Știri 26 mai 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Mărturisitor Ioan Rusul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sf. liturghie, de la ora 7 la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu, situată lângă podul de cale ferată.
Totodată, după-amiază va fi adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni Odighitria de la Odessa, care va rămâne în biserică timp de o săptămână.
De asemenea, va fi adusă de la Mănăstirea Topologu, sfânta cruce găsită într-un trunchi de copac.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.

Prima biserică ortodoxă românească a fost sfințită într-un oraș din Timoc, în Serbia.
Biserica are hramul ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’ și se află sub jurisdicția Protopopiatului ,,Dacia Ripensis’ în fruntea căruia se află preotul Boian Alexandrovici.
Potrivit părintelui, acest așezământ de cult din Negotin urmează celor din Malainița, Isakova, Gorneana și Bor, zidite de credincioși în condiții grele.
Autoritățile publice locale și cele ecleziastice sârbe s-au împotrivit oficierii, în Timoc, Morava, Homolie și sudului Dunării, a slujbelor în limba română.

Franţa obligă marile magazine să doneze mâncarea nevândută.
Parlamentul francez a votat în unanimitate o lege prin care se speră că va fi stopată risipa de mâncare.
Produsele alimentare vizate sunt cele apropiate de termenul de garanţie, care vor fi oferite în scopuri caritabile, dar şi cele deja expirate, ce vor fi folosite pentru hrănirea animalelor.
Francezii aruncă fiecare, în medie, la gunoi, 20 de kilograme de mâncare într-un an, iar costul acestei risipe se ridică la circa 12-20 miliarde de euro.

Ministerul Sănătăţii propune, din toamnă, ora obligatorie de educaţie sanitară, la toate clasele.
Medici şi specialişti vor preda elevilor noţiunile de bază pentru a trăi sănătos.
În prezent, materia se studiază la cerere, iar copiii vor învăţa şi noţiuni de acordare a primului ajutor.

Şoferii care vor să îşi pună folie închisă la culoare pe geamurile maşinilor nu vor mai fi amendaţi.
Legea va fi modificată în curând, pentru a fi armonizată cu cea europeană, iar foliile vor putea fi puse chiar şi pe parbriz.
În prezent, legea prevede că doar la geamurile din spate pot fi lipite folii întunecate.
Potrivit Registrului Auto Român, geamurile mașinii vin încă din fabrică, inclusiv geamurile din față, cu o opacitate de aproape 20 la sută și trebuie acordată o atenție sporită opacității foliei, pentru a nu depăși limita de 30%.
Cei care nu respectă legea, care au folie prea întunecată sau nu este omologată RAR riscă amenzi de până la 2.000 de lei și ridicarea talonului.

4 milioane de români au o afecțiune psihică.
Potrivit statisticilor Eurostat, unul din șase români suferă de depresie.
Alți trei din zece trăiesc într-o stare de neliniște și teamă nedeterminată, denumită anxietate.
Aceleași statistici arată că românii sunt printre cei mai depresivi din Uniunea Europeană, iar numărul lor este de două ori mai mare decât în urmă cu 15 ani.
În România există doar două programe naționale de sănătate mintală: pentru consumatorii de droguri și cei cu afecțiuni psihice severe.

Opt din zece copii au cont pe reţelele de socializare.
Un studiu arată că în perioada 2010-2014, în ţara noastră, s-a înregistrat o creştere exponenţială, de la 25 la 80% a copiilor care au un cont pe reţelele de socializare online.
Acelaşi raport relevă că 57% dintre copiii români cu vârste între 9 şi 16 ani au contul setat public, chiar dacă, oficial, Facebook interzice accesul lor, faţă de alte ţări europene, unde procentul este, în medie, de 27%.
Psihologii sunt de părere că accesul copiilor la Internet, de la cele mai fragede vârste, poate avea dezavantaje majore pentru dezvoltarea lor fizică şi mentală.

Portugalia recunoaște copilului nenăscut statutul de „ființă înzestrată cu demnitatea persoanei umane”.
Potrivit Curții Supreme a Portugaliei, copilul nenăscut este o ființă umană cu demnitatea unei persoane umane, independente de sistemul legal al fiecărui stat, fie că acesta recunoaște sau nu personificarea sa legală”.
Decizia vine sa facă dreptate, la 7 ani de la legalizarea avortului în Portugalia.
Chiar dacă nu are puterea de a schimba legea în cauză, decizia va fi un important precedent în munca mișcării provita din această țară.

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local.
Decizia a fost luată ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit acesteia, consiliul local nu este competent să reglementeze procedura în acest sens, astfel că doar Guvernul poate stabili regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.
Avocatul Poporului a precizat că, instanţele probabil că vor mai pronunţa decizii care să vina în contradicţie cu această hotărâre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept