Știri 22 aprilie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe de pe strada Nicolae Iorga.
Anul acesta, lăcașul de cult împlinește 100 de ani de la punerea pietrei de temelie.
Importanța acestui eveniment va fi marcată prin aducerea moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul de la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din Piatra Neamț.
Ierarhul Tomisului va întâmpina sfintele moaște astăzi, de la ora 16.30, apoi va oficia Vecernia și Taina Sfântului Maslu.
Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până joi seară.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii si-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea eliminarii Creștinismului în Orientul Mijlociu.
Conform unui raport al Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Bisericii, în Mosul, nu mai există nicio biserică, iar patru sute de biserici au fost distruse în Siria.
Patriarhul a spus că, în cazul în care situația va continua astfel, nu va mai exista prezență creștină in Orientul Mijlociu, ceea ce va duce la radicalizarea societății islamice.
În prezent, Creștinismul este religia cea mai persecutată, iar același lucru se întâmplă și în Nigeria, Pakistan sau Africa de Nord.
De asemenea, în unele țări din Europa, oamenilor li se interzice să poarte cruci la locul de muncă, prin invocarea nevoii de toleranță.

Astăzi este Ziua Pământului.
Această zi este celebrată din 1970, când un senator american a atras atenţia asupra schimbărilor climatice prin care trece planeta și a reuşit sa declanşeze numeroase manifestaţii ecologiste de anvergură.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Cardul de sănătate poate fi activat și peste doi ani.
Anunțul a fost făcut de preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Potrivit acestuia, activarea cardului se va face odată cu primul serviciu medical, astfel că nu este necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat și un an sau doi.
Vasile Ciurchea a adăugat că persoanele care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni.

Cadastrul general al României va începe săptămâna viitoare.
Acesta va fi realizat cu fonduri europene și va permite întocmirea unei baze de date cu toate imobilele și terenurile din țară.
Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.
El a menționat că Programul Național de Cadastrare se întinde pe o durată de aproape opt ani iar costurile vor ajunge la circa 1,3 miliarde de euro.
Uniunea Europeană a alocat doar 300 de milioane de euro pentru acest proiect, iar diferența este suportată din bugetul Agenției Naționale de Cadastru.

Străzile Constanței vor fi iluminate mai intens.
Sistemele de iluminat public din cinci cartiere mari, dar și de pe principalele bulevarde din oraș vor fi înlocuite complet, datorită unui proiect finanțat cu fonduri europene.
Astfel, în cartierele Compozitorilor, Baba Novac, Palazu Mare, Peninsulă și Constanța Sud vor fi înlocuiți stâlpii și corpurile de iluminat vechi.
Liniile electrice vor fi îngropate, astfel încât să se reducă numărul avariilor cauzate de factorii externi.
De asemenea, pentru a economisi energie și a proteja mediul, vor fi instalate numai sisteme de tip LED.

Sute de localităţi din România nu au medici de familie.
Potrivit statisticilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în satele din Delta Dunării, sunt doar 3 doctori la 5.500 de pacienți.
Pentru a rezolva această situație, șeful CNAS, Vasile Ciurchea, propune ca medicii care activează în zonele defavorizate să primească sporuri financiare, atât din partea Casei, cât și a autorităților local.
De asemenea, medicii de la sate ar trebui să-și modifice orarul întrucât mulţi pacienţi pot merge la control doar seara, după muncile câmpului.

Statele europene pot interzice dreptul poliţiştilor la grevă.
Decizia a fost luată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Potrivit CEDO, în ceea ce priveşte poliţiştii, exigențele sunt mai severe, din necesitatea unui serviciu neîntrerupt din partea lor, astfel că se justifică interdicţia grevei în măsura în care siguranţa publică și apărarea ordinii sunt în joc.

Jumătate dintre maşinile aduse din străinătate au kilometrajul dat înapoi.
Manevra este periculoasă pentru cei care cumpără astfel de maşini.
Există riscul unor accidente din cauza defectării unor piese care nu au fost schimbate la timp.
Intervenţia asupra kilometrajului este sancţionată doar în câteva state din Uniunea Europeană.
Din 2018, această întinerire falsă ar putea fi interzisă însă în toate ţările din UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept