Știri 12 august 2015

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 19, slujba Paraclisului Maicii Domnului la biserica Bunavestire din Constanța.
După slujbă, Ierarhul nostru va sfinți picturile elevilor de la școala nr. 23 care au participat la Școala de Vară desfășurată în cadrul bisericii.
Apoi, de la ora 22, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu, urmată de slujba Sfintei Liturghii la schitul Serafim de Sarov din localitatea Ion Corvin.

Anul viitor vom avea încă 33 de hectare de plajă în stațiunile de pe litoralul românesc.
După ani de zile în care eroziunea a distrus zona costieră, în această primăvară au început lucrările de îndiguire şi de lărgire a plajelor, iar în prezent, în Eforie Nord se întinde nisipul adus din mare.
Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, lucrările au început și la Constanța, astfel că 9 din cele 10 diguri din zona Pescărie și până în Portul Tomis, afectate de atacul valurilor, au fost deja reabilita te.
Proiectul pe fonduri europene este în valoare totală de 170 milioane de euro și include Eforie Nord și Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud, în Constanța.

Preţul rovinietei se va modifica pentru anumite categorii de vehicule.
Așa prevede un proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Transporturilor, lansat recent în dezbatere publică.
Potrivit documentului, preţul rovinietei va creşte semnificativ pentru anumite vehicule de transport de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, în timp ce pentru altele va scădea.
Astfel, în cazul vehiculelor cu masa totală între 3,5 și 7,5 tone, tariful pentru o zi va fi de 11 euro, faţă de 4 euro, cât este în prezent.

Luni va începe sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat.
Tinerii care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, s-au înscris pentru sesiunea august – septembrie 2015.
Astfel, potrivit calendarului de desfășurare, în perioada 17 – 18 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și a celor de comunicare orală în limba maternă, pe 18 și 19 august elevii vor fi verificați dacă dețin competențe lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională, iar pe 20 și 21 august este programată evaluarea competențelor digitale.
Probele scrise ale examenului vor începe pe 24 august, cu Limba și literatura română.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 3 septembrie.

Reprezentanții elevilor vor face parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar.
Locurile acestora sunt repartizate din cota rezervată părinților, se arată într-un ordin al ministrului Educației publicat, zilele trecute, în „Monitorul Oficial“.
Reprezentantul elevilor, care trebuie să aibă 18 ani împliniți, este ales prin vot secret de către toți elevii unității de învățământ.
Alegerile sunt organizate în baza unei proceduri elaborate de Consiliul Național al Elevilor, care va fi aprobată ulterior de Ministerul Educației.

Populaţia României este îmbătrânită şi bolnavă.
Potrivit Eurostat, în ultimii ani, România a înregistrat o scădere a natalităţii şi o creştere a numărului persoanelor îmbătrânite.
Astfel, dacă în 2004, România avea 17,5% din populaţie copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani, în 2014, numărul acestora a scăzut până la 15,5%.
O creştere semnificativă se observă la populaţia de peste 80 de ani care s-a dublat în ultimii 10 ani: de la 2 la 4%.
Totodată, studiul arată că populaţia României îmbătrâneşte şi se confruntă cu probleme de sănătate la vârste sub mediile europene.
Astfel, femeile încep să aibă probleme de sănătate la 63 de ani şi bărbaţii, la 64 de ani.

Elevii își doresc ore interactive, mai multe activităţi practice, recreative și sportive.
De asemenea, ei reclamă „excesul de autoritate al profesorului” și modul neatractiv de predare a disciplinelor, preponderent bazat pe noţiuni teoretice.
Așa relevă o cercetare realizată de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, unitate conexă a Ministerului Educaţiei.
Totodată, elevii sunt nemulţumiţi de programul prea încărcat și de cantitatea prea mare de informaţii.
„Cultura elevilor și învăţarea” este cea mai recentă cercetare a specialiștilor din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, unitate conexă a Ministerului Educaţiei.
Studiul s-a desfășurat în perioada mai – iunie 2014 în 22 de școli din mai multe judeţe precum Alba, Constanţa, Galaţi, Timiș, Vrancea și din București.

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va fi închis pentru următorii 5 ani.
Directorul instituției, Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat că muzeul va intra într-un amplu proces de reabilitare.
Ministerul Culturii a primit, în bugetul pe 2015, 1 milion de lei pentru demararea lucrărilor de renovare și modernizare la Muzeul Național de Istorire a României.
Cel mai probabil, patrimoniul Muzeului Național de Istorie va fi mutat, pe durata lucrărilor, la Casa Presei.

Un sistem online împotriva pedofiliei va fi implementat cu ajutorul noii tehnologii.
Rețelele de socializare luptă, alături de organizația Internet Watch Foundation pentru a implementa un sistem care să detecteze și să blocheze imagini cu copii în ipostaze indecente.
Organizația folosește o nouă tehnologie care îi permite să marcheaze imaginile respective cu un cod special, care acționează ca o amprentă digitală.
Codurile sunt apoi introduse într-un listă care ține o evidenţă a acestor imagini.
Odată sistemul implementat, imaginile marcate nu mai pot fi încărcate sau distribuite prin intermediul lor.
Specialiștii estimează că în prezent pot fi eliminate zilnic 500 de pagini web care conțin imagini cu copii abuzați sexual.

Meteorologii anunță ploi după perioada de secetă prelungită.
Potrivit ANM, sunt șanse de ploi pe arii extinse în intervalul 15 – 18 august, la nivelul întregii țări.
În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, până în jurul datei de 16 august, vremea se va menține călduroasă, mai ales în partea continentală, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 33 — 35 de grade.
Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o răcorire a vremii, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge la 29 — 30 de grade.
Izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, îndeosebi în perioada 16 — 18 august.
Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în Banat, Crișana, Muntenia și Oltenia.

România este al patrulea mare producător de miere al Europei.
Țara noastră are o producţie anuală medie de 20.000 de tone, din care aproape jumătate pleacă la export.
80% din mierea românească de export ajunge în Germania, restul în Spania și țările nordice și, în China, cel mai mare producător din lume.
Românii consumă, însă, în medie, 500 de grame de miere pe an, de trei ori mai puţin decât nemţii şi olandezii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept