Știri 19 iunie 2015

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, de la ora 8.45, Sf. Liturghie la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanţa, zona Pod Butelii.
Marți, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul din zona Brotăcei.

Arhiepiscopul Greciei se opune unei noi legi de coabitare, care își propune să ofere aceleași drepturi privind căsătoria cuplurilor care nu sunt căsătorite.
El spune că prin aceasta lege, statul intenționează să deschidă calea “familiei homosexuale”.
Liderul Bisericii Ortodoxe a Greciei a criticat acordurile de coabitare, care conferă cuplurilor care trăiesc împreună drepturi similare cu cele ale celor căsătoriți și descrie pactul ca pe “o imitație proastă” a căsătoriei.

O directivă europeană cu privire la medicamentele falsificate trebuie introdusă în legislaţia tuturor statelor membre UE în următorii trei ani.
Un sistem de verificare funcţionează deja ca program pilot, în Belgia.
La nivel european, pătrunderea medicamentelor falsificate în lanţul legal de distribuţie este destul de redusă, sub 1% din cele aflate pe piaţă, dar pentru a elimina acest risc, toate ţările din Uniune vor fi obligate să adopte sistemul.
În România doar 4-5 cazuri de medicamente falsificate au fost înregistrate în ultimii ani.

Legea prin care înscrierea elevilor la orele de religie se face pe bază de cerere a fost promulgată.
În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără această disciplină.
Conform actului normativ, înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
Schimbarea opţiunii se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Legea de reducere a vârstei standard de pensionare pentru grupa întâi de muncă a fost promulgată.
Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă.
De asemenea, se reglementează ca perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de doi ani, să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Papa Francisc a condamnat fiinţa umană pentru încălzirea globală.
În mesajul său cu privire la schimbările climatice, Papa Francisc a declarat că modificările climei şi poluarea au afectat pe toată lumea şi este timpul ca omenirea să acţioneze.
Suveranul Pontif a făcut apel la schimbarea stilului de viaţă al bogaţilor acestei lumi şi a acuzat egoismul omului pentru distrugerea planetei şi pentru impactul pe care îl are asupra celor săraci.
Papa Francisc a subliniat, însă, că omenirea mai poate să stopeze această distrugere fără precedent a planetei, dar acest lucru trebuie făcut rapid.

Milionarii ar putea controla aproape jumătate din averile lumii pana în 2019.
Numărul milionarilor a crescut anul trecut cu 13% la nivel mondial, la 17 milioane.
Statele Unite continua sa aibă cel mai mare număr de milionari, 6,9 milioane, in creştere cu 5%.
China s-a plasat pe locul al doilea, cu 3,6 milioane de milionari, topul primelor cinci state fiind completat de Japonia, Marea Britanie si Elveţia.
Pentru prima oara regiunea Asia-Pacific a depăşit Europa, devenind a doua cea mai bogata regiune din lume după America de Nord.

Elevii intră de astăzi în vacanţa de vară.
Astfel, peste 3 milioane de copii vor sta acasă până pe 13 septembrie.
Pentru elevii claselor a 8-a şi a 12-a, vacanţa de vară a venit mai devreme, pentru ca aceştia să se poată pregăti pentru susţinerea evaluării naţionale, respectiv examenului de bacalaureat.

Biblioteca colorată se deschide astăzi în Piața Ovidiu din Constanța.
Cea mai mare bibliotecă în aer liber de la malul Mării Negre beneficiază deja de 1.000 de volume nou-nouțe, dar va ajunge în câteva săptămâni la 3.000.
Aceasta va fi deschisă de vineri până duminică, între orele 17.00 și 22.00, iar din 15 iulie până pe 30 august va fi deschisă zilnic, în același interval orar.
În curând, se vor deschide alte nouă Biblioteci Colorate în parcurile Constanței.
Cei care iubesc lectura pot împrumuta o carte pe care să o citească în spații special amenajate sau pot să-și ia volumele preferate acasă, pentru două săptămâni.
Deschiderea Bibliotecii Colorate face parte din proiectul „Descoperă Piața Ovidiu – Inima orașului Constanța”, menit să pună în valoare potențialul turistic al zonei peninsulare.

Aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obişnuite de cancer prezintă o asociere directă cu fumatul.
Așa afirmă autorii unui studiu realizat recent în Statele Unite.
În timp ce majoritatea deceselor asociate cu fumatul sunt provocate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor, traheei şi laringelui, autorii studiului au descoperit că jumătate dintre decesele provocate de tumori la nivelul cavităţii bucale, esofagului şi vezicii urinare sunt la rândul lor asociate cu fumatul.
Pentru a determina procentul aferent deceselor provocate de cancer atribuite fumatului, oamenii de ştiinţă americani au folosit o formulă standard care identifică procentul de decese cauzate de anumite tipuri de cancer care nu s ar fi produs dacă persoanele respective nu ar fi fumat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept