Știri 13 martie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Sfintei Cruci.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură despre importanța spirituală a Sfintei Cruci în viața noastră.

Patriarhia Moscovei monitorizează respectarea drepturilor ortodocşilor în Europa.
Centrul pentru Monitorizarea Drepturilor și Libertăților Creștinilor Ortodocși din Europa a lansat un site web, cu sprijinul reprezentantei Patriarhiei Moscovei în Consiliul Europei.
Site-ul în limba engleză, OrthodoxRights.org, va oferi informații despre încălcarea drepturilor creștinilor ortodocși și a libertăților în Europa.
De asemenea, potrivit serviciului de presă al Reprezentanței Patriarhiei Ruse în Consiliul Europei, site-ul va publica rapoarte speciale, în condițiile în care agresivitatea, discriminarea și actele de violență îndreptate împotriva creștinilor ortodocși, sunt în continuă creștere.

Biblia va fi tradusă în 40 de limbi.
Institutul de Traducere a Bibliei, cu sediul în Moscova, este o organizaţie ştiinţifică înfiinţată în 1995, responsabilă de traducerea, publicarea și distribuirea Bibliei în limbile popoarelor non-slave care trăiesc în Rusia și țările vecine.
Activitatea Institutului Biblic se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei și cu sprijinul Comisiei Biblice și Teologice Sinodale.
Publicarea Bibliei complete în limba tătară este în curs de pregătire, iar în anii următori vor fi editate versiuni în limbile tatară din Crimeea, turkmenă și uzbecă.

Ţara noastră ocupă locul opt în Uniunea Europeană după ponderea energiei obţinute din surse regenerabile.
Cea mai mare pondere a energiei obţinute din surse regenerabile în consumul total în 2013 s-a înregistrat în Suedia, Letonia, Finlanda, Austria, Danemarca şi România.
La polul opus se situează Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie.
Trei dintre cele 28 de state membre ale UE şi-au îndeplinit obiectivele naţionale pentru anul 2020, respectiv: Bulgaria, Estonia şi Suedia.
De asemenea, Lituania, România şi Italia sunt la mai puţin de 0,5 puncte procentuale de ţintele pentru 2020.

Delta Dunării va primi fonduri europene de un miliard de euro.
Declarația a fost făcută de premierul Victor Ponta, în deschiderea celei de-a 33-a ediții a Târgului de Turism al României de la Romexpo.
Prim-ministrul a anunțat că în alocarea financiară 2014 – 2020 a Uniunii Europene sunt prevăzute pentru România fonduri de un miliard de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, păstrarea biodiversităţii şi dezvoltarea turismului în Delta Dunării.
De asemenea, primul-ministru a anunțat că Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului.

Statul Islamic a acceptat alierea cu gruparea islamistă nigeriană Boko Haram.
Grupul nigerian a emis o declaraţie audio în care un bărbat, care susţine că vorbeşte în numele liderului său, afirmă că se aliază cu “fraţii lor”, Statul Islamic.
El afirmă că scopul de a întemeia un califat a fost extins şi asupra vestului Africii şi a descris această desfăşurare a lucrurilor drept “o veste bună”.

Elevii ar putea avea încă o materie de studiu.
Este vorba despre Alimentație Sănătoasă, și va fi studiată de la clasa a I-a până în clasa a XII-a.
Senatorul care a inițiat acest proiect a susținut că această disciplină îi va educa pe elevi în privinţa hranei zilnice.
Totodată, acesta a afirmat că în acest fel, se va diminua numărul cazurilor de îmbolnăviri determinate de alimentaţia incorectă a copiilor.
Obiectul de studiu va putea fi predat, de către învăţătoare la ciclul primar şi de diriginte la clasele mari.

Numărul bolnavilor de gripă s-a dublat.
Constanța rămâne în topul pacienților infectați cu virusul gripal, la nivel național.
Dacă în săptămâna 23 februarie – 1 martie au fost semnalate 150 de cazuri, în săptămâna 2 – 8 martie erau anunțate 270 de cazuri.
Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel a declarat că oscilaţiile de temperatură au dus la înmulţirea cazurilor de gripă, iar formele cele mai severe de boală sunt cauzate de virusul pandemic AH1şi virusul B.

Notele obţinute la simulările naţionale se pot trece în catalog doar la solicitarea elevului.
Ponderea elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a care au obţinut note peste 5 la simularea naţională a examenului de Bacalaureat 2015 este în creştere faţă de anul anterior, cu 7 până la 9%.
Ministerul Educaţiei recomandă ca rezultatele să fie analizate în fiecare unitate de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri în clasă, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliul profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Procedura pentru sancţionarea şi înştiinţarea şoferilor depistaţi fără rovinietă va fi modificată.
Potrivit directorului general al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Narcis Neaga, proprietarii maşinilor nu vor mai afla după doi sau trei ani că au de plătit o amendă pentru lipsa taxei de drum.
Actualul sistem de trimitere a amenzii la domiciliu, care a dus la numeroase contestări în justiţie, urmează să fie înlocuit printr-o procedură mai transparentă şi mai rapidă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept