Știri 18 august 2015

Bisericile rupestre de la Murfatlar vor avea replici 3D în mărime naturală.
Specialiştii Institutului de Cercetare Octoelectronică din Bucureşti au realizat copiile 3D în mărime naturală ale bisericilor rupestre.
Informațiile au fost culese încă din anul 2006.
Până la sfârșitul acestui an, replicile bisericilor rupestre vor ajunge la Muzeu Național de Istorie și Arheologie Constanța și vor fi prezentate în cadrul unei expoziții permanente.
Situl original de la Murfatlar, însă, se deteriorează ireversibil pe zi ce trece din cauza temperaturilor oscilante şi a umezelii.
Arheologii au descoperit ansamblul în 1957, în timpul exploatărilor de la cariera de cretă.

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei vor fi despăgubiţi.
Condiţia este să fie încheiate evaluările făcute de comisiile constituite pe lângă prefecturi.
Concret, fermierii mici care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată vor primi un ajutor sub forma unei scheme de minimis.
În ceea ce priveşte despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul Daniel Constantin a precizat că trebuie notificată mai întâi Comisia Europeană.
În judeţul Constanţa, sunt localităţi, precum Saligny, în care culturile au fost afectate în proporţie de 100%.

Bugetul Ministerului Mediului ar urma să fie suplimentat cu 2,4 milioane de lei, pentru combaterea efectelor secetei în Delta Dunării.
Acestea includ îngrădirea accesului pentru localnici și turiști și punerea în pericol a unor specii de animale, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Fondurile urmează să fie alocate din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului.
Vor fi efectuate lucrări de decolmatare a canalelor pe o lungime de peste 33 de kilometri, în scopul asigurării accesului la comunitățile locale și pentru alimentarea complexelor acvatice din Delta Dunării.

Mașinile înmatriculate în Bulgaria ar putea circula doar trei luni în România.
Legea care stabileşte acest lucru va fi discutată în toamnă de deputaţi.
Senatul a respins ideea, pe motiv că face discriminare.
Potrivit iniţiatorilor, în acest moment, în România circulă peste 100.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria.
Pe lângă faptul că proprietarii evită taxa de înmatriculare, apar probleme mari când provoacă accidente rutiere.
Legea urmează să fie dezbătută săptămânile următoare, imediat după începerea sesiunii parlamentare.

Absolvenţii de studii superioare care au susținut licența în această vară se pot înscrie în bazele de date ale agenţiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.
Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni și este în cuantum de 250 de lei lunar.
Conform legii, absolvenții au la dispoziție 60 de zile pentru a-și depune dosarele, de la 1 august până la 30 septembrie.
Pentru a primi banii, aceştia trebuie să dețină diploma care atestă absolvirea studiilor și să nu urmeze alte forme de învățământ, inclusiv cele de masterat.

Salariile medicilor vor fi majorate cu 15-20%.
Potrivit sindicaliștilor, prima etapă de creştere ar trebui să fie în luna octombrie, sau în decembrie 2015 pentru a suporta bugetul actual, apoi vor fi cel puțin două etape de creştere în 2016.
Creşterea pe draftul Legii salarizării la acest moment este de 73% pentru întreg sistemul sanitar.
Reprezentanții Federației Sanitas spun că discuțiile vor continua la Ministerele Sănătății și Muncii.

Mersul la biserică îmbunătățește sănătatea mintală a persoanelor de peste 50 de ani.
Așa arată rezultatele unui studiu al Facultăţii de Medicină Erasmus din Rotterdam.
Astfel, participarea la activități religioase este un antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani decât participarea la activități sportive, educaţionale sau politice.
Peste 9000 de europeni de vârsta a treia au fost urmăriţi de specialiști de-a lungul a patru ani, iar singura activitate asociată consistent cu o stare de bine a fost mersul la biserică.

Preoților din statul american Kentucky li s-a interzis să predice că homosexualitatea este păcat.
Preotului David Wells i s-a spus că trebuie să semneze un document mandatat de stat prin care se angajează că nu va spune deținuților că homosexualitatea este un „păcat”, însă acesta a refuzat.
Departamentul Kentucky de Justiție Juvenilă i-a revocat prerogativele sale de preot voluntar și a încheiat astfel 13 ani de slujire pentru deținuții minori de la centrul de detenție juvenilă Warren County.
Regulamentul Kentucky stipulează că voluntarii care lucrează cu tinerii „nu trebuie să folosească în preajma lor un limbaj peiorativ care să transmită părtinire sau ură față de comunitatea LGBT.
Totodată, Mat Staver, reprezentantul lui Wells, a declarat că această interdicție asupra consilierii biblice este o discriminare religioasă.

În China s-a desfășurat o campanie de eliminare a crucilor de pe biserici.
În cadrul acestei campanii, în ultimele 20 de luni, au fost îndepărtate mai mult de 1200 de cruci.
Un episcop catolic de Hong Kong, a emis un “apel urgent” către liderii Partidului Comunist al Chinei și le-a cerut să ordone oprirea unei campanii în curs de desfășurare, de îndepărtare a crucilor, din provincia Zhejiang.

Trei ore de televizor pe zi dublează riscul de moarte prematură.
Oamenii de știință spanioli au studiat peste 13.000 de adulți timp de 8 ani.
Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer și 32 de alte cauze.
Rezultatele studiului indică faptul că adulţii ar trebui să fie mai activi, să evite perioadele lungi de sedentarism și să își limiteze timpul petrecut în fața televizorului între o oră și două ore pe zi.
Potrivit specialiștilor, este nevoie de cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână pentru a avea o stare de sănătate optimă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept