Știri 3 septembrie 2015

La Constanța se încheie astăzi lucrările Întrunirii Decanilor de Instituţii din învăţământul teologic.
Lucrările s-au desfăşurat la sediul Arhiepiscopiei Tomisului și au fost prezidate de către Presfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, şi de către Inaltpresfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La întrunire au fost dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă în această perioada învăţământul teologic universitar, după cum ne-a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal
La rândul său, Înaltpreasfințitul Teodosie și-a exprimat bucuria prilejuită de acest eveniment

Inaltpresfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Părticele din moaștele Sf Ierarh Nectarie, vor fi dăruite unei biserici din Constanța.
Acestea vor rămâne la Biserica Sfântul Ierarh Nectarie, fiind donate de Chilia „Înălțarea Domnului”, de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.
Cu acest prilej, sâmbătă de la ora 9, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în cadrul căreia va înmâna oficial sfintele moaște bisericii Sfântul Nectarie.

Zilele municipiului Mangalia se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.
Cu acest prilej duminică seara, de la ora 20, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina o delegație din Muntele Athos, ce va aduce moaștele Sfintei Mucenițe Tecla, de la Mănăstirea Cutlumuș.
În continuare va avea loc o procesiune solemnă pe străzile municipiului.
Aceasta va porni de la Biserica Sfântul Mina, pe traseul: sens giratoriu – Șoseaua Constanței – Primăria Municipiului Mangalia – Biserica Sf Gheorghe.
Procesiunea va fi încheiată cu taina sfântului Maslu săvârșită la biserica Sfântul Gheorghe.

Copiii ce provin din familii defavorizate vor fi ajutate cu rechizite școlare și haine de parohiile din țară.
Anunțul a fost făcut în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor de pe 1 septembrie.
Astfel, Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod constant procesul educaţional şi formarea intelectuală şi duhovnicească a elevilor, prin implementarea parteneriatelor dintre parohii şi şcoli, care au rolul de a întări legătura dintre Biserică, familie şi școală, în folosul societății româneşti de azi.

Patriarhia Română se va implica în ajutorarea refugiaţilor care vor ajunge în țară și va sprijini autorităţile române.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, părintele Constantin Stoica, “Chiar dacă refugiaţii sunt de alt neam, cultură şi credinţă, pentru noi, creştinii, sunt semenii noşti aflaţi în dificultate ca urmare a unui conflict sângeros din ţara lor.
Aşa că toţi românii ortodocşi trebuie să acţioneze cu dragoste de semeni, în baza credinţei creştine.
Acesta a mai precizat că autorităţile trebuie sprijinite în demersul lor de ajutoare a acestor semeni.

Revizia anuală CET va dura anul acesta doar 3 zile.
Aceasta va începe de luni, 7 septembrie, de la miezul nopții și va dura până miercuri, 9 septembrie, la ora 0.
Reprezentanții Societății Electrocentrale au declarat că lucrările de întreținere se vor efectua doar la Centrala de Termoficare Palas Constanța.

La Constanţa se desfăşoară Olimpiada Internaţională de Lectură.
Peste 60 de elevi din România, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Turcia participă la a doua ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, competiţie organizată de Ministerul Educaţiei.
Timp de patru zile, elevii îşi vor putea pune în valoare competenţele de lectură, cultura generală şi experienţa în universul cititului.
Lotul României este format din 34 de elevi, laureaţi ai etapei naţionale a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română şi ai Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă”

Norma de hrană pentru militari și polițiști va crește de la 25 de lei pe zi la 32 de lei pe zi.
De asemenea, de luna viitoare, norma pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale se va majora de la 19 lei pe zi la 25 de lei pe zi.
Demersul de recalculare a normei de hrană a fost realizat de către specialiştii din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Înscrierea elevilor în noul an școlar se va face fără a prezenta anumite analize medicale.
Este vorba despre exudatul nazal și faringian sau examenul coproparazitologic.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a anunțat ieri că aceste analize nu mai sunt obligatorii la înscrierea în noul an școlar.
Oficialul le recomandă părinților să reclame la inspectoratele școale acele unități de învățământ care solicită astfel de investigații medicale.

Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, sute de școli nu au aviz de funcționare.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu sunt peste 800 de clădiri, în special din mediul rural, unde încă se fac lucrări de renovare.
Acesta spune că o problemă serioasă este rata mare de abandon școlar, care ar putea determina inevitabil închiderea unor unități școlare, mai ales în mediul rural.
În plus, acestea nu sunt racordate la rețeaua de canalizare și apă potabilă și trebuie dotate cu calorifere.

Anul școlar va începe și în 2016 tot pe 15 septembrie.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu acceptase o propunere din partea Consiliului Elevilor ca școala să înceapă mai devreme, adică pe 5 septembrie.
Cu toate acestea, operatorii din turism, profesorii și părinții nu au fost de acord.
Elevii au solicitat ministerului Educației ca anul școlar să înceapă la 1 septembrie sau măcar cu o săptămână mai devreme.
Ei au explicat că își pierd concentrarea odată cu venirea verii, dar dacă încep și termină mai devreme anul școlar, își vor menține ridicat interesul pentru învățătură.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept