Știri 18 iulie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor.
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.

Mâine se împlinesc 4 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Papacioc.
Cu acest prilej, luni, de la orele 19 se va desfășura Conferința ’’Omagiu Părintelui Arsenie Papacioc’’, la Casa de Cultură din Constanța.
În cadrul evenimentului va fi lansată cartea memorială cu titlul ’’Ochii prin care vedeam cerul’’, iar corala Armonia va susține un concert de excepție.
Vor participa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pr. Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii Crucea și pr. Iustin Petre, starețul Mănăstirii Ioan Casian.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sf. slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța din cartierul Viile Noi, iar seara, la ora 19.00, la biserica „Sf. Ilie Tesviteanul” din Techirghiol, va întâmpina moaștele Sfântului Efrem cel Nou, aduse de la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” care vor rămâne până luni.
De la ora 19.30, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu.
Luni, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria, de la ora 8.00.
Apoi, de la ora 16.00, la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin, Arhiepiscopul Tomisului va întâmpina sfintele moaște ale Sfintei Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care vor rămâne aici până a doua zi.
De asemenea, marți, ierarhul nostru va oficia de la ora 8, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin.
Miercuri, când Biserica Ortodoxă o va cinsti pe Sfânta Mironosiță întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Pantocrator, paraclisul „Sf. Maria Magdalena”, din localitatea Drăgăneşti – Vlașca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept