Știri 30 iunie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeț.
Acesta a trăit în secolul al 14-lea și încă din tinerețe a ales calea nevoințelor ascetice.
După ce a petrecut mulţi ani ca pustnic pe valea pârâului Râmeţ, a dobândit darul facerii de minuni şi s-a remarcat prin viaţa sa duhovnicească smerită, adunând în jurul său ucenici.
Stareţ al Mănăstirii Râmeţ a fost ales la insistenţele părinţilor. Conform inscripţiei de pe peretele care desparte naosul de pronaosul bisericii de la Râmeţ, Sfântul Ghelasie nu a fost doar stareţ al Mănăstirii, ci şi Arhiepiscop al Transilvaniei.
El este astfel primul Arhiepiscop al Transilvaniei consemnat de izvoarele istorice.

Statul Islamic îi ameninţă pe creştinii din Ierusalim.
Ei apelează la fanaticii din zonă să treacă la violență împotriva acestora.
O serie de pliante au fost distribuite radicalilor activi, descoperite la opt kilometri de Ierusalim.
În pliante, există indicaţii despre pedepsirea “nelegiuirilor și răspândirii secularismului” de către ambasadele țărilor creştine și de “comitetele lor trădătoare”.

Arestul la domiciliu a fost limitat între 30-180 de zile.
Decizia a fost luată de Senat, care a soluţionat astfel problema neconstituţionalităţii articolului respectiv din Codul de Procedură Penală.
Curtea Constituțională l-a retrimis Parlamentului pentru modificare întrucât nu prevedea durata maximă pentru care această măsură poate fi dispusă.

Astăzi este Ziua Învăţătorului în România.
Această zi a fost instituită în anul 1927 când a fost fondată Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.
Ziua învăţătorului este cea mai veche sărbătoare laică din ţara noastră şi este legată de sărbătoarea “Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”.
Ziua Învăţătorului în România a fost păstrată la data de 30 iunie şi în timpul regimului comunist.

Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă a fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis.
Aceasta prevede ca angajaţii din sistemul public şi privat să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie.
Voucherele pot fi folosite doar în turismul românesc.
Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă, nu şi de bani sau prime de vacanţă.

Vapoarele amplasate la cele 5 intrări ale orașului Constanța, vor fi transformate în opere de artă.
Din această vară, cu ajutorul unei campanii naționale, ambarcațiunile vor fi înfrumusețate rând pe rând cu picturi unicat ce vor aborda atât tematici marine cât și populare.
Artiștii vor fi desemnați în urma unor concursuri organizate în licee, dar și la Facultățile de Arte, Arhitectură, Urbanism și Peisagistică.
Cei care vor să intre în competiție se pot înscrie prin trimiterea unui formular pe site-ul www.culorileromâniei.ro până la data de 6 iulie.
Simultan, o astfel de inițiativă se desfășoară și în orașe din Bucovina, dar și pe Valea Prahovei.

Guvernul majorează salariile personalului nedidactic din educaţie cu 12%.
Salariile profesorilor vor creşte şi ele, cu 5%, în septembrie.
Tot astăzi, Guvernul va discuta modificarea Legii venitului minim garantat şi decuplarea alocaţiilor copiilor de veniturile obţinute de membrii familiei.
În luna mai, Ministerul Muncii a lansat în dezbatere un proiect care stabileşte că salariile personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar vor fi majorate cu 12% din 1 august 2015.

Podul peste Dunăre de la Giurgiu a intrat în lucrări de reabilitare.
Reprezentanții CNADNR precizează că, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare, se circulă pe o singură bandă ce este în permanență supravegheată pentru asigurarea condițiilor de siguranță a circulației.
În vederea evitării unor blocaje în trafic, CNADNR le recomandă conducătorilor auto ca, pentru trecerea în Republica Bulgaria, să folosească și punctele alternative de trecere a frontierei: Calafat, Bechet, Zimnicea, Călărași, Negru Vodă și Vama Veche.

Ziua de astăzi va fi mai lunga cu o secundă.
Pământul a încetinit, din anul 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.
2015 este al 26-lea an in care este adăugata o extra secunda în Timpul Universal Coordonat.
Aceasta este o consecinţa a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor.

O echipă de dermatologi va oferi din nou consultaţii gratuite pe litoral, în acest sezon.
În perioada 12-14 iulie şi 9-11 august, în intervalul 08.00-17.30, vor fi oferite consultaţii în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun.
Campania de consultaţii dermatologice gratuite pe litoral are în vedere pe de o parte sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, iar pe de altă parte, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept