Știri 17 iunie 2015

Peste o treime din populaţia de 65 de ani a României este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar o cincime din populaţia vârstnică ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu.
Acestea sunt numai două dintre concluziile Programului de Cooperare elveţiano-român în domeniul acestui tip de servicii prezentate ieri la Conferinţa naţională a furnizorilor de îngrijiri la domiciliu.
Prezent la eveniment, secretarul de stat Codrin Scutaru a spus că Ministerul Muncii alocă acum 24 de milioane de lei pentru servicii sociale.

Mai mulți deputați au depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea stemei României.
Aceștia doresc readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema ţării, care ar avea un rol moral, educativ şi demonstrativ.
Totodată, dezbaterea publică asupra Stemei Naţionale readuce în actualitate valorile şi simbolurile pe care le reprezintă.
Conform proiectului de lege, autoritățile locale ar trebui să schimbe vechile steme și sigilii până la data de 31 decembrie 2018.

Jumătate dintre elevi au scutire la orele de sport.
În şcolile din România, orele de sport sunt sub media ţărilor din Uniunea Europeană.
Astfel, elevii din clasele 1-7 fac 2 ore de sport pe săptămână, elevii de clasa a 8-a fac 1 sau 2 ore de sport pe săptămână, iar elevii din clasele 9-12 fac doar o oră de sport pe săptămână. Acest lucru este cauzat nu doar de programa şcolară, ci şi de lipsa sălilor de sport.
Consecinţele lipsei sportului la copii sunt cât se poate de serioase.
Obezitatea a devenit factor de risc în 3 din 4 boli, iar 1 din 2 copii are probleme cu greutatea corporală, numărul acestora crescând cu 18% în ultimii zece ani.

Ministerul Educației a făcut publică structura anului școlar 2015 – 2016.
Acesta va avea 36 de săptămâni de cursuri, adică 177 de zile lucrătoare.
Excepție fac elevii din clasele terminale din învățământul liceal. În cazul acestora, anul școlar are 33 de săptămâni.
Astfel, elevii vor începe cursurile, luni, 14 septembrie 2015, și le vor încheia vineri, 17 iunie 2016.
Prima vacanță este cea de iarnă, programată între 19 decembrie 2015 și 3 ianuarie 2016.

Cetăţenii români și cei europeni pot merge în Republica Moldova pe baza cărţilor de identitate.
Decizia a fost adoptată în ședința Guvernului de la Chișinau și a fost salutată de Ministrul român de Externe.
Bogdan Aurescu apreciază că această măsură reprezintă „un semnal politic clar” al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european.
Până acum, românii puteau intra pe teritoriul Republicii Moldova doar cu paşaportul.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost aprobate de Guvern.
Propunerea legislativă a fost semnată de 255 de deputaţi și senatori.
Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Omenirea va primi o secundă în plus, pe 30 iunie, care va fi adăugată în dispozitivele care măsoară timpul universal.
Măsura a fost luată pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei in jurul propriei axe.
Din anul 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 si in 2008.
Aceasta este o consecinţa a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor.

Cei care suferă de apnee moderată sau severă în somn vor putea obţine permise de conducere numai dacă dovedesc că urmează un tratament.
Potrivit unei directive europene, eliberarea permiselor de conducere în cazul celor care au trecut cu bine examenele la şcolile de şoferi sau reînnoirea în cazul conducătorilor auto nu se va mai putea face fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă, sau nu, de apnee moderata sau severă în somn, de tip obstructiv.
Directiva va trebui implementată în România până la sfârşitul acestui an.

Arheologii constănțeni au descoperit ruine ale unui oraș subteran.
În urma unor cercetări preventive, prilejuite de construcţia unui imobil, a fost descoperit un zid foarte solid, posibil zid de incintă roman timpuriu.
Specialiştii au început săpăturile de mai bine de o lună pe strada Sulmona, în apropierea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
Arheologii au subliniat că, dacă se confirmă caracterul de zid de incintă al ansamblului din care provine acesta, atunci ne-am afla pentru prima oară în faţa unui zid de apărare al Cetăţii Tomis de a cărei existenţă nu se ştia.

Factura la energie electrică va fi mai uşor de citit.
ANRE a aprobat un model de factură unic la energia electrică indiferent de distribuitor.
Întrucât factura va fi mult simplificată, consumatorii vor citi mult mai uşor cât au consumat şi cum se formează preţul.
Un element de noutate este că se introduce comparaţia energiei consumate nu doar cu perioada anterioară, ci cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
De asemenea, distribuitorii vor fi obligaţi să schimbe şi contoarele cu unele inteligente care vor putea fi citite şi de pe telefoanele mobile.
Costul unui astfel de contor este de aproximativ 1.000 de lei, iar companiile de electricitate ar urma să recupereze investiţia tot de la consumatori.
Modificările urmează să fie introduse în maxim doi ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept