Știri 30 martie 2015

Turcii caută vindecare, pentru problemele lor de sănătate, în bisericile ortodoxe.
Conform unui studiu intitulat: “La ce Biserica mergi și în care crezi”, dezvăluie că turcii intră în bisericile grec-ortodoxe, de preferință în regiunea Constantinopolului.
Prima și cea mai cunoscută dintre aceste biserici, este Biserica Sfantul Gheorghe Koudounas, care a devenit cunoscuta in intreaga lume, pentru pelerinajul masiv al turcilor, in ziua sărbătorii sfântului, pe 23 aprilie.
De asemenea, turcii merg sa se roage la Biserica Sfantul Dimitrie, atunci când au probleme cu vorbitul și auzul.
Potrivit studiului, Biserica Sfânta Paraskevi, din regiunea Beșiktaș, este și ea renumită în rândul turcilor, pentru problemele cu vederea.

Muzeul de Artă din Constanța îşi va redeschide porţile pe 3 aprilie.
Instituţia a fost închisă aproape jumătate de an pentru lucrări de reparaţie, reabilitare şi conservare.
Constănţenii vor putea admira lucrări ce aparţin lui Tonitza, Pătraşcu sau Pallady.
Vineri, cu prilejul redeschiderii, va avea loc și expoziţia „Muzeul din depozit” va cuprinde aproximativ 50 de lucrări.

O grădină botanică va fi amenajată pe malul lacului, la Techirghiol.
Aceasta va include aproximativ 200 de soiuri vegetale de arbori şi arbuşti decorativi, plante perene, precum şi o seră pentru plante exotice.
De asemenea, va exista o alee pietonală adiacentă unei piste pentru biciclişti pe întreaga lungime a zonei, paralelă cu malul lacului.
Proiectul „Arta grădinăritului transfrontalier la Marea Neagră“ este realizat în colaborare cu Grădina Botanică din Balcic și are ca parteneri Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Centrul Cultural „Palatul din Balcic“, Universitatea „Sofia“ şi Primăria Balcic din Bulgaria.

Abecedarele digitale pentru elevi vor fi retrase.
Curtea de Apel Bucureşti a anulat contractul dintre Ministerul Educaţiei şi compania Siveco Litera, pe motiv că nu s-au îndeplinit procedurile necesare pentru atribuirea contractului.
În urmă cu doi ani, fostul ministru Remus Pricopie anunţa că elevii vor studia şi după manuale digitale, chiar dacă în mediul rural nu pot fi folosite.
În primăvara anului trecut, Ministerul Educației a lansat licitaţia cu privire la achiziţia de manuale şcolare.

Pensionarii și cei care lucrează în sistemul bugetar vor primi pensiile și salariile înainte de Paște.
Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
Astfel, salariile vor fi plătite până pe 8 aprilie, iar pensiile până pe data de 10 a aceleiași luni.

Ministerul Dezvoltării Regionale va achiziționa 1.000 de microbuze școlare tip 16+1 locuri.
Valoarea contractului se ridică la aproape 110 milioane de lei, iar autovehiculele vor trebui livrate în termen de șase luni.
Cele 1.000 de microbuze de tip 16+1 locuri reprezintă primul lot al licitaţiei.
Mai există trei loturi pentru care nu s-au depus încă oferte, potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Constănţenii care se vor interna într-un spital de stat nu vor mai fi nevoiţi să aducă de acasă tratamentele, de la 1 aprilie.
Conform CNAS, orice abatere de la această regulă va fi aspru sancţionată de autorităţi și va ajunge până la suspendarea contractului pe o perioadă de cinci ani.
Tot de miercuri, 1 aprilie, pacienţii bolnavi de cancer pot beneficia de radioterapie fără nicio coplată la furnizorii de servicii medicale din sistemul public sau privat.

Pacienţii care suferă de hepatita C vor putea beneficia de tratament fără interferon, de la 1 mai.
Deşi este eficace, terapia antivirală prezintă multiple efecte adverse care influenţează negativ calitatea vieţii şi implicit aderenţa la tratament a pacienţilor.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că între minister şi CNAS există numeroase discuţii asupra tratamentelor „fără interferon” pe care Agenţia Medicamentului ar trebui să le lanseze pe piaţă în acest an.
Aproximativ 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita C sunt trataţi, în prezent, cu medicamente pe bază de interferon.

Ministerul Educației își propune reducerea abandonului şcolar sub 10% şi creşterea la 95% a copiilor înscrişi în învăţământul preşcolar de la patru ani.
Proiectul supus dezbaterii publice ia în considerare Strategia educaţiei şi formării profesionale Europa 2020.
Comparativ cu media europeană şi ţintele asumate de România pentru 2020, rata abandonului şcolar timpuriu în țara noastră era de 17,3% în 2013, faţă de media europeană de 12%.
Aceasta este una dintre cele mai ridicate rate din Europa, cu un progres lent în direcţia ţintei naţionale, de 11,3%, pentru 2020.

A fost lansat programul „Delta Dunării pentru toţi”.
Acesta este unic în România și îşi propune să promoveze Delta şi să o plaseze pe harta celor mai dorite destinaţii de vacanţă.
Un pachet de 2 nopţi va porni de 350 de lei şi va cuprinde transport cu autocarul şi cazare cu demipensiune.
De asemenea, sunt incluse cine cu specific pescăresc, excursii cu barca pe Dunăre, dar şi partide de pescuit.

Prețul litrului de motorină se apropie de cel al litrului de benzină.
Deși producția internă de motorină este suficientă pentru a acoperi cererea, țara noastră exportă mai mult decât importă.
Prețul motorinei a coborât, la nivel internațional, sub cel al benzinei în ultimele săptămâni, pe fondul cererii și ofertei disponibile, ca și a cotațiilor la țiței.
Astfel, în câteva stații Petrom din țară, prețul motorinei este egal sau mai mic decât cel al benzinei, o situație rară în ultimii ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept