Știri 10 august 2015

Mai multe județe, printre care și Constanța se vor afla mâine sub atenționare cod galben de caniculă.
Mâine și miercuri, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toate regiunile.
Temperaturile maxime vor atinge 35….37 de grade şi izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi, în zonele de câmpie şi podiş.

România va fi traversată de două trasee turistice europene de lungă distanță.
Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor a lansat proiectul intitulat “Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță”, proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției.
Astfel, se va reface marcajul pe poteci cu lungime totală de 250 de km, vor fi realizate hărți, seminarii, întâlniri de lucru și numeroase acțiuni cu caracter educativ și de informare cu specific montan, în special pentru tineri.
În acest fel, două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță, definite de Asociația Europeană de Drumeție, vor traversa și țara noastră.
Asociația ERA reunește 60 de asociații din 35 de țări, care au împreună peste trei milioane de membri.

Liderii elevilor vor acces gratuit în palatele copiilor.
Ministerul Educaţiei a publicat recent, ordinul prin care aprobă regulamentul cu privire la palatele şi cluburile copiilor.
Ei au transmis într-un comunicat că Ministerul Educației a adus un afront reprezentării elevilor.
Aceștia protestează împotriva faptului că reprezentantul elevilor nu a mai fost luat în considerare ca participant la ședințele Consiliului de administrație.
În plus, ei solicită introducerea expresă în textul regulamentului a unei prevederi care să permită asociațiilor reprezentative ale elevilor să utilizeze cu titlul gratuit, spațiile palatelor copiilor, în limita bazei materiale de care acestea dispun.

Oamenii de știință ruși au creat artere artificiale care previn formarea cheagurilor sangvine.
În cazul formării cheagurilor de sânge, pot apărea probleme cardiovasculare, precum infarct, acccident cerebral sau orbire.
Specialiștii au pus la punct acest prototip de vas sangvin artificial, capabil să prevină formarea cheagurilor şi chiar să le dizolve în câteva minute.
Vasele sunt compuse din tuburi extrem de fine din oxid de aluminiu, în care se găsesc enzime trombolitice, care au ca scop “decuparea” cheagurilor în momentul formării acestora. Obiectivul experților ruşi este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezintă efecte secundare deloc neglijabile.

RADET Constanţa anunţă că data limită pentru depunerea cererilor de debranşare este 7 septembrie 2015.
Documentaţiile depuse de către solicitanţi în vederea obţinerii avizului de debranşare vor fi analizate până cel târziu la data de 7 octombrie 2015.
De la această dată şi până la începerea furnizării este obligatorie redimensionarea grupurilor de măsură a energiei termice ca urmare a deconectărilor realizate în această vară.
Tot în această perioadă, se vor realiza fizic şi debranşările ce au primit aviz favorabil din partea RADET.

Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor fi modernizate.
Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent sâmbătă în orașul nostru, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise în Portul Militar Constanţa.
El a mai spus că va fi achiziţionat armament de ultimă generaţie, corvete şi remorchere şi vor primi îmbunătăţiri şi alte nave militare.

Spitalele au obligaţia să deconteze cheltuielile pacienţilor internaţi.
Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează că asiguraţii au dreptul de a cere spitalului rambursarea cheltuielilor personale efectuate pe durata internării, medicii din spitalele constănţene spun că nu au bani de medicamente sau materiale sanitare.
Cei cărora nu li se respectă aceste drepturi se pot adresa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Salariaţii pot primi, de luna aceasta, tichete de vacanţă de la angajator.
Acestea nu pot depăşi valoarea a şase salarii minime brute şi pot fi folosite numai în vacanţe în ţara noastră.
Normele metodologice în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial.
Fiecare angajator în parte va stabili cum şi ce valoare au voucherele respective, precum şi modalitatea de acordare.
Angajaţii au la dispoziţie un an de zile să utilizeze tichete de vacanţă, iar în cazul în care nu le vor folosi sunt obligaţi să le returneze angajatorului.

Mai multe evenimente dedicate marinarilor vor avea loc săptămâna aceasta la Constanţa.
Astăzi, de la ora 18.00, pe faleză, instituţiile de învăţământ militar îşi prezintă oferta pentru cei interesaţi de o carieră în marină.
Ziua de miercuri, va fi dedicată resurselor mării.
Scafandrii militari vor organiza un atelier de scufundări, pe Plaja Modern în intervalul orar 15.00-18.00 iar pe faleza din faţa Comandamentului Flotei între orele 18.00-20.00, va avea loc o expoziţie şi un spectacol.
Joi, se va desfășura un alt spectacol, tot de la ora 18.00 iar vineri dimineaţă, marinarii care şi-au pierdut viaţa pe mare vor fi comemoraţi.
Săptămâna mării va culmina sâmbătă, 15 august, cu evenimentele dedicate Zilei Marinei.
De asemenea, la Muzeul Marinei Romane publicul va beneficia de intrare gratuită între orele 09.00-17.00.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept