Știri 20 august 2015

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți sâmbătă biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din satul Pădureni, comuna Dobromir.
Slujba de sfințire va fi oficiată de la ora 7.30 și va fi urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.

Un seminar interreligios se desfășoară săptămâna aceasta la Costinești.
Acesta se intitluează ’’Rolul Spiritualității în Promovarea Reconcilierii’’ și are loc la Mănăstirea Sf. Elena de la Mare.
Lucrările seminarului sunt susținute de mai mulți profesori universitari din țară și din străinătate, printre care Conf. Univ. Dr. Dan Chițoiu, membru al Academiei Române, Părintele Profesor Ioan Dura, de la Universitatea Ovidius, John Farina de la Universitatea George Mason, din Statele Unite și Osman Bilen de la Universitatea Dokuz Eylul, din Izmir, Turcia.
Evenimentul se desfășoară sub patronajul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomislui, care a arătat că Dobrogea este un spațiu al iubirii și armoniei interreligioase


La rândul său moderatorul seminarului, academicianul Dan Chițoiu, a apreciat că dialogul reconcilierii a făcut din Constanța un model extraordinar și foarte interesant al bunei conviețuiri interreligioase.

ANM a emis o atenționare cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru câteva județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 12.
În intervalul menţionat, temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în Muntenia, Dobrogea, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.
În judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa vor fi mai ales averse, ce trecător vor avea caracter torenţial şi se vor cumula izolat peste 40… 50 l/mp.
Vremea se va menţine rece pentru această perioadă, iar în sud-estul teritoriului, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50…55 km/h.

România va găzdui cel mai mare exerciţiu aerian de după Războiul Rece.
Aproape 5.000 de soldaţi din 11 state NATO participă timp de patru săptămâni, de sâmbătă, la „operaţiuni aeropurtate multinaţionale simultane” în Germania, Italia, Bulgaria şi România, a anunţat armata americană într-un comunicat.
Exerciţiul are ca scop să ajute forţele de reacţie rapidă aliate să acţioneze în comun şi să „demonstreze capacitatea Alianţei de a mobiliza rapid şi de a acţiona pentru menţinerea unei Europe puternice şi sigure”.
Armata SUA a afirmat că cea mai importantă parte a exerciţiului se va desfăşura pe 26 august, când avioanele de război ale Aliaţilor vor lansa peste 1.000 de paraşutişti şi echipamente în zona poligonului de antrenament Hohenfels, din Germania.

Direcția Regim Permise va avea acces la datele şoferilor şi autovehiculelor din Europa.
Guvernul a aprobat o Ordonanță care stabilește acest lucru.
Sistemul transfrontalier de schimb de informații va contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere pe teritoriul României și la aplicarea unui tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește persoanele nerezidente care comit încălcări ale normelor rutiere. Cel mai important impact social preconizat îl constituie diminuarea numărului de victime ale accidentelor rutiere, reducerea numărului de persoane decedate în accidentele rutiere și scăderea numărului de accidente cu consecințe grave.

Persoanele care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activități vor beneficia de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului.
Aceasta va fi valabilă pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel puțin una dintre activități, potrivit unei Hotărâri aprobate ieri de Guvern.
De asemenea, Hotărârea stipulează explicit condițiile în care părinții care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual.
În situația în care ambii părinți solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizației se aplică fiecăruia, în funcție de opțiunea de concediu.

Copiii cu cel puţin un părinte plecat în străinătate vor fi monitorizaţi de serviciile de protecţie socială.
De asemenea, şcoala va căpăta un rol mult mai pregnant în viaţa acestor copii și va fi obligată, potrivit noii Hotărâri de Guvern, să colaboreze îndeaproape cu serviciile sociale şi să atragă atenţia ori de câte se iveşte vreo modificare în comportamentul copilului.
Totodată, copiii care trăiesc în familii cu risc de separare vor fi şi ei identificaţi şi monitorizaţi.

Amenzile pot fi plătite și online.
Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța oferă posibilitatea de a plăti amenzile prin accesarea site-ului spit-ct.ro.
Astfel, contribuabilii își pot achita orice tip de amendă, de la cele pentru încălcarea regulilor de circulație până la cele pentru nerespectarea legilor de protecție a mediului.
De asemenea, se pot achita amenzile RATC, CFR sau cele pentru nedepunerea la termen a declarațiilor fiscale la ANAF sau SPIT.

Îngheţata din comerţ este un produs dezechilibrat nutriţional.
Așa reiese dintr-un studiu făcut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit căruia înghețata industrială este un amestec de uleiuri vegetale exotice.
Inspectorii APC au analizat 55 de sortimente și au descoperit 23 de aditivi alimentari, dar și valori mari de grăsimi, acizi graşi saturaţi și carbohidraţi.
Specialiştii precizează că zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conţine 100 ml de băutură răcoritoare pe bază de cola.

Biserica susţine multiple activităţi social-misionare din veniturile realizate.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, în prezent, în Biserica Ortodoxă Română funcţionează 785 de instituţii şi servicii sociale şi sunt derulate 576 de programe sociale, pentru susţinerea cărora anul trecut eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei.
Patriarhia mai precizează că statutul fiscal al Cultelor religioase din România este similar cu cel al majorităţii statelor din Uniunea Europeană în care acestea sunt sprijinite de autorităţile publice fie prin finanţări directe, fie prin facilități fiscale, pentru încurajarea activităţii lor cu un important impact în societate.
De asemenea, sprijinul financiar pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi pentru alte lăcașuri de cult din România este stabilit prin lege şi se regăseşte în multe state ale Uniunii Europene.

Abuzul de cafea și fumatul cresc riscul de orbire.
Un studiu arată că cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boală care duce la pierderea vederii.
De asemenea, fumătorii au un risc de patru ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta degenerescența maculară, afecțiune ce implică distrugerea vederii centrale.
Aceasta apare, de regulă, la cei peste 50 de ani, însă fumatul poate grăbi cu zece ani declanșarea ei.
Și anumite medicamente pot avea aceste efecte secundare.
Este vorba despre antidepresive și somnifere, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept