Știri 1 mai 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti marți pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din localitatea Târgușor, jud. Constanța își va sărbători hramul.
Slujba hramului va începe luni, 4 mai, la ora 21.00 cu Vecernia mare, urmată de Litia și Utrenia.
Dumnezeiasca Liturghie va începe la ora 00.00 și va fi oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Tot în această zi se va sfinți și racla în care vor fi așezate veșmintele Sfântului Efrem cel Nou.
Acestea vor fi aduse de la Mănăstirea Bunavestire din insula Nea Makri, în Grecia, unde se află și moaștele Sfântului Efrem cel Nou.

Astăzi este Ziua Internaţională a Muncii.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
În România, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii ample pe străzi.
După anul 1990, 1 Mai nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber.

Șoferii care doresc să cumpere mașini electrice ar putea primi o subvenție de 4.500 de euro.
Ministerul Mediului pregătește un program de stimulare a achiziționării de autovehicule electrice, care nu poluează.
Astfel, instituția propune, într-un proiect ce se află deja în proces de avizare, ca cei care cumpără mașini 100% electrice să primească un ecotichet de 20.000 de lei.
Potrivit proiectului, pentru acest an sunt alocate 100 de astfel de tichete și, dacă vor fi utilizate, parcul de mașini electrice din România s-ar dubla.
Ministerul intenționează să amplaseze în viitor 10.000 de prize pentru alimentarea autovehiculelor.

Trei sferturi dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C din întreaga lume nu știu că se află în această situație.
Astfel, sunt tratați doar 3 – 5% dintre cei afectați.
Boala provoacă anual aproximativ jumătate de milion de decese.
În fiecare an, apar aproximativ 4 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire și se estimează că numărul total de persoane infectate cu virusul hepatitei C pe glob este cuprins între 130 și 170 de milioane.
Specialiștii au atras atenția asupra proporției extrem de mici a celor tratați contra bolii și au insistat în legătură cu necesitatea controlului, depistării precoce și prevenției.

Numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe cel al copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani.
Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, pentru prima dată de la Revoluție, în România sunt 3,4 milioane de bătrâni, și doar 3,3 milioane de copii de până la 14 ani.
Sociologii atenționează că, în scurt timp, peste jumătate din populație va depăși vârsta de 50 de ani, ceea ce se va traduce într-un dezastru pentru economia țării și pentru sistemul de pensii.

16 mai a fost declarată Ziua Naţională a Costumului Tradiţional Românesc.
Proiectul a fost aprobat recent, de Camera Deputaţilor.
Cu prilejul acestei sărbători ar urma să se organizeze activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, menite să promoveze patrimoniul cultural, tradiţiile şi portul popular.
Proiectul mai prevede că elevii din clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică, în luna mai vor fi incluse 2 ore dedicate tematicii portului tradiţional al zonei şi portului tradiţional al minorităţilor naţionale din România.

Rentele lunare acordate veteranilor de război se vor majora cu 75%.
Guvernul a stabilit majorarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în şedinţa de miercuri, dată la care România a marcat Ziua Veteranilor de Război.
Majorarea aprobată de Executiv va intra în vigoare de la 1 iulie.

Comisia Europeană lansează un infringement împotriva României în domeniul eficienței energetice.
De asemenea, au fost sancționate și Austria, Croaţia, Irlanda și Letonia.
Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 5 iunie 2014.
În temeiul directivei respective, statele membre trebuie să realizeze economii de energie în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020.
Comisia precizează că, în cazul în care cele cinci state nu îndeplinesc această obligaţie legală în termen de două luni, ar putea lua decizia de a le trimite în fața Curţii de Justiţie și de a solicita sancţiuni financiare.

Ministerul Muncii va demara un proiect pilot care vizează creşterea numărului de câini însoţitori pentru persoanele nevăzătoare.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb a declarat că anul trecut, în Parlament, a fost votată legea care prevede dezvoltarea unor servicii de asistenţă vie pentru nevăzători.
Potrivit acesteia, câinii însoţitori reprezintă un sprijin real pentru persoanele cu dizabilităţi.
Rovana Plumb a adăugat că Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi beneficiază de susţinerea Ministerului Muncii pentru transpunerea legii cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Toate maşinile noi vândute în Europa vor fi echipate cu sistemul de apel de urgență automat eCall, din 2018.
Noile prevederi legislative au fost votate marți de Parlament European.
Anul trecut, au fost 25.700 de victime în accidente rutiere în Europa.
Aceste sisteme ar putea reduce aceste cifre cu pana la 10% pe an.
Statele vor trebui să creeze până atunci o infrastructură, iar Comisia Europeană estimează că sistemul va adăuga aproximativ 100 de euro la costul maşinii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept