Ştiri 19 aprilie 2011

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul de sărbători.
Detalii aflăm de la diaconul Nicuşor Enciu.

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de marţi.
În această zi ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Copiii români din Ungaria vor avea manuale de religie.
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a primit recent manuale de religie pentru învăţământul primar, cu sprijinul Patriarhiei Române şi al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Manualele pentru elevii de clasele I–IV au fost împărţite la toate parohiile.

Biserica Ortodoxă Rusă îi îndeamnă pe oamenii de ştiinţă să se folosească de descoperirile Sfinţilor Părinţi în psihiatrie.
Şeful Departamentului Sinodal de Informaţii din Rusia susţine că în cultura occidentală s-a trecut peste lucrările Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi peste asceţii creştini care au studiat legile secrete ale sufletului uman timp de secole şi că această situaţie trebuie să fie schimbată.
Potrivit acestuia, un motiv în plus ar fi şi faptul că limbajul ştiinţei de astăzi s-a format în Europa, în primul rând, prin credincioşii creştini.
Cu toate acestea, a adăugat el, o mare parte din textele scrise de către Sfinţii Părinţi a rămas netradusă în această limbă ştiinţifică.

Intrarea în centrul comercial Carrefour se va face printr-un pasaj subteran.
Acesta va lega municipiul Constanţa de localităţile Ovidiu şi Năvodari.
Utilitatea viitorului pasaj este dată de faptul că va ameliora traficul de pe drumul naţional 2A şi va facilita accesul clienţilor către centrul comercial.
Pasajul va avea patru benzi şi va fi conectat cu viitoarea centură a oraşului Constanţa.
Pe durata desfăşurării lucrărilor, traficul în zonă nu va fi afectat.

Medicii recomandă pentru copii o oră pe zi la calculator şi televizor.
Ei spun că mai multe ore petrecute în faţa ecranului provoacă oboseala vizuală şi mentală.
Specialiştii explică faptul că jocurile pentru copii pot stimula inteligenţa acestora, dar dacă sunt alese corespunzător.
Totodată, ei subliniază că este bine să se evite jocurile cu conţinut violent, deoarece influenţează negativ personalitatea în formarea copiilor şi determină un comportament agresiv fizic şi verbal.
Numeroase studii au arătat faptul că majoritatea copiilor care folosesc jocuri cu conţinut violent, vor adopta un astfel de comportament în viitorul apropiat.

Au fost emise primele carduri de sănătate.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că a primit primele carduri naţionale de sănătate realizate în perioada de probă şi că urmează personalizarea lor.
Până la sfârşitul anului vor fi realizate şi distribuite aproximativ opt milioane de carduri, dintr-un total estimat de 15 milioane.
Cardul va fi trimis prin poştă persoanelor asigurate şi va costa aproximativ doi euro, iar valabilitatea acestuia este de cinci ani.

Meteorologii anunţă vreme frumoasă şi caldă în toată ţara, de Paşti.
Astfel, în vestul ţării temperaturile maxime vor ajunge până la 21 – 22 de grade.
În a treia zi de Paşti, maximele vor atinge 20 de grade Celsius, însă cerul va continua să prezinte înnorări în regiunile sudice şi sud-estice, unde pe spaţii restrânse va ploua slab.
În restul teritoriului cerul va fi variabil şi numai izolat vor fi ploi slabe în zona montană.
De asemenea, potrivit ANM, miercuri vremea se va încălzi şi mai mult, cu maxime de 22 de grade.

Munca în timpul nopţii pune în pericol sănătatea angajaţilor.
Studiile arată că muncitorii din turele de noapte au mari probleme cu atenţia şi concentrarea, pe mulţi dintre ei luându-i somnul în timpul programului.
Specialiştii atrag atenţia mai ales asupra meseriilor care implică un grad ridicat de risc, cum sunt controlorii de trafic aerian, şoferii de camioane, piloţii de avioane sau nave maritime.
Experţii spun că pe lângă lipsa de concentrare, problemele cu memoria şi iritabilitatea, muncitorii din schimburile de noapte pot dezvolta diverse boli care sunt asociate cu epuizarea fizică, cum ar fi cele cu inima, dar şi cancer.

Demnitarii ar putea fi obligaţi prin lege să se trateze în spitalele din România.
Deputatul Tudor Ciuhodaru a iniţiat un proiect de lege în acest sens.
Singurul caz în care persoanele care deţin funcţii publice de autoritate s-ar putea trata la spitale din străinătate ar fi ca în România să nu existe specialităţile de care au nevoie.
Potrivit proiectului, cei care încalcă prevederile legii îşi vor pierde funcţia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept