Știri 17 martie 2015

Icoana Maicii Domnului Odighitria de la Odessa a sosit la Biserica Sfântul Nicolae din Năvodari.
Aceasta va rămâne în lăcașul de cult timp de o săptămâna.
Cu acest prilej, în fiecare dimineaţă, de la ora 9, va fi săvârșită Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite iar seara, de la ora 18, se va oficia slujba Acatistului.
Totodată, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Luca al Crimeei, Sf. Gheorghe, Sf Trifon, Sf Haralambie și Sf. Theodor Tiron.

Proiectul Naţional „Pe Calea Succesului” revine la Constanţa.
Până pe 25 martie, în mai multe licee constănţene tinerii vor cunoaşte modele de viaţă.
Prin acest demers, Asociația Tinerilor Pentru România şi-a propus atât să promoveze reperele de succes locale, cât şi să îi inspire pe tineri cu privire la modul în care aceştia vor cântări succesul, valoarea şi oamenii.
Astfel, astăzi, de la ora 12.30, analistul politic Mihai Petre le va vorbi tinerilor de la Colegiul Naţional Pedagogic “Constantin Brătescu”.
Mâine, la ora 12.00, invitatul de onoare al Liceului Teoretic “George Călinescu” va fi părintele Eugen Tănăsescu, iar vineri, de la ora 11.30, antreprenorul Cătălin Anghel va sta de vorbă cu elevii de la Colegiul Comercial “Carol I”.
Săptămâna următoare, Liceele “Traian” şi “Decebal” vor fi gazda acestui proiect.
Proiectul “Pe Calea Succesului” se mai desfăşoară în oraşele Târgu Jiu, Sibiu şi Arad.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12 și se va pleca de la ora 13 pe traseul Catedrala Arhiepiscopală, Piaţa Ovidiu, Biserica Greacă, Biblioteca Județeană, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Capitol, Primărie, Piața Ovidiu, Cazino.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu va oficia slujbe cu prilejul perioadei prepascale.
Astfel, vineri, 20 Martie, de la ora 8.30 vor fi aduse moaștele, Sf. Mina, Sf. Gheorghe, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii, Sf. Stelian și ale Sfinților de la Sinai și Rait.
Se va ocoli biserica și se vor rosti rugăciuni, iar de la ora 9.00 se va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.
Apoi, de la orele 18.00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu în sobor de peste 7 preoți.
Sfintele Moaște vor rămâne în biserică toată ziua.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Circulația tuturor categoriilor de autovehicule va fi permisă pe cele patru benzi ale podului de la Agigea, până pe 30 iunie.
Excepţie vor face autovehiculele şi coloanele agabaritice.
Ministerul Transporturilor a publicat zilele trecute, în „Monitorul Oficial“ un ordin cu privire la regimul de circulaţie pe podul de la Agigea peste Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Regimul de viteză va fi restricţionat la 50 km/h pe toată lungimea podului pe cele patru benzi de circulaţie.

Guvernul extinde lista produselor cu TVA de 9%.
Proiectul actualizat de Cod Fiscal relevă includerea și altor produse, precum lapte, ouă, animale și păsări vii.
Lista a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peștele, legumele și fructele.
Totodată, noul proiect menţine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24 la 20%, din 2016, și la 18%, din 2018.

Achitarea taxei pe podul Fetești-Cernavodă se va face în sistem informatizat.
CNADNR a demarat lucrările de implementare a sistemului informatic pentru colectarea electronică a tarifului de trecere a podurilor dunărene din stația de taxare de la Fetești-Cernavodă, pe Autostrada A2, București – Constanța.
Sistemul informatic va înlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la barieră.
Astfel, utilizatorii vor putea opta pentru achitarea tarifului în afara stației, în avans sau până la ora 24 a zilei următoare.

Doar 12% din cardurile naționale de asigurat din Constanța au fost activate.
În mai puţin de două luni, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu, însă, la Constanţa, doar 59.000, din cele 470.000 de carduri emise, au fost activate.
În prezent sistemul funcționează în paralel însă de la 1 Mai va deveni obligatoriu și va garanta calitatea de asigurat.
Operațiunea de activare constă în înlocuirea PIN-ului cu un cod din patru cifre ales de asigurat.

74% dintre români se declară optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene.
Acesta este rezultatul ultimului Eurobarometru dat publicității ieri.
Dintre cei chestionați, doar 34% cred că România merge pe drumul corect.
De asemenea, 17 procente dintre românii au spus că, din punctul lor de vedere, situația economică a țării este bună și foarte bună.
La nivel naţional, românii sunt preocupaţi de şomaj şi inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Totodată, 88% dintre cei chestionaţi apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este proastă şi foarte proastă.

Crescătorii de albine atrag atenţia asupra efectelor nocive ale pesticidelor de ultimă generaţie.
Aceștia au anunţat că intenţionează să realizeze împreună cu Autoritatea Naţională Fitosanitară un studiu cu privire la efectele nocive ale pesticidelor de ultimă generaţie asupra albinelor din România, în condiţiile în care în iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulări şi mortalităţi de albine în peste 33 de judeţe.
Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparţin unei noi clase denumite neonicotinoide şi au fost introduse pe piaţa europeană în anul 2000.

Acidul folic reduce riscul de accident vascular cerebral.
Un studiu realizat în China pe mai bine de 20.000 de adulți a ajuns la concluzia că o combinație de vitamina B9 și substanța enalapril folosită împotriva hipertensiunii arteriale a dus la o reducere netă a riscului de accident cerebrovascular.
Persoanele cuprinse în studiu, care aveau hipertensiune arterială, nu au suferit niciodată un atac de cord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept