Știri 24 iunie 2015

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că şotia sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de astăzi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.
Acesta a fost episcop de Remesiana, localitate la sud de Dunăre, timp de aproape 50 de ani, între anii 366-414.
Apoi a venit și a propovăduit creștinismul în provincia romană Sciția Minor și în Dacia Mediteraneană.
De asemenea a întemeiat câteva aşezări monahale, a înălţat numeroase biserici şi a împodobit sfintele slujbe cu cântări.
Una dintre cele mai frumoase cântări compuse de el este imnul, cu caracter dogmatic, intitulat: „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm”.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire 24 iunie.

Parlamentul European cere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să scoată transsexualismul de pe lista de afecţiuni.
Potrivit unui raport, „rolurile şi stereotipurile tradiţionale încă exercită o mare influenţă asupra diviziunii muncii în gospodărie, educaţie, locul de muncă şi în societate” şi cere ca modificarea definiţiei familiei să se regăsească în noua legislaţie, cu drepturi pentru familiile monoparentale şi părinţii de același sex.
Raportul include şi secţiuni dedicate drepturilor sexuale şi reproductive, inclusiv „acces sigur, legal şi uşor la contracepţie şi avort, alături de programe educaţionale sexuale explicite în şcoli”.

Elevii constănțeni vor beneficia de reducerea de 50% la abonamentele RATC și pe perioada vacanței de vară.
De asemenea, regia de transport în comun anunță că linia 40C va fi suspendată de la 1 iulie, din cauza intrării studenţilor în vacanţă, iar abonamentele rămân valabile pe linia 5-40.
Totodată, în perioada 1 iulie – 1 septembrie, traseele liniilor 44 şi 51 vor fi deviate, din cauza lucărilor la reţeua de canalizare de pe strada Ţepeş Vodă.
Astfel, traseul spre centru se va muta pe strada IG Duca, bulevardul Ferdinand până la Fantasio, de unde se va relua vechiul traseu.
Pe traseul deviat, autobuzele vor avea staţii în Piaţa Griviţei şi la Republica.

Pacienţii care suferă de icter mecanic neoplazic, cancer esofagian sau afecţiuni vasculare vor beneficia de tratament decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, până la sfârşitul acestui an.
Aceste noi programe naţionale de sănătate vor avea o finanţare de peste 200 de milioane de lei şi vor asigura atât tratamentul medicamentos, cât şi costurile de îngrijire a pacienţilor.

Angajatorii care încadrează absolvenți vor primi pentru fiecare o subvenție lunară între 500 și 750 de lei.
Anunțul a fost făcut de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.
Subvenţiile se vor acorda angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiţia fiind ca aceştia să fie înscrişi ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Tarifele de roaming vor fi eliminate în interiorul Uniunii Europene până în 2017.
Declarația a fost făcută ieri de Comisarul european pentru Economia şi Societatea Digitală, Gunther Oettinger.
Comisarul european a mai declarat că dacă tarifele de roaming vor fi eliminate începând din 2017, companiile vor avea la dispoziţie un an în plus faţă de planurile anterioare pentru a se conforma la noile reguli.

Guvernul va modifica legea care va condiţiona acordarea ajutorului de sprijin pentru familiile cu venituri mici.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, a explicat, că, odată cu dublarea alocaţiilor pentru copii, statul ar fi fost nevoit să reducă ajutoarele sociale pentru sute de mii de familii, dacă legislaţia actuală nu ar fi fost modificată.
Aceasta a adăugat că se va decupla alocaţia de stat pentru copii, care reprezintă dreptul copilului, de veniturile pe care le obţin părinţii şi în funcţie de care se calculează beneficiile sociale, respectiv alocaţia de sprijin a familiei şi venitul minim garantat.
Acordarea alocaţiilor dublate se va face de la 1 iulie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept