Știri 1 iulie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Leontie, episcopul Rădăuţilor.
S-a născut în Rădăuţi la începutul secolului al 14-lea din părinţi evlavioşi.
A îmbrăcat haina monahală de tânăr la Mănăstirea Bogdana unde a primit numele de Lavrentie.
El s-a retras la un schit din preajma Putnei, unde mitropolitul Moldovei, Iosif Muşat l-a hirotonit preot şi apoi egumen al schitului pe tânărul Lavrentie.
De atunci aşezământul monahal s-a numit schitul lui Lavrentie sau Schitul Laura.
În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, Lavrentie a fost numit Episcop al Rădăuţilor iar Mănăstirea Bogdana a fost numită Catedrală Episcopală.
La mutarea sa către Domnul, Sfântul Lavrentie a fost înmormântat în biserica de lemn a schitului Laura după care moaştele sale au fost transferate la Rădăuţi dar au dispărut când biserica a fost prădată.
În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor cu zi de prăznuire 1 iulie.
Tot astăzi, biserica cinsteşte şi pe sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, ocrotitorii spitalelor.

Plafonul de 3.400 lei stabilit pentru indemnizația de creștere a copilului va fi eliminat de la 1 ianuarie 2016.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
În prezent, indemnizația pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni.
Cuantumul ei nu poate depăși însă 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concediu de un an de creșterea copilului.
În plus, vor primi o primă lunară de 500 de lei pentru alte 12 luni.
Părinții au posibilitatea să opteze și pentru un concediu de doi ani pentru creșterea copilului, dar cu o indemnizație maximă plafonată la 1.200 lei.

Tarifele de roaming vor fi eliminate din iunie 2017.
Totodată, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns ieri și la o înțelegere cu privire la acordarea de către operatorii de telecomunicaţii a unui tratament egal tuturor utilizatorilor de internet.
Ca măsură interimară, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date şi 0,02 euro pentru un mesaj text.
În acest fel, tariful maxim de roaming va deveni cu 75% mai mic decât în prezent.

Băuturile carbogazoase și cele dulci sunt responsabile anual de circa 184.000 de decese la nivel mondial.
În acest studiu, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare și 6.450 – al cancerului.
Trei sferturi dintre decesele legate de consumul de sucuri și de alte băuturi dulci au fost înregistrate în țările cu venituri mici și medii.

Prețul medicamentelor scade de astăzi cu 20%.
România trece astfel la cel mai mic preț european de medicamente.
Tot de astăzi, Ministerul Sănătăţii lansează patru programe noi care vor fi finanţate din bugetul ministerului pentru pacienţii aflaţi în stare gravă și internați în spitale.

Salariul de bază minim brut s-a majorat astăzi de la 975 de lei la 1.050 de lei.
De această majorare vor beneficia aproape 1,5 milioane de salariaţi, din care aproximativ 490.000 din sectorul bugetar.
Aceasta este a doua majorare din 2015, după cea din ianuarie, când salariul minim brut a fost majorat de la 900 la 975 de lei.

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, înființarea Gărzilor Forestiere, prin preluarea actualelor comisariate de regim silvic și vânătoare.
În plus, noua ordonanță prevede creșterea numărului de posturi, precum și punerea la dispoziția personalului noilor structuri a mijloacelor necesare desfășurării activităților de implementare, monitorizare și control al aplicării regimului silvic și cinegetic.
Reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic și cinegetic s-a realizat în scopul protejării și conservării fondului forestier național.

Regimul pensiilor militarilor a fost adoptat ieri de Camera Deputaților.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern, prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Guvernul a aprobat unele măsuri de protecție socială.
Acestea vor permite menținerea drepturilor de ajutor social și de alocație pentru susținerea familiilor care au copii în întreținere, pentru aproximativ 300.000 de familii.
Potrivit noilor reglementări, venitul net lunar în funcție de care se acordă alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social va fi stabilit având în vedere un cuantum al alocației de stat pentru copiii în vârstă de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilități în vârstă de peste trei ani.

Punctul de amendă crește de astăzi la 105 lei.
Măsura se datorează majorării salariului minim brut, pe țară.
Potrivit Codului rutier, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut.

Directorul unei școli primare din Egipt a refuzat înscrierea elevilor creștini.
Copții și alte persoane au protestat, susţinând că legislația actuală din Egipt este de partea lor.
El a afirmat însă că nu va fi acceptat nici un elev creștin atâta timp cât va ocupa funcția de director al școlii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept