Știri 9 martie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
Aceştia erau soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.
Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.
Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei religioase, gospodinele creştine pregătesc astăzi colăcei de pâine unşi cu miere şi nucă, numiţi măcinici.

Creștinii sunt persecutaţi în Ucraina de către forţele naţionale radicale.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persecutarea creștinilor, nu numai în Orientul Mijlociu, ci și în Ucraina.
El a mai spus că bisericile și mănăstirile ortodoxe sunt distruse, iar preoții și credincioșii sunt intimidați și umiliți.
Zece biserici au fost complet distruse, în sud-estul Ucrainei, și 77 au fost deteriorate.

O liturghie comună a tuturor parohiilor ortodoxe din Strasbourg a fost oficiată în Duminica Ortodoxiei.
În prima duminică din Postul Mare, Biserica Ortodoxă Românească “Sfântul Ioan Botezătorul”, i-a primit pe preoții și credincioşii celorlalte parohii ortodoxe din Strasbourg, pentru a oficia împreună Sfânta Liturghie.
Aproape 300 de credincioși au participat la Liturghia oficiata de 8 preoți, ai parohiilor grecească, românească, rusească, georgiană și bulgară.

De astăzi, la ora de Religie vor participa doar elevii ai căror părinţi au depus o cerere prin care îşi dau acordul ca micuţii lor să urmeze aceste cursuri.
Vineri seară, s-au încheiat înscrierile pentru orele de Religie. Până la ora 18.00, au fost înregistrate în sistemul informatic peste 2 milioane 120 de mii de cereri pentru participarea la ora de Religie, ceea ce înseamnă aproximativ 90% din baza de raportare.
De asemenea, 94% din copiii care vor începe la toamnă clasa pregătitoare au optat şi pentru studiul Religiei.
Totodată, Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a precizat că dezbaterile împotriva predării religiei în școli s-au dovedit a nu fi o problemă reală și că înscrierile pot continua și în perioada următoare.

Băncile afișează de săptămâna trecută pe ecranele bancomatelor, valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri.
Potrivit unui proiect al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe ecranul terminalelor ATM trebuie să fie înscrise toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei, pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a renunţa la efectuarea acesteia.
Aceeaşi reglementare a ANPC obligă băncile să precizeze termenul maxim şi numărul de telefon la care clienţii pot apela pentru a-şi recupera cardurile blocate în bancomate.

Peste trei sferturi dintre angajații din România nu dețin abilități în IT.
Astfel, potrivit Raportului de țară 2015, țara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană.
Din punct de vedere al Indicelui economiei și societății digitale, în România, raportat la nivel european, s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital.
Astfel, numai 20% dintre români dețin competențe digitale de bază, iar 1,3% din totalul forței de muncă sunt specialiști în Tehnologia Informațiilor și Comunicării.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat săptămâna trecută scăderea consumului de zaharuri din alimentația copiilor și adulților.
Măsura trebuie luată pentru a combate obezitatea și cariile dentare.
OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă.
Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahăr (12 lingurițe) pe zi.
OMS amintește că o mare parte din zaharurile consumate în prezent sunt ‘ascunse’ în alimente care nu sunt considerate dulciuri, cum ar fi ketchup-ul sau pâinea.

Ministrul Muncii vrea să sprijine mamele care stau acasă, dar şi pe cele care se întorc la lucru.
De anul viitor, româncele care vor să facă un copil vor primi mai mulţi bani de la stat.
Guvernul intenţionează să crească indemnizaţia pentru creşterea copilului, astfel încât aceasta să fie egală cu salariul primit de mamă înainte de a intra în concediu.
În prezent, indemnizaţia reprezintă 85 la sută din venitul net.

Ministrul Educaţiei cere şcolilor soluţii pentru elevii de clasa a 8-a.
După rezultatele slabe la simularea Evaluării Naţionale, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, cere şcolilor sa găsească soluţii pentru îmbunătățirea performanțelor şcolare ale acestor elevi.
La simulare doar 50,7 la sută dintre elevii de clasa a 8-a au obţinut medii peste 5.
Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în Bacău, Bucureşti, Giurgiu şi Bihor, cu peste 60% procent de promovabilitate.
Rate de promovare sub 40 la sută s-au înregistrat în judeţele Caraş-Severin, Vaslui şi Tulcea.
Evaluarea Naţională va avea loc în perioada 22-24 iunie.

Medicii nu pot primi bani pentru serviciile medicale decontate din Fondul de Sănătate.
De asemenea, pentru RMN, tomografie sau angiografie din pachetul de servicii de bază, asiguratul va plăti o parte din costul acestora.
Prevederile apar în noul proiect cu privire la Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, elaborat de CNAS.
Pentru unele servicii medicale paraclinice din pachetul de baza, tarifele care se contractează și decontează de casele de asigurări de sănătate vor fi negociate de acestea cu furnizorii de servicii medicale paraclinice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept