Știri 15 iunie 2015

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sf. Mucenic Isihie din Durostorum.
Sfântul Isihie era ostaş creştin şi făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior, în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu.
Acest Sfânt a pătimit împreună cu alţi 5 sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul.
În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla în închisoare cu el, i-a adresat o rugăminte ca să-şi aducă aminte de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă.
Iar Sfântul Iuliu l-a îmbărbătat şi i-a amintit de făgăduinţele făcute de către Domnul pentru cei ce vor răbda până la sfârşit.

Astăzi se împlinesc 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
La 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit in sanatoriul doctorului Suţu, la vârsta de 39 de ani.
Motivul oficial al morţii a fost, conform documentelor sanatoriului „psihoză maniaco-depresivă, demenţă paralitică, sifilis şi embolie” cauzată de o intensă activitate publicistică.
Există însă şi voci care susţin că poetul de talie universală ar fi fost de fapt asasinat la comandă, deoarece incomoda politic prin operele sale.
A fost ales post-mortem la data de 28 octombrie 1948 membru al Academiei Romane.

Papa Francisc vrea un singur Paște pentru catolici și ortodocși.
Suveranul Pontif a declarat că Biserica Catolică este dispusă să renunțe la sistemul său de calcul, pentru ca întreaga creștinătate să poată sărbători Învierea Domnului în același timp.
Modul de stabilire a datei Paștelui a fost decis în anul 325, de conciliul de la Niceea, condus de împăratul Constantin cel Mare.
Însă Biserica Catolică și cea Ortodoxă interpretează diferit regulile și, de aceea, data Paștelui Catolic coincide rareori cu a celui Ortodox.
Anul viitor, cele două sărbători se vor celebra la distanță de 5 săptămâni.

În Marea Neagră s-au montat 8 recife artificiale.
Acestea au fost scufundate în apele mării, în zona Cazinoului din Constanța.
Operațiunea este o premieră pentru România.
Astfel, viața din Marea Neagră ar putea ajunge la diversitatea de altădată, deoarece recifele vor funcționa ca niște bariere de corali.
Zona Cazinoului a fost aleasă pentru montarea recifelor pentru că apropierea de port a transformat-o în una dintre cele mai poluate întinderi de apă de pe litoralul nostru.

Publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase în programele radio-TV ar putea fi interzisă.
Senatorul Vegh Alexandru a propus, într-o iniţiativă legislativă, şi interzicerea publicităţii pentru farmacii, care induce ideea că acestea ar fi un model pentru alte farmacii.
Publicitatea prin alte modalităţi decât cea explicită este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală.
Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Toate obiectele din jur vor fi conectate la internet, în 20 de ani.
Așa susțin specialiștii din domeniul IT din ţară şi străinătate, care s-au întâlnit la Bucureşti să dezbată noile tendinţe şi idei pentru aplicaţii.
Potrivit statisticilor, peste 10 milioane de români au acces la internet în prezent, adică aproape 70% din populaţia între 16 şi 64 de ani.

Persoanele cu dizabilităţi de auz sau vorbire vor putea să folosească numarul unic 113 pentru mesajele asociate apelurilor de urgenţă.
Așa prevede o lege care a intrat în vigoare săptămâna trecută, potrivit căreia persoanele cu dizabilităţi vor putea să folosească numărul 113 doar după o înregistrare prealabilă a propriului număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.
Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul de urgenţă vor fi amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Deşi legea a intrat în vigoare, serviciul nu va fi funcţional imediat, astfel că implementarea se va face în perioada următoare.

Gazele pentru populație se scumpesc de luna viitoare.
Așa arată un proiect publicat săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Energiei.
Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, iar în 2020 ar putea ajunge la 90 lei/MWh.
La sfârşitul anului trecut, numărul consumatorilor de gaze naturale era de 3,4 milioane, din care 3,2 milioane reprezentau consumatorii casnici.

Elevii claselor a 8-a se pot înscrie, de astăzi și până miercuri, pentru susținerea examenului de evaluare națională.
Acesta va avea loc în perioada 22 – 24 iunie.
Prima probă a evaluării naționale, la Limba și literatura română, va avea loc luni, 22 iunie, proba la limba și literatura maternă, marți, 23 iunie, iar cea la matematică va fi susținută în 24 iunie.
Rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16.00, iar în aceeași zi, între orele 16.00 – 20.00, vor fi depuse contestațiile.
În 30 iunie, vor fi afișate rezultatele finale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept