Știri 26 iunie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 4-a după Rusalii sau a Vindecării slugii sutașului.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.30 Sf. Liturghie la Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia, apoi de la ora 17.30 va oficia slujba vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Luni, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Cu acest prilej, de la ora 8.30 va avea loc o procesiune cu sfintele moaște în jurul catedralei, apoi Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie.

Arhiepiscopia Tomisului va găzdui o lansare de carte religioasă.
Este vorba despre Volumul intitulat „Chipuri de preoţi ai Catedralei Sfinţii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, în secolul xx, scris de Arhimandrit Cosma Mitu si Ionuț Druche.
Evenimentul se va desfășura duminică de la orele 17, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a scriitorului Ovidiu Dunăreanu și a consilierului Arhivelor Naţionale, Dr. Constantin Cheramidoglu.
Lansarea va avea loc în contextul în care, luni, Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța își serbează hramul.

Astăzi este Ziua Drapelului Naţional.
Această zi a fost proclamată la 20 mai 1998 pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben si albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.
Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea iar cifra trei este numărul perfect.

Primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională la care au participat absolvenţii clasei a VIII-a vor fi afişate astăzi.
Tot astăzi, în intervalul orar 16:00-20:00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în 29 iunie.
Astfel, media generală obţinută la Evaluarea Naţională este unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal, cu o pondere de 75%, iar restul de 25% este reprezentat de media generală de absolvire a claselor din gimnaziu.

Mașinile de peste 3,5 tone vor avea interdicție să circule pe Autostrada Soarelui, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între anumite ore, din 1 iulie până pe 31 august.
Compania de Drumuri anunță că microbuzele și autobuzele de transport persoane nu sunt vizate de noile reguli.
Restricțiile nu se aplică de asemenea, mașinilor armatei, jandarmeriei sau pompierilor.
Acestea intră în vigoare odată ce litoralul intră în plin sezon estival, perioadă în care traficul pe drumurile spre mare devine foarte aglomerat în weekend.

Viitoarele mame au de ieri mai multe drepturi la serviciu.
Aleşii au modificat legea privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.
Astfel, angajatorul este acum obligat să le asigure viitoarelor mame un program redus de muncă sau să le permită să meargă în concediu fără a le afecta salariul.

Tarifele de vizitare a obiectivelor Complexului Muzeal de Științe ale Naturii vor fi majorate de la 1 iulie.
Astfel, pentru demonstrațiile de la Delfinariu și a vizita Microrezervația, adulții trebuie să plătească 50 de lei iar copiii 25 de lei.
Pentru o vizită la Planetariu, tariful pentru adulți este de 10 lei, iar pentru copii – 5 lei.
Și tarifele de la Acvariul din Constanța se vor modifica.
Un adult va plăti 20 de lei, în timp ce tariful pentru copii, studenți și elevi este de 10 lei.
Reprezentanții Complexului Muzeal au anunțat că tarifele sunt valabile două luni, de la 1 iulie până la 31 august.

Statul va restitui cu dobândă taxa de primă înmatriculare.
Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, judecătorii Curții Supereme de Justiție au admis recursul în interesul legii privind restituirea cu dobândă a taxelor de înmatriculare obținute de români prin hotărâri judecătorești definitive.
Până în prezent, zeci de mii de români au dat în judecată statul și au câștigat dreptul de a primi înapoi sumele de bani achitate drept taxe de poluare sau primă înmatriculare.

Guvernul a alocat fonduri pentru siguranţa reactoarelor de la Cernavodă.
Executivul a aprobat, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 4 milioane de lei pentru luna iunie 2015 din bugetul alocat Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, fonduri care vor contribui la finanțarea activității de cercetare-dezvoltare desfășurată în cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
Regia coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare şi Programul Energetic Nuclear Național.
Acesta prevede, printre altele, operarea în condiții de siguranță și competitivitate a Unităților 1-4 Cernavodă.

Factura medie de energie la consumatorul final va scădea cu 0,5-1%.
Reducerea este determinată de diminuarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficiență, cu 12,7%, și menţinerea tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultima instanţă clienţilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate.
Deciziile au fost adoptate ieri de către Comitetul de reglementare al ANRE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept