Știri 28 august 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine, Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Lipniţa, care îşi serbează hramul.
După Sf. Liturghie, Ierarhul nostru va săvârși slujba parastasului la 11 ani de la mutarea la Domnul a IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfintei Muceniţe Ecaterina, Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, precum şi o particică din lemnul Sfintei Cruci.
De asemenea, credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni “Maica Domnului potoleşte întristările noastre”, din Rusia și la Icoana Maicii Domnului Trihirusa, primită de la Sfântul Munte Athos.
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul este situată în comuna Lipniţa, pe drumul naţional 3 care leagă Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei de Mănăstirea Dervent.

Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul își va sărbători hramul pe 1 septembrie.
Cu acest prilej, duminică, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie.
De asemenea, luni, Parohia Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului din Constanța își va sărbători hramul.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va oficia duminică, de la ora 18, slujba privegherii.
Vor fi aduse spre închinare la această biserică moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintei Mc. Varvara, ale Sfântului Împărat Constantin, precum și ale Sfinților Teodor, Filimon, Cosma, Damian, Trifon, Stelian, Modest și Teoctista.
Biserica este situată pe strada Merișor, în zona Trocadero-Coiciu.

România va întări securitatea la frontiera cu Serbia.
Măsura are ca scop evitarea riscurilor pe care le-ar reprezenta atragerea sa în fluxul migraţionist care afectează statele din vecinătate.
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut tuturor membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să aibă o atitudine responsabilă şi să acţioneze în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securităţii naţionale, riscuri care pot fi generate de dinamica contextului regional actual.

Condimentele din comerț conțin peste 90% sare.
Potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, majoritatea adaosurilor pentru mâncăruri sunt un amestec de sare, zahar și aditivi alimentari, cu puţine legume sau carne.
Aproape 80% dintre condimente conţin până la 96 grame de sare la fiecare 100 de grame de produs.
Mai bine de trei sferturi au o cantitate mare de zahăr, până la 27% din cantitatea totală, iar aproape un sfert dintre ele au doar urme de legume sub 4 grame.
Specialiștii recomandă amestecurile naturale de legume sau carne făcute în casă și păstrate în congelator.

O creştere a nivelului oceanelor de cel puţin un metru din cauza încălzirii globale este inevitabilă în următorii 100 – 200 de ani.
Așa arată cele mai recente date difuzate de NASA.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu ştiu cât de repede se vor topi principalele calote glaciare de la poli.
Ei monitorizează în special gheața din Groenlanda, care a pierdut în medie 303 miliarde de tone pe an în ultimul deceniu. Se apreciază că Antarctica, la rândul său, se topeşte într-un ritm de 118 miliarde de tone pe an.
Nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ 7,6 centimetri din 1992 și s-au înregistrat maxime de 23 de centimetri in unele locuri din cauza variaţiilor naturale de relief.

Cumpărătorii de mașini electrice vor primi ecotichete de 20.000 de lei.
De asemenea, potrivit ordonanței adoptate de Guvern, cei de autoturisme hibride vor beneficia de o reducere de 5.000 de lei.
Astfel, se majorează de la 12.000 la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul pur electric.
Aceste finanțări, sub forma ecotichetelor, se acordă din bugetul Fondului pentru mediu.

Deținuții sunt scutiți de la utilizarea cardului de sănătate.
Directorul general al CNAS, Radu Țibichi, a declarat că, potrivit legii, sunt scutite de utilizarea cardului persoanele private de libertate, dar şi cele în arest preventiv, cât şi toţi cei internaţi în spitalele de maximă siguranţă.
Totodată, pentru persoanele cu afecţiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentant legal de autoritatea competentă, se utilizează cardul acestuia din urmă.
De la 1 septembrie, prezentarea cardului de sănătate este obligatorie.

Constanţa va avea unul dintre cele mai mari centre de cercetare a cancerului din sud-estul țării.
Rectorul Universității Ovidius, Sorin Rugină a declarat că proiectul doctorului Mariana Aşchie, CERMOG, va fi finalizat la 15 decembrie.
Astfel, vom avea cel mai mare centru de cercetări morfo-patologice – cancer, din sud-estul României.
Potrivit rectorului, cu ocazia vizitei sale în China, a fost semnat un parteneriat cu Universitatea de Medicină din Beijing.
El a vorbit despre importanța domeniului, în condițiile în care cancerul reprezintă un diagnostic care afectează o foarte mare parte din populaţia globului.

Armele civililor au omorât mai mulţi americani decât teroriștii.
Acestea provoacă 84 de morţi pe zi şi costuri pentru economia americană de 100 miliarde de dolari pe an.
Un atac armat cu victime multiple are loc la fiecare şase zile în America.
Potrivit unor statistici, cetăţenii americani deţin aproximativ 283 milioane de arme de foc.
După 2000, anul în care s-au înregistrat cele mai multe decese în care au fost implicate arme de foc a fost 2006 – 11.547 de cazuri.
Statisticile ONU arată că SUA are 4,4% din populaţia lumii, dar are ca cetăţeni aproape jumătate din civilii din lume care deţin arme de foc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept