Știri 16 aprilie 2015

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Astfel, astăzi de la ora 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Crucea situată în localitatea Crucea.
Mâine, de praznicul Izvorului Tămăduirii, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00 la mănăstirea Dervent, care își va sărbători hramul.
Clerul și credincioșii vor merge apoi, în procesiune, la Izvorul tămăduitor, unde va fi săvârșită slujba de sfințire a apei, Aghiasma mică.

Gigacaloria va fi subvenționată și în luna aprilie pentru constănțeni.
Consiliul Local Municipal a hotărât că, pentru aprilie, gigacaloria va fi facturată pentru constănțeni la valoarea de 310 lei, la fel ca în lunile precedente.
De asemenea, a fost prelungită perioada de valabilitate a subvențiilor suplimentare acordate persoanelor defavorizate.

Trenurile spre litoral vor fi suplimentate de 1 mai.
CFR Călători suplimentează, între 29 aprilie și 4 mai, capacitatea de transport cu 16 trenuri InterRegio și Regio, cele mai multe dintre acestea având trasee spre și dinspre litoral, a informat, ieri, compania de transport.
Potrivit companiei, trenurile InterRegio care circulă între București Nord și Constanța fără opriri intermediare ajung la destinație în două ore.

Elevii și studenții români din medii defavorizate vor fi sprijiniți să continue studiile și să reducă abandonul școlar prin oferirea unor granturi.
Ministerul Educației a supus ieri dezbaterii publice Programul ”Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”, prin care tinerii români, în special cei din liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat, sunt încurajați să urmeze o facultate.
Potrivit proiectului, programul ar urma să se desfășoare pe o perioadă de șapte ani, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul Ministerului Educaţiei.
Sumele care vor fi acordate și metodologia de implementare vor fi stabilite prin ordin de ministru, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Paracetamolul atenuează reacţiile emoţionale.
Oamenii de știință americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului.
Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar dacă rezultatele studiului vor fi confirmate, ar însemna că medicamentul duce nu doar la o atenuare a durerii fizice, ci şi la o diminuare a durerii emoţionale, iar ambele senzaţii sunt controlate în creier de circuite similare.
Specialiștii vor să efectueze noi studii de aprofundare, pentru a vedea dacă şi alte analgezice, precum ibuprofenul şi aspirina, au acelaşi efect.

Timbrul de mediu este aplicat discriminator.
Așa a decis Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg, iar Guvernul va trebui să modifice legislația.
Curtea a reclamat faptul că, pentru maşinile de mâna a doua înmatriculate între 1 ianuarie 2007 şi 1 ianuarie 2013, taxa este zero.
Executivul va trebui să elimine plata timbrului de mediu pentru mașinile second-hand importate sau să introducă o taxă similară și la mașinile cumpărate din România.

Cazinoul din Constanța va fi reabilitat până în 2017.
Potrivit viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău, lucrările vor începe, cel mai probabil, în toamnă, după finalizarea tuturor procedurilor birocratice și urmează să fie gata în următorii doi ani și jumătate.
El a adăugat că, pentru restaurarea edificiului, Guvernul a alocat aproximativ 9,2 milioane de euro.

Persoanele subponderale la vârstă mijlocie prezintă risc sporit de demență.
Așa arată un studiu efectuat recent în Marea Britanie, potrivit căruia persoanele care sunt subponderale la vârsta mijlocie prezintă un risc de demență cu 30% mai mare în comparaţie cu persoanele care au o greutate corporală normală.
Datele au fost obţinute de la circa 2 milioane de pacienţi cu vârsta medie de 55 de ani și un Indice de Masă Corporală mediu de 26,5.
După o perioadă de monitorizare de nouă ani, 45.500 din persoanele subponderale, au fost diagnosticate cu demență.

Lucrările de la promenada din stațiunea Mamaia sunt aproape finalizate.
Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că lucrările sunt terminate în proporție de 95%, iar la 1 Mai stațiunea va fi pregătită pentru primirea turiștilor.
Singurele porțiuni pe care încă se lucrează în această perioadă sunt în Satul de Vacanță și pe sectorul dintre hotelurile Rex și Vega.

Părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi sancţionaţi.
Ministerul Sănătăţii pregăteşte o lege a vaccinării după model francez.
În Franţa, părinţii care nu-şi vaccinează copiii sunt pasibili de închisoare sau amenzi.
Proiectul de lege din România va fi făcut public săptămâna viitoare.
Decizia vine după ce rata vaccinării în rândul copiilor a scăzut sub 90% la nivel naţional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept