Știri 15 septembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif și a fost hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în anul 1656, la data de 15 august.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Elevii seminarului Teologic „Sf. Dionisie Exiguul” din Constanţa au început astăzi cursurile.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat la catedrala Arhiepiscopală Sfânta Liturghie arhierească și o slujbă de Te-Deum.
În cuvântul de învățătură, ierarhul nostru a subliniat legătura strânsă dintre școala teologică și Sfânta Liturghie


La rândul său, Directorul Seminarului Teologic, părintele profesor Ilie Petre a spus că acest an școlar începe cu optimism și cu o speranțe pentru rezultate cât mai bune


După slujbă, elevii cu rezultate deosebite din anul şcolar anterior au fost premiați.
Seminarul Teologic „Sf. Dionisie Exiguul” a fost reînfiinţat în anul 2001 deoarece învăţământul teologic în Constanţa își are originile în perioada interbelică, când un important seminar teologic funcţiona la Tomis.

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.
Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.
Tema propusă de Națiunile Unite pentru acest an este ”Spațiu pentru Societatea Civilă”.

Lucrul prelungit în poziția șezând poate provoca anxietate.
Oamenii de știință australieni susțin că sedentarismul și îndeosebi timpul petrecut în poziția șezând pot fi extrem de nefaste pentru sănătatea mentală.
Studii anterioare au arătat că un număr mare de ore petrecute șezând dăunează sănătății fizice, și contribuie la apariția unor tulburări cronice, cardiovasculare și metabolice, iar practicarea unei activități fizice nu atenuează complet acest impact.
Specialiștii recomandă celor care lucrează timp îndelungat în poziția șezând să se ridice regulat, să iasă la aer la ora prânzului și să facă puțină mișcare la sfârșitul zilei.

Cadrele didactice ar putea deveni autorități publice.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a propus, printr-o inițiativă legislativă, ca personalul didactic din învățământ să aibă statut de autoritate publică și să beneficieze astfel de protecție în fața unor eventuale abuzuri ale elevilor și părinților.
Potrivit propunerii FSLI, directorii unităților de învățământ care au aflat de o infracţiune împotriva personalului didactic sunt obligați să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară.

Constănţenii din zona de sud a orașului vor fi lipsiţi de apă rece, timp de 12 ore.
Pentru executarea unor lucrări pe străzile Vârful cu Dor, Theodor Speranţa şi Fântânele, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile mâine în intervalul 8,00 – 20,00.
Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din zonele Viile Noi, Km 4 – 5, Km 5, Metro – Auchan – Practiker, precum şi constănţenii din perimetrul delimitat de străzile Şoseaua Mangaliei – Amurgului – Micşunelelor – Mugurului – Şoseaua Mangaliei.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa nu mai eliberează adeverinţe înlocuitoare ale cardului.
De la 1 septembrie, serviciile medicale sunt acordate, obligatoriu, în baza cardului de sănătate.
În acest fel, constănţenii asiguraţi nu mai sunt nevoiţi să stea la cozi la CJAS pentru eliberarea adeverinţelor care fac dovada de asigurat.
Pe de altă parte, pentru ca pacienţii să beneficieze de servicii medicale gratuite, furnizorii trebuie să verifice calitatea de asigurat în sistem.

Politicianul Corneliu Vadim Tudor s-a stins din viaţă ieri seara.
În vârstă de 65 de ani, acesta a suferit un infarct şi a fost supus unei intervenţii, fără a mai putea fi salvat.
Corneliu Vadim Tudor a mai fost internat, în martie 2013, la secţia de cardiologie a Spitalului Militar.
A publicat 29 volume de eseuri şi studii de istorie, discursuri, poezii, publicistică şi memorialistică, unele editate în mai multe limbi de circulaţie internaţională.
În anul 1991 a înfiinţat Partidul România Mare, calitate în care a fost o prezenţă constantă a vieţii politice româneşti în ultimele două decenii.

Dumnezeu să-l odihnească!

Unul din opt copii din mediul rural nu merge la şcoală.
În acelaşi timp, unul din cinci copii merge pe jos mai mult de o oră până la şcoală.
Doar unul din doi elevi din mediul rural foloseşte calculatorul şi puţin peste o treime dintre ei au acces la internet.
Datele reies dintr-un studiu făcut public de Fundaţia World Vision România, care lucrează de 25 de ani în parteneriat cu şcolile, primăriile, bisericile şi mediul de afaceri local pentru îmbunătăţirea educaţiei copiilor din mediul rural.
Beneficiarii proiectelor au fost 100.000 de copii şi tineri din mediul rural din 8 judeţe, printre care şi Constanţa.

Lucrările de lărgire a plajelor se vor finaliza în luna noiembrie.
Proiectul cofinanțat din fonduri europene este gata în proporție de 40 la sută.
La Eforie Nord, o porțiune de drum pietruit de pe malul mării a fost deja transformată într-o plajă de peste 80 de metri lățime.
Totodată, lucrările de înnisipare din Faleză Nord au fost finalizate.
Pentru cea de-a doua fază a proiectului, care va cuprinde și restul stațiunilor de pe litoral, autoritățile urmează să organizeze o licitație pentru a găsi compania care să se ocupe de lărgirea plajelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept