Știri 22 septembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.

Papa a invitat la Sinodul Episcopilor Catolici și un ierarh ortodox român.
ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale se află pe lista invitaților fraterni la Sinodul Episcopilor Catolici din 4-25 octombrie, de la Vatican.
A 14-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor are ca temă ”Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană”.
Sinodul Episcopilor este adunarea reprezentanților episcopatului catolic care are ca scop consilierea Papei, ajutându-l astfel pe Suveranul Pontif în conducerea Bisericii universale.

Românii care lucrează în afara țării vor plăti asigurările sociale de sănătate.
Excepție vor face dacă dețin o asigurare pentru boală și maternitate într-un alt stat al Uniunii Europene.
Noul Cod Fiscal vizează și persoanele care nu dețin venituri.
Copiii cu vârsta până la 18 ani și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, dacă sunt elevi, se numără printre categoriile exceptate la plata contribuției de asigurări de sănătate.
Noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu proteste, dacă nu li se majorează salariile.
Ei vor, de la 1 noiembrie, o majorare cu 15%.
Negocierile dintre sindicate şi Guvern pe tema salariilor din educaţie s-au încheiat, săptămâna trecută, fără succes.
Profesorii au cerut în plus 15% de la 1 noiembrie sau 20% de la 1 decembrie, însă ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că salariile cadrelor didactice vor creşte de la 1 decembrie cu peste 10% doar dacă vor exista resurse.
Revendicările vin după ce salariile medicilor au fost majorate cu 25%, cu începere de la 1 octombrie.

Profesorii vor pedeapsa cu închisoarea pentru elevii violenţi.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a inițiat un proiect legislativ prin care personalul didactic să fie considerat autoritate publică.
Astfel, violențele îndreptate împotriva acestuia ar fi încadrate la ultraj, la fel ca în cazul polițiștilor.
Potrivit proiectului, în cazul unei infracțiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală se va efectua în mod obligatoriu de către procuror.

Copiii nu ar trebui să folosească telefoane, tablete sau laptop-uri înainte de culcare.
Noi studii arată că lumina strălucitoare emisă de către aceste dispozitive reduce nivelul de melatonină, hormonul care reglează somnul.
Efectul luminozității puternice a dispozitivelor a fost mai pronunțat la copiii aflați la începutul pubertății, cu un nivel de melatonină pe timp de noapte suprimat cu pana la 37 la sută.
Astfel, copilul nu mai are un somn eficient, zi după zi este mai obosit, iar acest lucru se va reflecta și în performanța școlară.
Indiferent de vârstă, însă, sursele de lumină din dormitor, inclusiv televizorul sau laptopul, sunt dăunătoare pentru somn, și trebuie limitată expunerea la aceste dispozitive înainte de culcare.

O persoană este diagnosticată cu Alzheimer la fiecare 4 secunde.
În lume, peste 40 de milioane de persoane au Alzheimer sau o altă formă de demenţă, iar estimările oamenilor de ştiinţă arată că în 2050 vor fi până la 115 milioane de persoane afectate.
În România, din aproximativ 275.000 de persoane care suferă de această afecţiune, doar 35.000 sunt diagnosticate.
Boala afectează din ce în ce mai mulți tineri, iar medicii trag un semnal de alarmă despre pericolul acestei afecțiuni, care nu poate fi tratată.
Specialiștii au descoperit că tot mai mulți români de 45 de ani suferă de demență, afecțiunea specifică vârstei a treia.

Fermierii grav afectaţi de secetă vor primi ajutoare.
Comisia Europeană i-a permis Guvernului să le acorde despăgubiri agricultorilor cu pierderi substanţiale din cauza climei.
Astfel, Executivul poate acorda până la 400 de lei pe hectar pentru persoanele juridice şi 200 de lei pe hectar pentru persoane fizice.
În Mehedinţi, culturile de porumb şi floarea soarelui de pe aproximativ 70.000 de hectare au fost compromise în proporţie de peste 60%.
Fermierii spun că pagubele produse de secetă, anul acesta, numai culturilor din Mehedinţi depăşesc 40 de milioane de euro.

Trei sferturi din angajaţii români stau la muncă între 30 şi 40 de ore pe săptămână.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproape 22% depăşesc 40 de ore.
Un program obişnuit de lucru care depăşeşte 40 ore săptămânal se întâlneşte mai frecvent în cazul bărbaţilor (25%), decât al femeilor (17,6%).
Potrivit INS, pentru persoanele cu nivel primar de instruire, obstacolele în găsirea unor locuri de muncă decente sunt mai numeroase decât în cazul celorlalte persoane cu un nivel de instruire mai ridicat.
Românii încep să muncească de la o vârstă cuprinsă între 18 şi 24 de ani, iar o persoană din 10, după această vârstă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept