Știri 12 iunie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă va sărbători Duminica sfinţilor români.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinți de la ora 7.45, locul viitoarei biserici de la Galeșu – Poarta Albă, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Mănăstirea se află în construcţie şi este închinată memoriei martirilor, deţinuţi politici, morţi la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, mai ales în perioada 1949 – 1953.
După slujbă, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de parastas pentru părintele Iustin Pârvu și martirii de la Canal.

Biserica Sf. Nectarie din cartierul constănțean Medeea și-a sărbătorit ieri unul din hramuri.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 7.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La această biserică, au fost aduse spre închinare centura Sfântului Nectarie de la Sihăstria Putnei și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni Odighitria din Odessa.
De asemenea, credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Nectarie, Teodor Tiron, Luca al Crimeei, Vasile cel Mare, Gheorghe, Trifon Romanul și Veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfintele odoare vor rămâne în biserică până pe 30 iunie.

Ieri s-a desfășurat la Constanța conferinţa “Biserica şi Gulagul în România. Ultima redută instituţională în confruntare cu ideologia şi faptele regimului comunist-ateu”.
Luările de cuvânt au rememorat abuzurile făcute de partidul comunist în perioada 1944-1989 asupra libertăţilor şi drepturilor intelectualilor din România, precum și asupra cultelor.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a arătat că prigoana comunistă nu a putut răpune credința românilor ci dimpotrivă, a dovedit purtarea de grijă a lui Dumnezeu.


La rândul său, Monseniorul Ieronim Iacob de la Parohia Sf. Anton din Constanța a transmis un mesaj din partea Înalt Prea Sfinţitului Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, în care a arătat că gulagul a fost poate cea mai nefericită perioadă din istoria poporului român.


Un invitat special a fost directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Radu Ciuceanu, care a cunoscut pe viu Gulagul românesc și care a spus că Biserica a fost reazemul dintotdeauna al neamului românesc.


Ideea a fost continuată de către reprezentantul organizatorilor, Profesorul Universitar Gheorghe Anghelescu, care a subliniat importanța cunoașterii de către tineri a istoriei propriului neam.

Liderul Bisericii din Grecia trage la răspundere Occidentul, pentru exodul creştinilor.
Acesta a susținut că refugiații care ajung la frontierele europene ar trebui sa fie găzduiţi nu doar de Grecia, ci de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Grecii și-a exprimat, de asemenea, opinia cu privire la imigranții ilegali și a menționat că aceştia suferă din cauza acțiunilor Lumii Occidentale.

Pentru prima dată, Parlamentul European a sprijinit în mod explicit drepturile familiei în cazul cuplurilor de același sex.
Acesta a aprobat cu o largă majoritate un raport cu privire la egalitatea de gen în Europa.
“Parlamentul a luat act de evoluția definiției familiei” și a recomandat ca normele în acest domeniu să țină cont de cazurile familiilor mono-parentale sau ale cuplurilor de același sex.

Elicopterele SMURD din România vor opera și pe teritoriul Republicii Moldova.
Anunțul a fost făcut ieri de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Ministerele de Interne din România și Republica Moldova vor colabora pentru intervenții în situații de urgență semnalate în județele de la frontiera comună.
Astfel, elicopterele SMURD de la Brăila și Galați vor putea prelua cazuri și de pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, oficialul român a precizat că una dintre prioritățile celor două ministere este combaterea criminalității organizate.

Senatul a adoptat proiectul de lege referitor la folosirea voucherelor de vacanţă şi pentru copiii minori ai beneficiarilor acestora, pentru tabere şcolare.
Proiectul prevede că voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru copiii minori ai beneficiarilor, pentru serviciile turistice acordate de către organizatorii taberelor pentru elevi şi preşcolari.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor.

Lucrările de întreținere a tramei stradale de pe cele mai importante bulevarde din Constanța, au fost finalizate.
Este vorba despre bulevardele 1 Mai, I.C. Brătianu, Tomis, precum și despre strada Traian.
În același timp, au fost reabilitate și rampele de acces pe pasajul rutier „Filimon Sârbu”.
Reamintim că podul IPMC a fost redat integral circulației la începutul lunii mai.
Pe lângă lucrările de întreținere a tramei stradale, au fost refăcute și marcajele rutiere de pe bulevardul Ferdinand, pe tronsonul cuprins între intersecția cu bulevardul Tomis și strada Traian.

Apariția autismului este mai mare la copiii cu tați care au peste 50 de ani și mame cu vârsta de peste 40 de ani.
Așa relevă un studiu realizat pe un eșantion de 5,7 milioane de copii din cinci țări.
Rezultatele obținute au arătat că incidența autismului a fost cu 66% mai mare la copiii născuți din tați de peste 50 de ani și cu 28% mai mare când tații aveau peste 40 de ani, prin comparație cu copiii cu tați cu vârsta între 20 și 30 de ani.
Și vârsta avansată a femeilor la ora procreării este un factor de risc: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decât cele mai tinere de a naște un copil cu autism.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept