Știri 8 iulie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul.
Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului şi ducea o viaţă curată şi a fost răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Astion era un nepot al senatorului roman Iulian, s-a convertit la creştinism şi a devenit călugăr datorită propovăduirii preotului Epictet.
Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în apropierea satului Dunavăţul de Jos de astăzi, în cetatea Halmyris, în data de 8 iulie, anul 290 ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul roman Diocleţian.
Astfel ei sunt cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, despre care avem informaţii amănunţite.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la invitația Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcei, participă la prăznuirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion la mănăstirea Halmyris din localitatea Murighiol, locul descoperirii sfintelor moaște.

Duminică Biserica Ortodoxă va cinsti Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Cu acest prilej, Mănăstirea Prodromița din localitatea Hârșova își va sărbători hramul.
Astfel, sâmbătă de la ora 17 va avea loc slujba Vecerniei, urmată de la ora 20, de Taina Sfântului Maslu și de la ora 0, de slujba Sfintei Liturghii.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Numărul tinerilor români care fumează este din ce în ce mai mare.
Potrivit datelor ultimului Eurobarometru, vârsta de la care încep să facă acest lucru este sub 18 ani.
Statisticile mai arată că românii inhalează fum de ţigară la locul de muncă, acasă şi în zonele de recreere.
Expertul Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană, medicul Magdalena Ciobanu, precizează că suntem populaţia cea mai expusă la fumul de ţigară în locuri publice.

Spitalul Județean Constanța va primi bani în plus de la Ministerul Sănătății.
Din această vară se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziţionarea de materiale necesare efectuării endoscopiilor în cazul bolnavilor care au hemoragii interne sau care au nevoie de protezare, tot pe cale endoscopică, pentru că suferă de diverse tipuri de cancer.
La Constanța, anul trecut a fost deschis unul dintre cele mai moderne laboratoare de endoscopie intervențională din țară unde se efectuează asemenea intervenții.

La Constanța vor fi luate măsuri anti-caniculă în toate cluburile de pensionari din oraș.
Astfel, vor fi organizate 11 puncte de prim ajutor în cluburile în aer liber pentru pensionari.
Dacă va fi emis cod portocaliu pe litoral, aici vor veni cadre medicale care vor efectua teste gratuite de tensiune și glicemie.
Medicii ne sfătuiesc să ne ferim cât putem de soare, să bem multă apă și să folosim creme de protecție solară.

Constanţa a obţinut un procent de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, mai mic decât anul trecut.
Dacă în 2014, înainte de contestaţii, judeţul nostru însuma un procent de promovare de 59,25%, anul acesta, numai 54,8% dintre elevi au promovat examenul maturităţii.
Cel mai ridicat nivel de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu.
Singurele judeţe cu o rată de promovare sub 50% sunt Giurgiu, Ilfov şi Teleorman.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut ieri guvernelor să impună accize mai mari la tutun.
Măsura ar avea ca scop reducerea numărului de decese provocate de tabagism și generarea de fonduri pentru sistemele medicale publice.
Potrivit unui raport al Organizației, doar 33 de țări din lume au impus majorări cu 75 la sută din prețul unui pachet de țigări.
Majoritatea țărilor au impus taxe prea mici la tutun și produsele sale derivate în timp ce unele state nu prevăd niciun fel de accize.

Bisericile ortodoxe oferă mâncare și refugiu pe perioada caniculei.
Patriarhia Română îndeamnă bisericile și mănăstirile să vină în ajutorul românilor afectați de temperaturile ridicate.
Potrivit unui comunicat, instituția recomandă preoților parohi și stareților să ofere spațiu de adăpost în biserică și apă trecătorilor afectați de căldură.

Stilul de viață nesănătos afectează creierul.
Medicii spun că anual, aproximativ 65 de mii de români suferă un accident vascular cerebral, iar o treime dintre aceștia au sub 64 de ani.
În țara noastră aceste afecțiuni ucid de patru ori mai mulți oameni decât în alte state europene.
Cu toate acestea, avem foarte puțini medici și clinici specializate în recuperarea bolnavilor.
Statisticile din România pot fi schimbate dacă cel puțin o oră pe zi o rezervăm pentru mișcare și relaxare.
Un alt factor care ne poate îmbolnăvi este mâncarea, iar specialiștii atenționează că postul este una dintre cele mai bune metode de a rămâne sănătoși.

Canicula afectează circulaţia trenurilor.
CFR anunţă că circulaţia feroviară va fi afectată de codul galben de caniculă, principala măsură care se va lua va fi reducerea vitezei de circulaţie.
Reprezentanții CFR au adăugat că, la nivelul şinei, temperaturile înregistrate depăşesc 50-55 de grade Celsius.
Reducerea vitezei circulaţiei feroviare va aduce, implicit, şi intârzieri ale trenurilor şi, de acea, călătorilor li se recomandă să solicite informaţii în această privinţă la staţiile şi agenţiile CFR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept