Știri 5 iunie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în prima duminică după Rusalii sau a Tuturor Sfinților.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Icoana Maicii Domnului Odighitria va fi adusă astăzi la Biserica Sf. Dimitrie din Constanța.
Aceasta va rămâne spre închinare până duminică.
Biserica este situată în cartierul Faleză Nord.

Mâine va avea loc o lansare de carte religioasă la Arhiepiscopia Tomisului.
Este vorba despre volumul intitulat ’’Prietenia în opera și gândirea Fericitului Augustin’’ scris de Protosinghelul Arsenie Obreja.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 10, la Bibiloteca Arhiepiscopiei Tomisului în prezența IPS Teodosie și a reprezentanților Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța. Autorul mărturisește că lucrarea este o radiografie a relațiilor de prietenie a Fericitului Augustin așa cum reiese ea din operele sale, mai ales din schimbul epistolar avut.
Părintele Arsenie Obreja este absolventul Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța și este slujitor la Mănăstirea Bunavestire din Rosiers, din Franţa.

Astăzi este Ziua mondială a Mediului Înconjurător.
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.

Tot astăzi este și Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Manifestările organizate în şcolile din învăţământul preuniversitar sunt, potrivit legii, „menite să pună în valoare tradiţia şi împlinirile şcolii româneşti“.
Cu această ocazie, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.

De luni, încep lucrările de reabilitare a străzilor din Zona Peninsulară.
Primăria Constanța a anunțat că, în perioada 8 iunie – 1 august, se vor executa lucrări de întreținere a tramei stradale pentru optimizarea traficului pe mai multe străzi din zonă.
Totodată, reprezentații Primăriei Constanța și ai SC Confort Urban dau asigurări că aceste străzi sunt incluse și vor fi reabilitate în întregime de îndată ce proiectul municipalității va fi aprobat în vederea finanțării din fonduri structurale.
Conducătorii auto sunt rugați să favorizeze această acțiune prin eliberarea străzilor aflate în lucru, de autovehicule parcate, în intervalul orar 0800 – 1600.

Uniformele şcolare ar putea fi obligatorii pentru toţi elevii.
Consiliul Național al Elevilor condamnă decizia luată, ieri, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din cadrul Camerei Deputaților cu privire la inițiativa legislativă a creșterii siguranței în școli.
Comisia a decis să modifice textul inițiativei, astfel încât uniforma școlară să devină obligatorie pentru toți elevii din România.
Consiliul Elevilor consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor și caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate.

Universitățile vor fi clasificate după un nou sistem.
Clasificarea universităților expiră în septembrie, iar Ministerul Educației a gândit deja un nou sistem de clasificare pe grupe, după cum a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va ţine cont de sistemul de educaţie, dar şi de nivelul de cercetare, dar mai ales de internaţionalizarea instituţiei de învăţământ.
El a explicat că, în prezent, în România studiază 500.000 de tineri români și 23.000 de străini.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că o clasificare nu ar putea fi făcută până la începutul anului academic, ci probabil pentru anul universitar următor.

Elevii de clasa a III-a vor învăța din manuale vechi și anul viitor.
În acest an a fost lansată licitația pentru schimbarea manualelor de clasa a III-a care să respecte noua programă aprobată.
Procedura a fost demarată tardiv de Ministerul Educației, astfel că Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii de clasele a III-a vor învăța în anul școlar 2015 – 2016 pe manualele vechi, retipărite.
El a menționat că a primit o solicitare de la Uniunea Editorilor din România de suspendare a procesului de licitație pentru manualele de clasa a III-a și prelungirea termenului de depunere a ofertelor până pe 15 iulie.
Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că în 30 de zile ministerul va demara licitația pentru manualele de clasa a IV-a.

Autobuzul electric va circula pe străzile constănțene până luni.
Astăzi, acesta va fi introdus pe linia 2 – 43, cu plecări de la Cap linie Cireşica, la orele 10,00, 13,00 şi 16,00.
Mâine, va circula pe linia 5 – 40, cu plecări de la Cap linie – Sere, din Km 5, la orele 10,00, 13,00 şi 16,00.
Duminică, autobuzul electric va putea fi văzut pe linia lui 102, cu plecări din Cap linie Depou, la orele 10,00, 12,00, 14,00 şi 16,00, iar luni, pe 8 iunie, va fi pe linia lui 48, de la orele 10,00, 11,30, 13,00, 14,30 şi 16,00.
Călătoria cu acest autobuz este gratuită.

Abuzul de medicamente antimicrobiene, precum antibioticele, accelerează apariția unor microbi rezistenți periculoși.
Infectiile provocate de microorganismele rezistente nu reușesc să răspundă la tratamentul standard, rezultând în boli prelungite, costuri ridicate pentru sistemul medical si un risc mai mare de deces.
Este foarte important ca tratamentul prescris de medic să fie respectat conform indicațiilor.
Mai mult, tratamentul cu antibiotice trebuie limitat la cazurile care chiar necesită un astfel de tratament, iar acest tip de medicamente nu trebuie să existe ca auto-medicație.
Putem contribui la combaterea rezistenței prin spălarea mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave, dar și prin respectarea schemelor de vaccinare.

Ministerul Comunicaţiilor propune scăderea TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV.
De asemenea, mai mulţi senatori au înaintat proiectul propus de Valentin Jucan, membru CNA, de instituire a unui fond audiovizual care sa ajute principalele televiziuni din România.
Ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu a declarat că nu vrea să facă nici o discriminare între cablu și satelit și că atât scăderea TVA la 9% cât și crearea unui fond la care sa se cotizeze cu 5% din veniturile anuale se vor aplica distribuitorilor de servicii TV.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept