Știri 18 septembrie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, de la ora 8, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent în satul Stupina, comuna Crucea, unde va resfinţi biserica ce poartă hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
După slujbă, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie.

Părintele Nicolae Codreanu, fost protopop al Constanţei va fi comemorat duminică la 35 de ani de la trecerea la Domnul.
Evenimentul va avea loc la Biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Ovidiu.
Astfel, de la ora 9 va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de slujba parastasului.
Apoi, de la ora 11.30 va avea loc evocarea vieţii şi personalităţii preotului Nicolae Codreanu, dar şi date despre istoria bisericii vor fi prezentate de protosinghel Maxim Vlad, preot Constantin Vlad, fost paroh al bisericii din Ovidiu şi Ionuţ Druche, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.
Preotul Nicolae Codreanu s-a născut pe 23 mai 1921, în satul Găiţa, comuna Făcăieni, judeţul Ialomiţa.
Absolvent al Seminarului Teologic din Galaţi şi al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, a slujit la biserica din Ovidiu între anii 1961 şi 1980, an în care a trecut la cele veşnice.
Timp de 9 ani, între 1962 şi 1971, a fost protopopul Protoieriei Constanţa.

O nouă rută va fi disponibilă pentru fluidizarea traficului spre litoral.
Consiliul Județean Constanța, prin Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, va finaliza în curând lucrările de modernizare a drumului – DJ 228A, paralel cu DJ 228.
DJ 228A leagă localitățile Ovidiu și Poarta Albă.
Autoritățile locale din Ovidiu spun că modernizarea acestui drum este importantă din mai multe puncte de vedere.
Astfel, el este în folosul locuitorilor din Ovidiu și Poarta Albă, dar poate fi şi o rută spre staţiunea Mamaia.
Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 23 de milioane de lei, din care 14 milioane, provin din fonduri europene.

Duminică începe ediția de toamnă a programului ”Vacanțe la țară”.
În ediția actuală a programului, 5 nopți de cazare în cameră dublă, la pensiuni de două margarete, vor costa 175 de lei pentru o persoană.
De asemenea, la pensiuni de 3 și 4 margarete, prețul celor 5 nopți de cazare este de 225 de lei pentru o persoană, iar la pensiuni de 5 margarete, o persoană va achita 290 de lei pentru întreg sejurul.
Potrivit programului, care se va încheia pe 30 octombrie, prima noapte de cazare trebuie să fie într-o zi de duminică, iar sejurul să se încheie vineri.

Salariile profesorilor ar putea fi majorate cu peste 10% de la 1 decembrie.
Ministrul Educației a declarat după întâlnirea avută cu sindicatele din învățământ, că salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate de la 1 decembrie, dacă vor fi identificate fonduri disponibile în acest sens.
El a mai spus că este vorba ca tot ceea ce a fost asumat prin acel acord din domeniul educației pentru anul 2016 să fie acordat din decembrie.

Ministerul Apărării Naționale a început procedurile pentru modernizarea fregatelor române.
Ministrul Mircea Dușa a adăugat că lucrările vor începe cel mai probabil anul viitor.
Este vorba despre modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria.

Deputaţii europeni solicită protecţia indicaţiei geografice pentru produsele tradiţionale.
Un raport al Comisiei de Afaceri Juridice ar putea contribui la o mai bună protecţie a indicaţiei geografice pentru o serie de produse româneşti precum covoarele de Cisnădie sau ceramica din Corund, Cucuteni, Horezu, Maramureş, Oboga şi Marginea.
Deputaţii au scos în evidenţă faptul că legătura cu zona de producţie este esenţială pentru a putea indica autenticitatea, calitatea şi caracteristicile produsului.
De asemenea, indicaţiile geografice pot avea un mare potenţial şi pot atrage beneficii semnificative pentru IMM-uri şi pentru regiunile Uniunii Europene.

Pliculețele de borș conțin chimicale și prafuri în loc de legume.
Aceste produse au şase tipuri de aditivi alimentari: monoglutamat de sodiu, acid citric, acid lactic, lactat de calciu, caramel simplu şi riboflavină, toate dăunătoare sănătăţii.
Aceste informaţii sunt susţinute de studiul APC România privind calitatea condimentelor tip borş la plic.
Specialiștii atrag atenția asupra alimentelor ce conţin acid lactic, care nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

Prețul gazelor se va reduce cu până la 10% la 1 iulie anul viitor.
Anunțul a fost făcut de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei.
Președintele ANRE – Niculae Havrileț – spune că acest lucru se datorează, între altele, și scăderii prețului petrolului.
În prezent, un megawatt-oră costă 130 de lei – ceea ce înseamnă că tariful s-ar putea reduce cu 13 lei.

Bateriile uzate reprezintă un pericol pentru mediu.
Uniunea Europeană a dat o directivă prin care este necesară reciclarea a cel puţin 75% din bateriile folosite de către consumatorii particulari şi cel puţin 95% din cele folosite de consumatorii industriali.
Bateriile de la telefoane, calculatoare, radiouri, casetofoane, şi chiar cele de la automobilele electrice conţin tone de metale toxice şi periculoase, de aceea şi metodele de reciclare trebuie să fie îmbunătăţite în mod continuu.
Nerespectarea regimului bateriilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 1000 şi 30.000 de lei.

Terapia fără interferon pentru bolnavii de hepatita C va fi disponibilă de la 1 octombrie.
Acest tip de tratament nu va putea fi cumpărat individual de către pacient, iar programul susţinut de CNAS se va derula pe durata unui an.
Bolnavii vor fi investigaţi în centrele universitare şi tratamentul se face oral, administrat acasă.
Datele statistice arată că 3,2% din populația României suferă de hepatita C.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept