Știri 20 iulie 2015

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria, de la ora 8.00.

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu apostolii, Maria Magdalena.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina astăzi, la ora 16 sfintele moaște ale Sfintei Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin.
Sfintele odoare vor rămâne aici până mâine.
De asemenea, mâine, ierarhul nostru va oficia de la ora 8, Sfânta Liturghie la această mănăstire.
Miercuri, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Pantocrator, paraclisul „Sf. Maria Magdalena”, din localitatea Drăgăneşti – Vlașca.

Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Cu acest prilej, Piaţa Aviatorilor din Bucureşti va fi survolată de formaţii de aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La eveniment participă reprezentanţi ai Ministerului Apărării, cadre militare şi veterani de război.

Trenurile ar putea ajunge cu întârzieri în staţii, zilele acestea, din cauza caniculei.
Reprezentanţii CFR Călători anunţă că, din cauza temperaturilor ridicate care se înregistrează în aer şi, implicit, la nivelul solului, viteza de circulaţie a trenurilor se reduce, în anumite intervale de timp, astfel încât traficul să se desfăşoare în siguranţă.
Călătorii se pot informa la numărul de telefon 021/9521 despre eventualele modificări intervenite în programul de circulaţie a trenurilor.

Salariile personalului medical vor crește odată cu intrarea în vigoare a noii grile de salarizare a bugetarilor.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Potrivit demnitarului, salariile medicilor vor fi triplate până la sfârşitul anului 2016.
Astfel, dacă până acum un medic rezident de anul I avea un salariu de bază de 1.40 lei, după noua lege, acesta va ajunge la 3.670 de lei.
În cazul unui medic specialist, salariul de bază crește de la 2.498 la 4.563 de lei.

Mai puțin de jumătate din populația României era conectată, anul trecut, la sistemele de canalizare.
Datele au fost prezentate de Institutul Național de Statistică. Rețeaua totală din România se situa la 28.659 de kilometri, în creștere cu aproape 2.100 km față de anul anterior.
La sfârșitul anului trecut puțin peste 9 milioane 390 de mii de locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare.

Nicio maşină parcată neregulamentar nu mai poate fi ridicată.
Decizia luată de Curtea Supremă a intrat în vigoare şi interzice autorităţilor locale să mai încheie contracte cu firme private pentru astfel de servicii.
Poliţia locală şi cea rutieră sunt singurele care mai pot sancţiona şoferii cu amendă şi puncte de penalizare.
Amenda pentru parcare neregulamentară este între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi poate ajunge la 1.500 de lei pentru maşinile companiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept