Știri 2 iulie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

SUA va face presiuni pentru răspândirea familiilor homosexuale pe tot Globul.
Șeful Comisiei pentru Afaceri Internaţionale a Dumei de Stat a Rusiei, Alexey Pushkov spune că o mare parte a omenirii va refuza să accepte noile valori, dar acest lucru nu va opri SUA, care a spus deja că unul dintre obiectivele principale ale politicii sale va fi acela de a globaliza căsătoriile între persoane de același sex.
În opinia sa, în răspândirea acestei politici, SUA și aliații săi vor acționa prin intermediul Consiliului Europei, unde sprijinirea paradelor homosexualilor și a demonstrațiilor în favoarea unui statut special pentru minoritățile sexuale este deja oficială.

Prețul gazelor naturale pentru populație și centrale termice a crescut de ieri.
Majorarea este de 6 lei şi 70 de bani, și a ajuns la 60 de lei pe megawatt/oră.
Executivul precizează că, prin renegocieri cu instituţiile internaţionale, graficul de aliniere a preţului a fost extins cu trei ani până în 2021.
Astfel, de la 1 iulie 2016, preţul va fi de 66 de lei pe megawatt/oră, iar începând cu aprilie 2017 de 72 de lei.

Cuba este prima ţară din lume care a reuşit să elimine 100% transmiterea HIV şi a sifilisului de la mamă la copil.
Confirmarea a fost făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Calea prin care Cuba a ajuns la această performanţă este integrarea în sistemul de sănătate publică a unor programe de testare şi tratament pentru viitorii părinţi.
De asemenea, mamele seropozitive sau care suferă de sifilis, au posibilitatea de a-şi proteja copii, prin cezariană şi alăptare cu biberonul.
Astfel, în 2013, doar 2 copii din 100.000 de naşteri au fost depistaţi pozitivi la testele pentru HIV şi doar 5 copii cu sifilis congenital.

Meteorologii anunță fenomene extreme pentru litoral, vara aceasta.
Temperaturile din iulie şi august vor fi foarte ridicate, caniculare chiar, iar precipitaţii vor fi foarte scăzute.
Sunt posibile şi fenomene extreme, cu ploi torenţiale, însemnate cantitativ, şi însoţite de furtuni şi descărcări electrice.
Directorul Centrului de Meteorologie Dobrogea, este de părere că numărul fenomenelor extreme va creşte în următorii ani, pe fondul temperaturilor foarte ridicate.

Autorităţile naţionale au stabilit limite maxime pentru două substanţe extrem de periculoase, care se regăsesc în apa potabilă de la canal.
Este vorba despre radon şi tritiu, considerate ca posibile cauze ale apariţiei diferitelor forme de cancer şi malformaţiilor congenitale.
Guvernul a adoptat, ieri, o limită maximă de 100 Becquerel pe un litru de apă a radonului, tritiului şi derivaţii acestora în apa potabilă.
Decizia a fost luată în concordanţă cu normele UE care mai stabilesc şi frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză a apei potabile.

850 de copii din 14 județe beneficiază de taberele gratuite Licăr de Lumină.
Săptămâna aceasta au sosit primii 62 de copii în tabăra „Licăr de Lumină”, la Centrul social – pastoral „Sfânta Cruce” din Bușteni.
Cele 11 sesiuni de tabără sunt organizate, pe tot parcursul verii, în cadrul proiectului „Alege Școala” și cuprinde trei ateliere – pictură, literar – religios și creație.
Pe parcursul sesiunilor, 73 de copiii din Arhiepiscopia Tomisului vor participa la activitățile din tabără.
Aceștia provin din parohiile: Sf. Împărați Constantin și Elena din Medgidia, Sfinții 4 Martiri de la Niculițel din Constanța, Sf. Ierarh Nicolae din Năvodari și Sf. Mina din Mangalia.

Serviciul militar ar putea fi reintrodus de la 1 ianuarie 2016.
Potrivit unui proiect de lege ajuns în Parlament, armata nu va fi obligatorie, astfel încât tinerii care vor o carieră militară vor putea fi instruiți pe bază de voluntariat, iar la final vor fi declarați soldați.
Proiectul stagiului militar pe bază de voluntariat va fi luat în discuție în Parlament, anul acesta.
Durata stagiului va fi de numai șase luni și nu de un an, așa cum era obligatoriu în umă cu 8 ani.

Noile linii RATC Sirena și Delfinul vor circula de astăzi după programul 08.00 – 20.00, inclusiv sâmbăta și duminica.
Măsura a fost luată din cauza lipsei de călători.
În funcție de fluxul de călători, programul va fi modificat.
Totodată, RATC anunță că autobuzele care circulă pe linia 3 vor întoarce, de astăzi, la sensul giratoriu de la intrarea în cartierul Palazu Mare.

Tariful pentru transportul energiei electrice a scăzut ieri cu 6,8%.
Astfel, acesta s-a ieftinit de la 22,5 lei/MWh la 20,97 lei/MWh, conform unui Ordin al ANRE publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, tarifele de sistem funcţionale vor scădea cu 17,6%, de la 1,42 lei/MWh la 1,17 lei/MWh, iar cele de sistem tehnologice vor creşte cu 0,3%, de la 12,54 lei/MWh la 12,58 lei/MWh.

Aproape 4,8 milioane de români, între care 1 milion si jumătate de copii, sunt afectaţi de sărăcie.
În același timp, aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi nu au acces la servicii de specialitate.
Potrivit unui raport al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali,
20% dintre cei mai bogaţi români câştigă de 6,6 ori mai mult decât 20% dintre cei mai săraci români, aceasta fiind cea mai mare rată de inegalitate dintre ţările europene studiate.
În plus, o treime dintre copiii cu vârsta între 0 şi 6 ani suferă de privare materială severă, de peste trei ori mai mulţi decât media celorlalte 27 de state europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept