Știri 6 mai 2015

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți duminică biserica Sf. Antonie cel Mare din Năvodari.
Slujba de sfințire va fi oficiată de la ora 8, apoi Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie.
Biserica este situată lângă Şcoala nr. 1 din Năvodari.

Turcia va transforma o a treia biserică închinată Sfintei Sofia, în moschee.
Este vorba despre biserica Hagia Sophia, construită în secolul al XII-lea, în apropiere de granița de vest a provinciei Edîrne.
Aceasta va fi restaurată ca moschee, în pofida declarațiilor anterioare că ar fi posibil ca lăcaşul sa fie renovat ca muzeu.
Totodată, biserica “Hagia Sophia” va fi inclusă în programul general de investiții al Fundaţiilor.

Episcopul sârb ortodox de Canada a fost eliberat din funcţie.
Decizia a fost luată în urma mai multor acuzații aduse de către clerici și credincioşi, împotriva Episcopului de Canada, Georgije.
În același timp, Sfântul Sinod al Episcopilor a solicitat ca Sanctitatea Sa Patriarhul Irinej al Serbiei să slujească drept administrator al Episcopiei de Canada, până cand Sinodul va lua o decizie finală.

În Grecia, lipsa mormintelor și costurile ridicate nasc noi controverse pe tema incinerării.
În prezent, cimitirele din capitala Greciei și Salonic, sunt supraocupate, astfel încât, la înmormântare, se închiriază terenul doar pentru trei ani.
După trei ani, rudele pot plăti ca osemintele sa fie îngropate în osuare comune.
Deși incinerarea ar fi fost o soluție, Biserica Ortodoxă Greacă o interzice, ca pe o violare a corpului uman.
Interdicția de incinerare și absența facilităților, au forțat o serie de greci să călătorească în străinătate și sa apeleze la servicii de incinerare, în țările vecine, cum ar fi Bulgaria.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată.
Astfel, de la ora 21 până mâine la ora 21, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, în special în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia şi în cea mai mare parte a Moldovei, iar pe parcursul zilei de mâine, cu precădere în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi local în Oltenia.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

Senatorii au votat împotriva transformării disciplinei “Educaţie pentru sănătate”, în materie obligatorie.
Aceasta după ce deputaţii au dat aviz pozitiv.
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Învăţământ de la Senat, Ecaterina Andronescu, dacă s-ar fi votat pozitiv ca o materie să fie introdusă în şcoli prin lege, s-ar fi creat un precedent şi s-ar putea interveni oricând în acest sens.

Maşinile înmatriculate în Bulgaria pot circula în continuare pe teritoriul ţării noastre.
Proiectul de lege iniţiat de deputatul Ioan Munteanu, potrivit căruia maşinile înmatriculate în ţara vecină să poată circula maxim 90 de zile pe șoselele din România, după care să le fie ridicate plăcuţele de înmatriculare, a fost respins.
La începutul lunii trecute, în județul Constanța, peste 2000 de mașini cu numere de Bulgaria, au fost oprite în trafic, iar şoferilor le-au fost introduse datele într-o bază a Poliției Rutiere.

Reducerea TVA pentru alimente de la 1 iunie se va vedea în preţurile din marile magazine.
Este promisiunea făcută de reprezentanţii marilor lanţuri comerciale la o întâlnire cu autorităţile.
Mai mult, unii spun că vor îngheţa preţurile de luna aceasta, până când TVA va scade la 9 la sută.
Pentru ca ieftinirea să fie vizibilă, vor fi afişate două preţuri.
Abia săptămână viitoare ar putea fi gata un raport despre cum au evoluat preţurile după ce anunţul reducerii TVA.

Ierbivorele mari sunt ameninţate cu dispariţia de pe suprafaţa Pământului.
Este vorba despre elefanţii, hipopotamii, rinocerii şi gorilele.
Cercetătorii au stabilit că extincţia a 60% dintre aceşti vegetarieni va duce la apariţia unor „peisaje virane” în unele ecosisteme de pe teritorii întinse de pe suprafaţa Terrei.
Astfel, între 2002 şi 2011, numărul elefanţilor din centrul Africii s-a diminuat cu 62% iar între 2010 şi 2012 au fost braconaţi aproximativ 100.000 de elefanți.

O analiză de sânge poate detecta cu o precizie de 86% cancerul ovarian.
Studiul realizat de cercetătorii britanici se bazează pe analizarea nivelurilor unei proteine prezentă în sânge, care creşte în cazul pacientelor cu cancer ovarian.
Experții au înregistrat variaţiile acestei proteine în sânge de-a lungul timpului iar în cazul unei creşteri a acesteia pacientele au fost supuse unui alt tip de teste, precum ecografia, pentru a verifica rezultatul.
Aproximativ 7.100 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian în Marea Britanie, dintre care 4.200 mor în urma consecinţelor acestei boli.

În perioada 4-10 mai se va derula „Săptămâna mondială a siguranţei rutiere”.
Această acţiune se va desfășura la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În cadrul acesteia, poliţiştii rutieri vor organiza acţiuni ce au drept scop diminuarea riscului rutier în rândul copiilor şi tinerilor.
Astfel vor fi demarate la nivel naţional două campanii: „Motocicliştii există în trafic” şi „Nu trece dincolo”.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte.
Mâine de la ora 12.00, Sala Senatului de la Universitatea Ovidius va găzdui lansarea volumului “Chipul Rugului Aprins”, scris de către profesoara Carmen Ciornea.
În opinia autoarei, Mișcarea Rugul Aprins constituie o temă de interes pentru teologi, istorici, exegeți literari, dar și pentru oricine este interesat de istoria recentă a acestui neam.
Volumul își propune refacerea traseului Rugului Aprins prin mărturiile a trei supraviețuitori: părintele Nicolae Bordașiu, Emanoil Mihăilescu și Nicolae Rădulescu.
La eveniment va participa Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, decanul Facutății de Teologie din Constanța, părintele profesor Bogdan Moise, părintele profesor Nechita Runcan, scriitorul Ovidiu Dunăreanu și foștii deținuti politici Gheorghe Cușa, Emanoil Mihăilescu și Alexandru Mihalcea.

Circulația pe podul IPMC va fi oprită astăzi până la ora 16.00.
Astfel, pe sensul de mers dinspre staţiunea Mamaia spre Mangalia se va circula: bd. Aurel Vlaicu – str. Pasajului – bd. I.C. Brătianu – pod Cumpenei – bd. Aurel Vlaicu.
Pe sensul de mers dinspre Mangalia spre staţiunea Mamaia se va circula pe bd. Aurel Vlaicu – pod Cumpenei – bd. I.C. Brătianu – str. Alba Iulia – bd. Aurel Vlaicu.
Autoritățile anunță că lucrările de reabilitare sunt aproape finalizate, iar săptămâna viitoare va fi deschis traficului în totalitate pe acest pod.

CNAS îi amenință cu sancțiuni dure pe medicii care refuză să-i trateze pe pacienții care nu au intrat încă în posesia cardului.
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea spune că vor fi controale și, acolo unde se vor constata abateri, doctorii riscă să rămână chiar fără contract de muncă.
Acesta mai spune că vizate de controale vor fi și farmaciile.
Toți pacienții care nu au primit deocamdată cardul de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale decontate de stat și vor putea fi internați.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept