Știri 31 iulie 2015

Unul din 10 copii se naşte prematur in România.
Țara noastră are una dintre cele mai crescute rate privind copiii născuţi cu greutate mai mică de 2.500 de grame, 10,24%, din care 3,5% au sub 2000 de grame.
Spitalele fac eforturi mari pentru a amenaja secții speciale, cu dotările de care copiii au nevoie, astfel încât să fie salvați.
Nici la Constanța prematuritatea nu este de neglijat.
Dacă în urmă cu patru ani prematuritatea la Constanța era de 8 – 9% din totalul nașterilor, în acest an a depășit 15%.
Printre factorii de risc care pot duce la naşteri premature se numără consumul de alcool, fumatul, dietele nesănătoase şi nivelul ridicat de stres al mamei.

Din ce în ce mai mulţi tineri consumă droguri în Constanţa.
Autoritățile atrag atenția că fenomenul consumului de droguri ia o amploare îngrijorătoare.
Potrivit unei statistici date publicității la începutul lunii aprilie, de Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, din 2012 până la data respectivă, militarii reținuseră, 704 de suspecți, care s-au ales cu dosare penale pentru deținere, consum sau trafic de substanțe interzise.

40 de medicamente pentru boli cardiovasculare şi neurologice au fost oprite de la vânzare în România.
Decizia vine după ce Comisia Europeană a suspendat autorizaţiile de punere pe piaţă a acestor produse, din cauza deficienţelor de calitate constatate.
Agenţia Naţională a Medicamentului afirmă că în România există alternative de tratament, așa că pacienții nu vor avea de suferit ca urmare a interzicerii celor 40 de medicamente.

Tichetele de masă și asigurările medicale se numără printre principalele beneficii acordate de angajatorii români.
Așa arată un studiu, care a fost realizat și în alte țări din regiune.
În Cehia, spre exemplu, angajații pot primi laptop sau pot participa la programe gratuite de formare profesională.
La noi în țară principalele beneficii de care se bucură angajații sunt tichetele de masă, asigurările medicale sau abonamentele la clinici private.
Unii angajatori oferă însă și concediu de odihnă suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding sau cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie sau Crăciun).
În privința tichetelor de masă, studiul arată că valoarea acestora a fost majorată în luna mai de la 9 lei și 35 de bani la 9 lei și 41 de bani, însă creșterea nu a fost resimțită de salariați.

Majoritatea românilor sprijină inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat.
65% dintre persoanele intervievate consideră că, în cazul în care un stat membru NATO e atacat, România trebuie să ajute acea țară prin toate mijloacele civile și militare.
20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 15,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Potrivit unei cercetări Inscop, 4,5% dintre români consideră că niciun stat nu ar ajuta cu adevărat România în timpul unui conflict militar, în timp ce procentul nonrăspunsurilor este de 13%.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al județului Constanța au încheiat un protocol de colaborare pentru sezonul estival 2015.
Scopul este de a asigura o protecție sporită turiștilor care ajung pe litoralul românesc precum și pentru scăderea numărului de incidente neplăcute în această zonă.

40% dintre studenţii români renunţă la studii.
Patru din 10 studenți renunţă la studii în programele de licenţă din cauza imposibilității de plată a taxelor.
O altă cauză este alegerea greşită a facultăţii.
Astfel, pentru a veni în sprijinul studenților, Ministerul Educaţiei a lansat Strategia pentru Învăţământ Terţiar.
Reprezentanții ministerului, au declarat că până acum nu s-a ajuns la un acord pentru creditarea studenților, cu nicio bancă.
Strategia vizează creșterea numărului absolvenţilor între 30-34 de ani de studii superioare de la 23% la 26% până în 2020.

Un fenomen astronomic inedit, denumit “Lună albastră”, se va produce în această noapte.
Luna va apărea învăluită într-un halou albastru, însă acest fenomen se produce doar atunci când în atmosfera terestră există cantităţi mari de fum şi de particule, precum cele care provin din erupţii vulcanice uriaşe.
Acest fenomen astronomic se va produce din nou în ianuarie 2018.

Românii au stabilit luna trecută un nou record la împrumuturile în lei.
Cetățenii țării noastre au luat din bănci cea mai mare sumă din istorie, peste valoarea din perioada de boom economic din 2008.
Datele Băncii Naţionale arată că în luna iunie populaţia a primit credite de 3,2 miliarde de lei.
Şi firmele au luat credite de 2,2 miliarde de lei.
În cazul populaţiei, valoarea creditelor de consum este de două ori mai mare decât a celor imobiliare.

Uleiul de soia este principalul factor al epidemiei de obezitate din Statele Unite.
Potrivit cercetătorilor americani, acesta contribuie semnificativ la îngrășarea populaţiei din această țară, mai mult ca fructoza din băuturile îndulcite sau ca uleiul de cocos.
Anterior acestui experiment, accentul se punea pe consumul de zahăr și anume de acest produs mulți corelau epidemia de obezitate înregistrată în SUA.
60% din uleiul folosit în alimentație de americani este ulei de soia iar uleiul de porumb are aproape același efect ca acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept