Știri 27 august 2015

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Acesta s-a născut în insula Rodos din Grecia, însă nu se cunoaște data naşterii sale.
A trăit în pustie și mânca o dată la trei zile.
Prin rugăciune a adus tămăduire surzilor, orbilor și îi boteza și îi învăța dreapta credinţa.
Cu toate că săvârșise multe minuni, a fost nevoit să părăsească cetatea, din cauza răutăţii oamenilor.
A ajuns în Egipt, unde a readus-o la viață pe fiica regelui, iar în urma acestei minuni, împăratul și slujitorii săi au primit botezul.
Vrăjitorii din Egipt s-au ridicat împotriva lui Fanurie și astfel, sfântul a fost supus la multe chinuri, iar în cele din urma i s-a tăiat capul.
Moaştele Sfântului Fanurie au fost descoperite de câţiva păstori, în jurul anului 1500, într-o peşteră.
Alături de moaştele sale, au găsit și o piele de animal pe care era scrisă viața Sfântului Fanurie.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă, Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la mănăstirea Lipniţa, care îşi serbează hramul.
După Sf. Liturghie, Ierarhul nostru va săvârși slujba parastasului la 11 ani de la mutarea la Domnul a IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfintei Muceniţe Ecaterina, Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, precum şi o particică din lemnul Sfintei Cruci.
De asemenea, credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni “Maica Domnului potoleşte întristările noastre”, din Rusia și la Icoana Maicii Domnului Trihirusa, primită de la Sfântul Munte Athos.
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul este situată în comuna Lipniţa, pe drumul naţional 3 care leagă Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei de Mănăstirea Dervent.

Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul își va sărbători hramul pe 1 septembrie.
Cu acest prilej, duminică, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie.
De asemenea, luni, Parohia Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului din Constanța își va sărbători hramul.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va oficia duminică, de la ora 18, slujba privegherii.
Vor fi aduse spre închinare la această biserică moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfintei Mc. Varvara, ale Sfântului Împărat Constantin, precum și ale Sfinților Teodor, Filimon, Cosma, Damian, Trifon, Stelian, Modest și Teoctista.
Biserica este situată pe strada Merișor, în zona Trocadero-Coiciu.

Patriarhia Română îndeamnă la respect faţă de credința comunității musulmane şi a celorlalte culte oficiale din România.
Patriarhia dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaș de cult.
Acesta a profanat cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee.
Patriarhia Română respinge orice formă de discriminare şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale.
Totodată, Patriarhia Română dorește din partea cultului musulman lămuriri oficiale cu privire la necesitatea, dimensiunile, scopul şi impactul unei noi moschei în Bucureşti, pentru o corectă informare a credincioșilor creștini ortodocși.

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Antic Tomis va debuta, mâine, la Constanța.
Potrivit Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, evenimentul se va desfășura în Parcul Tăbăcărie, Parcul Arheologic, Piața Ovidiu, dar și în stațiunea Mamaia din zona Cazino până la Hotelul Perla.
La această ediție vor participa cinci asociaţii de reconstituire istorică din țară și din străinătate.
Programul festivalului va cuprinde parade, demonstrații militare și ateliere de reconstituire istorică, dar și lupte cu gladiatori, teatru antic și muzică live.
Evenimentul se va încheia duminică, la ora 15.

Studiile tuturor absolvenţilor care au finalizat programe neautorizate înainte de anul universitar 2011-2012 vor fi recunoscute.
Guvernul a aprobat ordonanţa care le dă dreptul la diplome şi este vorba de peste 70 de mii de absolvenţi.
Cei mai mulţi sunt de la Universitatea Spiru Haret.
Ministerul Educaţiei a pierdut până acum 7400 de procese şi a cheltuit aproape 2 milioane de lei ca urmare a unor sentinţe judecătoreşti.
Ordonanţa prevede şi sancţiuni pentru universităţile care vor înscrie de acum înainte studenţi peste cifra admisă sau în cadrul unor programe neautorizate.

Compania Petrom a redus prețurile carburanților.
Într-o primă fază, motorina a scăzut cu 5 bani pe litru, iar benzina, cu 7 bani, respectiv cu 3 și ulterior cu 5 bani la motorină.
Scăderile sunt justificate, în contextul în care prețul barilului de petrol se apropie de nivelul de acum mulți ani.
Totodată, Consiliul Concurenței verifică dacă benzinarii au redus corect prețurile, odată cu scăderea cotațiilor petrolului.

Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă cu privire la majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%.
Măsura va fi aplicată de la 1 octombrie.
Aceasta mai prevede că rezidenții vor beneficia în continuare de bursa de 670 de lei.
De asemenea, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din Sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.

Taxa de poluare se restituie integral.
Astfel, toţi cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule, îşi pot recupera banii.
Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă prin care conducătorii auto pot solicita restituirea banilor fără a mai ajunge în faţa completului de judecată.
Şoferii pot face o cerere către organul fiscal, iar aceasta se va soluţiona în 45 de zile.
Legea face referire la vechea taxă de poluare, care a fost percepută până în martie 2013, şi nu la actualul timbru de mediu, care rămâne în vigoare şi trebuie plătit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept