și conservarea florei, faunei, ecosistemelor din Biosfera Delta Dunării, a diversității biologice și a resurselor naturale.
Totodată, urmăresc ca vizitarea în scop științific, educativ, recreativ și turistic să se facă în condiții de stabilitate ecologică, să prevină și să excludă orice formă de exploatare a resurselor naturale incompatibilă cu scopul pentru care a fost declarată Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Programul de protejare este valabil pentru următorii cinci ani.

Elevii vor avea manuale noi.
Elevii de clasa a III-a ar putea primi de pe 12 octombrie primele manuale școlare noi în varianta printată, manuale în concordanță cu programa nou-adoptată.
Copiii vor avea cărți școlare noi doar la 4 discipline: Limba modernă engleză, Limba modernă franceză, Religie – cultul ortodox și Arte vizuale și abilități practice.
În prezent, elevii de clasele a III-a folosesc manualele vechi, care nu sunt în concordanță cu programa școlară modificată.

Programul Rabla pentru persoane fizice se va încheia pe 30 septembrie.
Ministerul Mediului a prelungit termenul pentru firme şi persoane juridice cu o încă o lună.
Astfel, anul acesta au fost puse la bătaie 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.
Tichetele sunt alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Admiterea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfăşura după aceleaşi reguli ca în ultimii ani.
Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial zilele trecute.
Potrivit actului normativ, media de admitere la liceu se va calcula la fel ca până acum.
Mai exact, nota cu care absolvenţii de gimnaziu vor intra la liceu va fi media ponderată dintre media generală la evaluarea naţională, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Primăria Constanța lansează o campanie de ecologizare a oraşului.
Aceasta se va desfășura luna viitoare și poartă denumirea „Curăţăm Constanţa noastră”.
Primarul interimar Decebal Făgădău, a explicat că activităţile care vor marca această acţiune vizează refacerea gardurilor, a firmelor luminoase, curăţarea şi igienizarea faţadelor şi a zidurilor, curăţarea terenurilor şi a locurilor de joacă, precum şi a parcurilor.
De asemenea, vor fi plantaţi copaci.
Totodată, el a adăugat că această campanie va fi monitorizată şi filmată, mai ales că toţi constănţenii trebuie să se implice.
Amenzile pentru persoanele fizice vor fi cuprinse între 400 şi 1.000 lei, dar amenzi vor primi şi cei ale căror clădiri sunt murdare şi aparent părăsite.

Papa Francisc îndeamnă SUA să ia măsuri urgente pentru combaterea încălzirii globale şi sărăciei.
Suveranul Pontif a declarat că ’’este evident că această chestiune a schimbărilor climatice nu poate fi lăsată în seama generaţiilor viitoare și că ne aflăm într-un moment crucial al istoriei”.
Această afirmaţie face referire la o scrisoare publicată de Papa Francisc în luna iunie, în care el îşi exprimă susţinerea faţă de oamenii de ştiinţă care spun că încălzirea globală a planetei este imputabilă, în primul rând, activităţilor întreprinse de oameni.
Specialiștii sunt de părere că ţările dezvoltate au o responsabilitate în mod special de a atenua această tendinţă care îi va afecta mai ales pe cei săraci.

Aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu vor fi exceptaţi de la încetarea mandatului.
Camera Deputaţilor a respins, ieri, proiectul de lege potrivit căruia mandatul aleşilor locali să înceteze de drept doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare şi nu în situaţiile unor condamnări privative de libertate cu suspendare.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest proiect.

Deputaţii au adoptat noul format al Legii „Big Brother”.
Proiectul de lege fusese asumat de liderii partidelor în urma unor consultări care au avut loc la Cotroceni în luna mai.
Documentul prevede că datele de trafic referitoare la utilizatori, stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice vor trebui şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării.
Proiectul Legii „Big Brother” urmează să fie trimis preşedintelui spre promulgare.

Una dintre cele mai mari moschei din Europa a fost inaugurată la Moscova.
Aceasta are o suprafață de 19.000 de metri pătrați și o înălțime comparabilă cu aceea a unei clădiri de șase etaje și poate primi simultan 10.000 de persoane.
Edificiul se află pe locul unei foste moschei, ridicate în anul 1904.
Islamul este cea de-a doua religie din Rusia, unde trăiesc în prezent 23 de milioane de musulmani.
În Moscova există patru moschei, iar în toată Rusia – peste 7.000.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut musulmanilor să arate toleranță zero față de extremiştii islamici, care vor să racoleze adepţi și în Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept