Știri 17 august 2015

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta a intrat în vigoare și este valabilă până mâine la ora 23.
În intervalul menţionat instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor avea şi aspect de vijelie.
Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în 24 de ore se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, 35…40 l/mp.
În Dobrogea manifestări ale instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia din această noapte.

Lucrările la șoseaua Mamaia-Năvodari vor fi finalizate până luna viitoare.
În prezent, se lucrează la redimensionarea sensurilor giratorii, pentru sistematizarea circulației.
Potrivit autorităților locale, turiștii care intenționează să ajungă vara viitoare în nordul litoralului nu se vor mai confrunta cu ambuteiaje în trafic, dacă vor circula pe drumul comunal 86 (Mamaia – Năvodari).

O Lege pentru diminuarea risipei de mâncare se află în dezbaterea Senatului.
Parlamentarii au semnat o iniţiativă care prevede ca magazinele şi restaurantele să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii.
Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevăzute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică.
De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman, din cauza degradării naturale.
În caz contrar, aceştia riscă amendă de 10.000 lei.

Majoritatea românilor cred în Dumnezeu și în Biserică.
Un studiu recent arată că 96% dintre români cred în Dumnezeu, 86% consideră că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 69% se roagă zilnic şi peste jumătate merg să se spovedească.
De asemenea, trei sferturi îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor și doar 3% dintre români au declarat că nu se roagă.
Totodată, 63% dintre respondenți cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.
Studiul a fost realizat de IRES între 13 și 14 august, pe un eşantion de 1.000 indivizi de peste 18 ani.

Astăzi începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.
Tinerii care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, s-au înscris pentru sesiunea august – septembrie 2015.
Astfel, potrivit calendarului de desfășurare, astăzi și mâine va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și a celor de comunicare orală în limba maternă, mâine și miercuri elevii vor fi verificați dacă dețin competențe lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională, iar joi și vineri este programată evaluarea competențelor digitale.
Probele scrise ale examenului vor începe luni, 24 august, cu Limba și literatura română.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 3 septembrie.

Ministerul Educaţiei va recunoaşte diplome obţinute după studii neautorizate.
Ministerul propune adoptarea unei ordonanțe de Guvern prin care va recunoaşte diplomele a peste 70.000 de absolvenţi care au finalizat studii neautorizate.
Majoritatea sunt absolvenţi ai Universităţii ”Spiru Haret”, iar decizia vine ca urmare a numeroaselor procese pierdute în ultimii ani de stat.
Acelaşi proiect de ordonanţă prevede şi că universităţile care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă, ori la programe de studii neautorizate, se sancţionează cu plata integrală către stat a contravalorii taxelor de şcolarizare.

Medicii amenință cu greva de la 1 septembrie.
Aceștia doresc să poarte banderola neagră, în data de 1 septembrie, în semn de protest.
Medicii solicită nedepăşirea orelor suplimentare de 360 de ore pe an, respectarea drepturilor salariatului ca între două zile de lucru să fie o pauză de 12 ore libere şi două zile libere consecutive, în fiecare săptămână.
De asemenea, ei cer ca salariul de bază să ajungă la o mie de euro, să existe medicamente în spitale, aparatură modernă, dar şi deblocarea posturilor.

Un copil din zece se naște înainte de termen, în România.
Țara noastră are una dintre cele mai crescute rate privind copiii născuți cu greutate mai mică de 2 kilograme și 500 de grame, respectiv peste 10%.
Situația este gravă deoarece mulți dintre acești copii pot dezvolta diferite afecțiuni pe măsură ce cresc.
În ceea ce privește cauzele, acestea sunt multiple, respectiv consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentaţie nesănătoase, statutul socio-economic scăzut, nivelul ridicat de stres al mamei şi lipsa îngrijirii prenatale.
Dacă în Europa, rata natalității premature este de 4-5%, în România este dublă, iar acest fapt are consecințe grave asupra copiilor, deoarece nașterea prematură este una din principalele cauze ale mortalității infantile.

Biletele pentru programul social „Litoralul pentru toţi” sunt scoase de astăzi la vânzare.
Programul va începe la 1 septembrie și se va încheia pe 11 octombrie.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Corina Martin, tariful pentru un sejur de 6 nopţi la un hotel de 3 stele, va fi de aproximativ 350 de lei.
Ofertele pentru Constanţa şi Eforie sunt cuprinse între 200 de lei de persoană pentru un sejur la hotelurile de o stea, fără mic dejun, şi 600 de lei de persoană la cinci stele, cu mic dejun inclus.
În plus, cei care vin de la 1 septembrie pe litoral prin acest program, vor putea vizita gratuit toate obiectivele turistice din judeţul Constanţa.

Circulaţia rutieră pe Transalpina a fost redeschisă sâmbătă.
Anul trecut, drumul a fost închis din lipsa elementelor de siguranţă, spre nemulţumirea turiştilor.
Potrivit CNADNR, circulaţia va fi permisă în intervalul orar 7:00 – 19:00 pentru categoriile de autovehicule cu masa totală de până la 3,5 tone.
Însă, pe timpul nopţii, circulaţia este interzisă din cauza traseului dificil şi pentru evitarea oricăror pericole.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept