Știri 4 iunie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic , Atal, Camasie şi Filip.
Aceştia au făcut parte dintr-un grup de 36 de martiri, care au pătimit în secolul al 4-lea, într-o zi de 4 iunie, în cetatea Noviodunum din nordul Dobrogei, astăzi oraşul Isaccea din judeţul Tulcea.
După martiraj, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în cripta unei basilici de dimensiuni impunătoare de pe teritoriul localităţii Niculiţel de astăzi, iar pe peretele de lângă intrare, a fost inscripţionat textul Martirii lui Hristos, şi numelor lor, în ordinea în care sunt cinstiţi astăzi.
În aceeaşi criptă s-au găsit şi osemintele altor 2 bărbaţi, probabil martirizaţi mai înainte, prin secolul al 3-lea.
În anul 1971, cripta martirilor a fost descoperită cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente.
Doi ani mai târziu, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în biserica mare a mânăstirii Cocoş din apropierea Niculiţelului, unde se cinstesc şi astăzi.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care reglementează activitatea de taximetrie.
Legea stabileşte că transportul în regim de taxi sau închiriere este permis numai operatorilor cu autorizaţii de taxi valabile.
Încălcarea acestor prevederi se amendează cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei.
Legea nu afectează însă Uber, care se autodefinește drept un serviciu de ridesharing – adică, de împărțire a costurilor călătoriei.

ANM a emis o informare meteo de ploi și vijelii, valabilă de la ora 12.00 până mâine la aceeași oră.
În intervalul menționat, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosfericã accentuatã, îndeosebi în Moldova, Transilvania şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali.
Spre seară, noaptea şi în dimineaţa zilei de mâine, instabilitatea atmosferică se va semnala în jumătatea de sud a ţării.
Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii restrânse vijelii şi căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.
Astfel de fenomene sunt așteptate și astăzi, dar pe spații mai restrânse în zonele montane și în Dobrogea.

Angajaţii vor putea primi vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie.
Decizia a fost luată de Camera Deputaților care este for decizional.
Reglementările aprobate de către deputaţi vor fi aplicate în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Voucherele de vacanţă sunt scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale și vor fi folosite doar în turismul românesc.

Partidul care a militat pentru legalizarea căsătoriilor intre persoane de același sex în Irlanda, dorește și legalizarea avortului.
Partidul Irlandez al Muncii militează pentru schimbarea celui de-al optulea amendament al Constituției Irlandei, care prevede că avortul este permis doar dacă viața mamei este în pericol sau dacă acesta are tendințe sinucigașe.
În 2013, parlamentarii irlandezi au adoptat această lege în ciuda opoziției cardinalilor și a episcopilor catolici din această țară.

Băuturile acidulate ar putea fi interzise în școli și în jurul lor.
Așa prevede un proiect de lege, potrivit căruia producătorii acestor băuturi vor avea obligaţia să scrie pe etichetă ce efecte au sucurile carbogazoase asupra sănătăţii celor care le consumă.
Inițiatorul proiectului de lege susține că măsura este necesară deoarece băuturile carbogazoase bogate în cofeină sunt asociate cu apariţia ADHD-ului la copii, produc dezechilibre şi tulburări ale somnului şi favorizează apariţia obezităţii.
Proiectul va deveni lege doar dacă va obține votul Camerei Deputaților, forul decizional.

Agenţia Naţională Antidrog analizează înfiinţarea camerelor de injectare pentru dependenţi.
Chestorul de poliţie Sorin Oprea a declarat că încă din anul 2013 se discută despre această măsură, însă un astfel de proiect nu poate fi pus în practică înainte ca societatea să accepte această problemă.
Camerele de consum sunt facilităţi sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populaţia consumatoare, pentru a o putea asista medical şi social.
Proiectul vizează totodată, sprijinirea, pentru reintegrarea socială, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament şi are două componente: un centru de zi şi o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viaţă sănătos.

La Constanța s-a deschis prima clinica de recuperare a celor dependenţi de Internet.
Aceasta funcționează în localitatea Lazu iar aici se pot trata persoanele cu probleme de dependență și familiile acestora care se află în Constanța, Tulcea, Galați și Brăila.
Potrivit studiilor, 57% dintre copiii români cu vârste intre 9 si 16 ani au profiluri publice si se expun în mediul online.
Psihologii susţin ca prima greşeală o fac, întotdeauna, părinţii, deoarece le cumpără copiilor telefoane sau tablete de la vârste mici, în loc să-i înveţe să facă mişcare în aer liber și să vorbească față în față cu apropiaţii, nu online.

Guvernul și Comisia Europeană au stabilit un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici.
Astfel, vor avea loc majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.
De luna viitoare, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh.
Anul viitor, prețul va ajunge la 66 lei/MWh, apoi la 72 lei/MWh lei în 2017 pentru ca în 2018 prețul pe megawatt/ora sa fie de 78 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept