Știri 30 iulie 2015

Creştinii ortodocşi intră de mâine în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Astăzi se împlinesc 8 ani de la trecerea la cele veşnice a fericitului întru adormire Patriarh Teoctist.
Cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a adormit întru Domnul în ziua de 30 iulie 2007 la Spitalul Fundeni din Capitală, la vârsta de 92 de ani.
Preafericitul Teoctist fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru toată țara.
Astfel, de astăzi de la ora 17 până mâine, la ora 23, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu precădere în centrul şi nord-estul ţării.
În cursul zilei de mâine, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar îndeosebi pe cele sudice, estice şi centrale.
Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie.

Fostul cinematograf “Republica” din Constanţa va purta numele maestrului Jean Constantin.
În prezent, pe frontispiciu scrie Centrul Cultural “Republica”. Motivul constă în faptul că lucrările de reabilitare se realizează cu bani europeni, iar în dosarul trimis spre aprobare Uniunii Europene în urmă cu aproximativ 5 ani, nu apărea numele actorului.
Pe lângă sala principală cu o capacitate de 760 de locuri, centrul cultural va avea numeroase spații în care tinerii vor putea participa la cursuri de fotografie sau montaj.
Vor fi, de asemenea, camere pentru artiști dar și o cafenea.
Investiția se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, bani europeni accesați de Consiliul Județean Constanța.
Noul centru va fi inaugurat în decembrie.

Nivelul şi debitul Dunării au scăzut alarmant din cauza secetei şi se îndreaptă spre minime record.
Fluviul măsura ieri 97 de centimetri la Galaţi, cu 5 metri sub cota de atenţie.
O situaţie gravă este la punctele de trecere cu bacul de la Tulcea şi Galaţi, unde maşinile au aşteptat ore şir pentru a traversa Dunărea, deoarece, din cauza cotelor foarte scăzute, bacurile nu au putut fi încărcate la capacitate maximă.
Nivelul Dunării a înregistrat un minim istoric în 2003, de 60 de centimetri.

Şcolile si grădiniţele nu vor mai solicita analize bacteriologice pentru intrarea copiilor in colectivitate.
Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei pregătesc un ordin comun care va stabili că şcolile şi grădiniţele nu vor mai solicita astfel de analize, ci doar adeverinţă de la medicul de familie.
Anunțul a fost făcut ieri de secretarul de stat Dorel Săndesc.
Astfel, începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă.

Folclorul românesc ar putea fi studiat în școli.
Academia Română a transmis un memoriu către Ministerul Educației, în care se oferă să acorde sprijin pentru ca folclorul românesc să devina materie de studiu.
Iniţiativa academică vine în consens cu Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene şi cu recentele stipulări oficiale ale Comisiei Europene, care încurajează guvernele statelor membre să se implice în salvarea şi îmbogăţirea patrimoniilor culturale naţionale.

Firmele care nu protejează angajații de caniculă vor fi amendate.
Angajatorii sunt obligaţi ca în zilele caniculare să ia măsuri de protecţie a lucrătorilor.
Este vorba despre asigurarea a cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană, reducerea activităţii în aer liber şi alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.
Cu toate acestea, mulți patroni nu respectă legea și pun astfel în pericol sănătatea angajaților.

Populația României este într-o scădere continuă.
Ultimele informații ale Institutului Național de Statistică arată că în doar trei ani, populația României a scăzut cu 3%, ajungând la 19,5 milioane.
Un factor principal îl reprezintă natalitatea scăzută.
Dacă acest ritm se va menține, atunci, în 15 ani, populaţia României va fi egală cu cea din 1946, adică nu va depăşi 16 milioane.

India va depăși China și va deveni cea mai populată țară de pe planetă în 2022.
Potrivit ONU, acest lucru se va întâmpla cu șase ani mai devreme decât se estimase în prognoza anterioară.
În prezent, China are 1,38 de miliarde de locuitori, iar India, în jur de 1,31 de miliarde, dar acest raport se va inversa în 2022, când India va fi locuită de circa 1,4 miliarde de persoane. Decalajul va crește în continuare, în 2030, populația indiană urmând a fi 1,7 miliarde.
O creștere rapidă este preconizată și în cazul Nigeriei, care ar putea să depășească SUA în anul 2050 și să ocupe locul trei în lume între cele mai populate țări.

Google translate lansează traducerea vizuală pentru limba română.
Aceasta este parte dintr-o actualizare mai amplă a aplicației Google Translate, prin care traducerea vizuală a fost extinsă, pe lângă română, cu alte 19 de limbi, precum bulgară, maghiară, cehă, daneză, poloneză, turcă sau indoneziană.
Traducerea vizuală din Google Translate permite traducerea în timp real a unui text imprimat, prin intermediul camerei telefonului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept