Știri 7 septembrie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Simeon si Amfilohie de la Pângărați.
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, in timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viata monahală si a intrat in obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai sai, la poalele muntelui numit „Paru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și in anul 1461, i-a dăruit bani si ajutor sa înalte o mica biserică de lemn, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut in anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2008.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 18, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba Vecerniei și a Litiei, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea Deleni.
Mâine, în ziua praznicului, Ierarhul nostru, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie cu prilejul hramului, la biserica „Sf. Maria” din Constanța, din zona Far.

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți, Ioachim și Ana.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 7:45 Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Ioachim și Ana din Constanța, în zona Badea Cârțan.

Un simpozion dedicat comemorării a 75 de ani de la cedarea Cadrilaterului va avea loc astăzi la mănăstirea Strunga.
Evenimentul este organizat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România. Filiala Constanţa, Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Dobrogeană „România de la Mare” și Arhiepiscopia Tomisului.
Simpozionul se va desfășura cu binecuvântarea și în prezenţa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar printre invitați se numără Conf. univ. dr. Nistor Bardu, Dr. Virgil Coman, Prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, Prof. univ. dr. Stoica Lascu, Prof. univ. dr. Angelo Mitchevici și Prof. univ. dr. Vasile Sârbu.

Tinerii de azi au ca singură preocupare intelectuală navigatul pe internet.
Afirmația a fost făcută de PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în cadrul întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa, ce a avut loc la Cluj.
În cuvântul său, PF Daniel a atras atenția că există o parte a mass-media care manipulează și care “promovează non-valorile”.
De asemenea, patriarhul a declarat că, “Într-o societate secularizată, unde credinţa şi valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulţi tineri sunt debusolaţi, fără ideal, fără dorinţă de a studia, fără dorinţă de a munci, preferând să fie mereu ajutaţi financiar de către părinţi.

Epoca naţiunilor și a comunităților religios pure a apus.
Afirmația a fost făcută de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu în cadrul Întrunirii Ierarhilor Tronului Ecumenic de la Istanbul.
Patriarhul Ecumenic a sancționat vehement atacurile la adresa implicării Patriarhiei de Constantinopol în dialogul ecumenic, și a precizat că, în contextul în care mari procente din populațiile unor națiuni migrează, păstrarea și dezvoltarea unor căi de comunicare serioase și eficiente cu celelalte confesiuni creștine și religii este o datorie față de credincioșii ortodocși și nu presupune nici un fel de rabat de la învățătura de credință.
Sanctitatea Sa a mai criticat faptul că multe dintre bisericile ortodoxe locale au fost pătrunse de spiritul naționalismului și chiar de erezia condamnată sub numele de etnofiletism care convertește Biserica într-o servitoare a ambițiilor politice ale statelor.

Autorităţile locale au dat startul la reabilitarea zonei istorice din Constanța.
De asemenea, în perioada următoare vor demara ample proiecte de reabilitare a unor imobile vechi.
Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău a declarat că, pentru proprietarii de clădiri vechi care nu iau măsuri pentru a le renova, Primăria Constanţa nu va da dovadă de toleranţă.
Potrivit noului Cod Fiscal, ar putea fi introdusă suprataxarea terenurilor şi clădirilor lăsate în paragină.
Astfel, va fi introdusă o prevedere care le dă posibilitatea consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500 la sută pentru clădirile şi terenurile situate în intravilan şi neîngrijite.

Planetariul din Constanța beneficiază de un telescop performant.
Videoproiectorul digital valorează peste 70.000 de lei, și este foarte util în cadrul demonstrațiilor, care au loc de cinci ori pe zi. Acesta oferă imagini mult mai spectaculoase din Cosmos. Totodată, sala în care se țin demonstrațiile de la Planetariu va fi renovată, iar mobilierul va fi schimbat.

Vânzarea centralelor termice convenționale va fi interzisă în Uniunea Europeană de la 26 septembrie.
În locul acestora vor fi vândute centrale în condensare care vor avea un preț aproape dublu față de cele normale.
Potrivit normelor UE, centralele în condensare au o eficiență energetică mai ridicată la un consum de gaze mai mic, ceea ce, pe termen mediu și lung, le face mai eficiente decât cele actuale.
Totuși, acestea vor fi găsite la prețul de aproximativ 3.500 lei, față de 2.000 lei cât costă cele vechi.

O femeie din trei este victima unei agresiuni la nivel mondial.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape o treime din femeile care au o relație de cuplu au declarat că au fost victime ale unei agresiuni fizice sau sexuale din partea partenerului lor.
Procentul la nivel mondial ar fi de 35% dacă se iau în calcul și alte tipuri de agresiuni săvârșite asupra femeilor de persoanele care nu sunt partenerii lor.
La nivel mondial există însă diferențe în funcție de state sau de regiuni, care pot fi considerate importante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept