Știri 28 iulie 2015

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.
Pe plan naţional, obiectivele acestei zile urmăresc conştientizarea populaţiei cu privire la igiena stilului de viaţă ca factor major de protecţie împotriva hepatitelor virale.
La nivel mondial, aproximativ 500 milioane persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C, în timp ce aproape un milion mor anual.

Astăzi este Ziua Naţională a Ambulanţei.
Instituită printr-o lege intrată în vigoare de la 13 martie 2015, această zi este marcată de autorităţile publice centrale şi locale prin organizarea de evenimente dedicate recunoaşterii rolului ambulanţei în salvarea de vieţi omeneşti.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător întrucât prima „Salvare” din Bucureşti a apărut la data de 28 iulie 1906, din iniţiativa privată a prof. Nicolae Minovici.

ANM a prelungit codul galben de caniculă până mâine, pentru județele din sudul și sud-estul țării.
Astfel, și astăzi, vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei.
Indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade.

RATC va pune în circulație linia 100 Mamaia.
Astfel, de vineri, 31 iulie, autobuzul va circula pe traseul strada Gării, Bulevardul 1 decembrie 1918, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Bulevardul Mamaia, până la hotel Caraiman și retur.
Autobuzele vor circula de luni până duminică, între orele 08.00 și 20.00, la un interval cuprins între 25 și 35 de minute.
Potrivit reprezentanților RATC, tariful pentru o călătorie este de 1,5 lei.
Abonamentele pe liniile 100, 100C, precum și abonamentele pe toate liniile și gratuitățile sunt valabile și pe linia 100 Mamaia. Tot de la 31 iulie, din cauza cerinței scăzute din partea călătorilor, se suspendă linia Sirena, care lega Cireșica de Mamaia.

Gabriela Bucovală este noul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.
Concursul a avut loc, ieri, la Ministerul Educaţiei.
Aceasta își va prelua atribuțiile de la 1 septembrie.
În prezent profesor Gabriela Bucovală deține funcția de inspector general adjunct a ISJ Constanța.
Timp de trei ani și jumătate, în fruntea instituției a fost Răducu Popescu.

Circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone ar putea fi interzisă pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate de codul galben de caniculă.
Anunțul a fost făcut ieri de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Excepție fac transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare sau transporturile poştale.

Anul 2015 este cel mai călduros din istorie.
Specialiștii au anunțat că că de-acum înainte va trebui să ne obișnuim cu veri caniculare.
Agricultorii din judeţul Constanţa spun că legumele de toamnă sunt compromise în multe cazuri în proporţie de 90%.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin declara luna trecută că sunt șanse minime ca de la stat să se acorde despăgubiri.
Doar o negociere cu Comisia Europeană ar putea duce la deblocarea unor fonduri pentru agricultorii afectați de secetă. Singurii care vor primi bani sunt cei care și-au asigurat separat culturile împotriva calamităților.

Copiii familiilor sărace prezintă schimbări structurale ale creierului care ar putea explica dificultățile lor la învățătură. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani.
Cercetătorii au analizat 823 de clișee realizate prin imagistica cu rezonanță magnetică pe 389 de copii și adolescenți cu vârste între 4 și 22 de ani.
Rezultatele au pus în evidență faptul că volumele regionale de materie cenușie ale acestor copii erau cu 8-10% sub norma de dezvoltare, cu consecințe asupra reușitei școlare.

Comisia Europeană a suspendat comercializarea a 700 de medicamente generice.
Acestea a fost testate de o societate indiană pentru mai multe laboratoare, printre care se numără Sanofi, Ranbaxy sau Teva, după ce în urma unei inspecții efectuate anul trecut s-au descoperit nereguli în studiile de bioechivalență.
Obiectivul unui studiu de bioechivalență este să garanteze că acțiunea terapeutică a medicamentului generic este identică cu aceea a medicamentului de referință.
Decizia CE se va aplica de pe 20 august în toate statele Uniunii Europene.

Ministerul Mediului vrea să acorde eco-tichete de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autovehicul electric.
Suma este aproape dublă față de anul acesta.
La aceasta s-ar adăuga tichetul Rabla de 6.500 de lei şi cele două ecobonusuri de 1.500 de lei fiecare.
În total, reducerea ar fi de 6.500 de euro din preţul autoturismului, care porneşte de la 20.000 de euro, dar poate depăşi 130.000 de euro.
Anul acesta au fost achiziţionate 16 maşini electrice noi, la care se adaugă cele second-hand.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept