Știri 6 iulie 2015

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat “Planul strategic pentru creşterea calităţii educaţiei religioase”.
Acesta conține măsuri privind curriculumul şcolar; profesorii de religie, alte tipuri de activități educaționale și comunicarea.
De asemenea, Sfântul Sinod a acordat binecuvântarea sa pentru înfiinţarea Asociaţiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor creştine și a religiei ca disciplină şcolară în învățământul primar, gimnazial, liceal si profesional.
Referitor la desfășurarea înscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PreaFericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că apreciază în mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnaliştilor, dar și a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie.

Concediul paternal ar putea fi prelungit la zece zile şi acordat în primele două luni de la naşterea copilului.
Potrivit unui proiect de lege, concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului.
Legislaţia actuală referitoare la concediul paternal prevede concediu de cinci zile lucrătoare şi se acordă în primele opt săptămâni de la naşterea copilului.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

În România sunt depistate anual 13.000 de cazuri noi de tuberculoză.
În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TBC sunt identificaţi, iar principalele cauze sunt numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minim 6 luni, care îi determină pe mulţi să abandoneze tratamentul.
Dintre aceştia se estimează că doar 20% sunt trataţi cu succes.

Valul de caniculă care afectează în prezent vestul şi centrul Europei a ajuns și în România.
Ne așteaptă temperaturi extrem de ridicate în aceste zile, care vor ajunge până la la 37 de grade Celsius.
În Dobrogea, astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 33 de grade C, însă de mâine se va încălzi și mai mult, iar în zona continentală, vremea va deveni izolat caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 şi 35 de grade C, iar cele minime între 20 şi 25 de grade.
Miercuri, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în zona continentală cu maxime de până la 35 de grade C.

Absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de Bacalaureat își vor afla astăzi notele.
Rezultatele vor fi publicate la centrele de examen, pe site-urile inspectoratelor judeţene şi, după centralizare, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei.
Cei nemulțumiți vor putea depune contestații.
Recorectarea lucrărilor trebuie făcută, în zilele următoare, pentru ca afișarea rezultatelor finale să fie făcută vineri, 10 iulie.

Peste 20% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate.
Așa arată rezultatele unui studiu epidemiologic ”Obezitatea în România”.
Conform cercetării, rata obezității crește odată cu vârsta.
Astfel, obezitatea este prezentă la 10% dintre adulții până la 39 de ani, iar procentul crește la 30% la grupa de vârstă 40 – 59 de ani și ajunge la 41% la persoanele peste 60 de ani.
Medicii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, porții moderate și să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.
Studiul a fost demarat în vara anului trecut, de o echipă de investigatori români, medici cu specialitate de diabet, nutriție și boli metabolice.

CNA a avizat negativ un proiect de lege care interzice mediatizarea suicidului și a tentativelor de suicid.
Acesta prevede că este permisă doar prezentarea scurtă, sub forma de ştire, fără utilizarea de fotografii sau imagini video.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de 20.000 de lei.
Potrivit CNA, cadrul de reglementare în acest domeniu există, iar cel propus prin acest proiect este nefuncţional din punct de vedere al tehnicii legislative, astfel că mass-media vor fi sancționate doar cu amendă.

Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc, privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc a fost anulată definitiv de instanţă.
Potrivit deciziei, documentul nu a fost emis pe baza legii, iar propunerea privind Statulul de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, “întrucât viza crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei”.

Ministerul Sănătății din Rusia a semnat un acord cu Biserica Ortodoxă Rusă, care include prevenirea avortului și furnizarea de îngrijiri paliative.
Acesta prevede cooperarea privind “protecția mamei și a copilului, inclusiv sănătatea reproducerii, promovarea valorilor familiei și prevenirea avortului”.
Acordul include acțiuni comune cu instituțiile medicale.

Aproximativ 2.000 de activiști au demonstrat ieri la Chișinău sprijinul lor pentru reunificarea Republicii Moldova cu România.
Ei au arborat steagurile României și Uniunii Europene, au intonat imnul românesc și au susţinut reunificarea.
Mitingul a fost organizat de mai multe grupuri conduse de Acţiunea 2012, iar organizatorii se aşteptau la o participare între 10.000 și 25.000 de oameni.
Pe 11 iulie, activiștii intenționează să organizeze un marș pentru unitate, în orașul Iași, și apoi să ajungă la București.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept