Știri 29 iulie 2015

Patriarhia Română îşi exprimă îngrijorarea faţă de promovarea tot mai insistentă în mass-media şi în mediul virtual a pornografiei, violenţei și a limbajului trivial.
Reacția vine în urma mediatizării cazului fetei din Vaslui violată de 7 tineri.
Astfel, Patriarhia Română îşi exprimă convingerea că instanțele judecătorești vor lua hotărârile legale adecvate.
Totodată, Biserica reafirmă necesitatea cultivării dialogului şi cooperării pe tema educaţiei copiilor şi tinerilor de azi.
Astfel, părinți, profesori, sociologi, psihologi, medici şi mass-media vor coopera pentru a realiza o radiografie profundă a fenomenelor sociale negative, cu scopul identificării unor soluţii viabile concretizate prin programe sociale şi educaţionale la nivel local, regional şi naţional.

Peste 96% dintre români cred în Dumnezeu.
Așa relevă un sondaj realizat de INSCOP Research.
Cercetarea relevă faptul că 96,5% dintre români cred în Dumnezeu, 84,4% cred în sfinți, 59,6% cred în existența raiului, iar 54,4% în viața de apoi.
Aproape 38% dintre românii care se declară religioși merg la biserică doar la marile sărbători, iar 25,4% merg o dată pe săptămâna( duminica).
Sondajul mai evidențiază faptul că 45,1% dintre românii care se declară religioși spun că religia este foarte importantă pentru ei, iar 50,3% importantă.

Astăzi este Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te, române!”.
Poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu şi melodia culeasă de Anton Pann stau la baza imnului naţional de astăzi, „Deşteaptă-te, române.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de independenţă, în timpul Primului Război Mondial şi la Marea Unire din 1918, precum şi în cel de-al Doilea Război Mondial.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!” a fost ales imediat după Revoluţia din decembrie 1989 Imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Imnul naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

ANM a prelungit codul galben de caniculă.
Astfel, astăzi și mâine, valul de căldură se va intensifica în regiunile sudice şi estice.
În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei şi în partea continentală a Dobrogei, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Guvernul a aprobat ieri prin ordonanţă rectificarea bugetară pe 2015.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calota, Ministerul Finanţelor urmează să publice forma finala a proiectului.
Premierul Victor Ponta a declarat la începutul şedinţei de Guvern că rectificarea bugetului este una pozitiva.
Potrivit proiectului initial de rectificare bugetara, Transporturile pierd peste un miliard de lei, iar bugetul Sanatatii pierde 600 de milioane lei, bani redirectionati catre fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Legea voucherelor de vacanță va intra în vigoare.
Guvernul a aprobat, ieri, printr-o hotărâre, normele de aplicarea acestei legi.
Potrivit noilor reglementări, angajații pot primi vouchere atât pe suport de hârtie cât și pe suport electronic, decizia în acest sens fiind luată de angajatori împreună cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții salariaților.
Potrivit prevederilor, valoarea voucherelor de vacanță nu poate depăși într-un an calendaristic contravaloarea a șase salarii de bază minime brute.

Revizia anuală CET va dura anul acesta doar 3 zile.
Aceasta va începe din data de 7 septembrie, de la miezul nopții și va dura până pe 9 septembrie, la ora 0.
Inițial, revizia fusese stabilită în perioada 25-27 august, dar din cauza temperaturilor ridicate, reprezentanții Societății Electrocentrale au decis să amâne lucrările de întreținere.
Ele se vor efectua doar la Centrala de Termoficare Palas Constanța.

Trei din zece români ar cheltui 10 mii de lei pentru investiţii în casă, iar alţi trei vor să scape de datorii.
Potrivit unui studiu recent, o treime dintre români ar pune bani deoparte.
La capitolul investiţii, produsele electronice şi electrocasnicele sunt cele pentru care românii au cheltuit cel mai mult în ultimul an.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 670 de persoane şi are o marjă de eroare de plus minus 1,5 la sută.

Medicamentele scumpe pentru cancer pot fi eliberate doar după avizul comisiilor de specialitate.
În circuitul aprobării unui dosar medical în tratamentele scumpe în cazul suferințelor oncologice și hepatice, după stabilirea diagnosticului, medicul întocmește dosarul pentru aprobarea medicamentului scump.
Dosarul este trimis apoi Casei de Asigurări de Sănătate de care aparține medicul prescriptor, iar medicul șef al acelei Case îl transmite CNAS, pentru a fi luat în discuție în Comisia de oncologie a instituției.

În următoarele două nopți vom putea observa o ploaie de meteoriți.
Curentul atinge maximul de intensitate în această noapte iar cele mai bune ore de vizionare sunt după miezul nopţii si înainte de răsărit, aproximativ în jurul orei 3 dimineaţă.
Acest curent de meteori este oficial activ in perioada 12 iulie – 23 august in fiecare an si se suprapune cu mult mai cunoscutul curent de meteori Perseide, care atinge maximul in luna august, in dimineţile zilelor de 11, 12 si 13.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept