Știri 4 martie 2015

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă sf. liturghie arhierească la biserica Sf. Haralambie din Constanța.
Slujba va fi săvârșită de la ora 8.30.
Biserica este situată în zona Boema din cartierul Tomis Nord.

Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană susţine ora de Religie în România.
Potrivit unui comunicat, Consiliul Europei a emis, în ultimii ani, mai multe recomandări prin care încurajează guvernele să integreze ora de Religie în trunchiul comun, deoarece această disciplină de studiu ajută copiii să dobândească un set de competenţe fundamentale, esenţiale pentru dezvoltarea lor intelectuală și nu numai.
Astfel, România nu constituie o excepţie în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte prezența orei de Religie în şcolile publice.
Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe din Europa și-au exprimat îngrijorarea față de modificările cadrului normativ şi, mai ales, faţă de aplicarea lor dintr-o perspectivă laicizantă ce pot afecta grav formarea copiilor şi tinerilor din România.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ’’Cuvântul care mărturisește. Memoria martirajului românesc’’ și va cuprinde o proiecție a filmului ’’Poezia după gratii’’ și lansarea a două volume.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la ora 18.30, în sala mică a Casei de Cultură din Constanța.
Invitați vor fi poetul Demostene Andronescu, fost deținut politic, poetul Răzvan Codrescu și președintele Asociației Rost, Claudiu Târziu.
Conferința este organizată de Fundația Sfinții Închisorilor, Asociația Rost și Școala Brâncovenească.

Paștele va deveni o sărbătoare legală în Egipt.
Astfel, între 11 și 14 aprilie 2015, indiferent de apartenența religioasă, toți egiptenii vor fi liberi.
Anunțul a fost completat de precizarea că, în aceeași perioadă, bisericile creștine vor beneficia de pază armată și asistență umanitară din partea statului egiptean.
Deși este un stat majoritar musulman, de orientare conservatoare, noul regim de la Cairo ține cont și de prezența unei mari comunități creștine.
10% din cetățenii egipteni sunt creștini care aparțin Bisericii Copte, dar și Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei și a toată Africa.

Tot mai mulţi constănţeni ajung în stare gravă la spital pentru că iau tratamente fără recomandare.
Semnalul de alarmă vine din partea medicilor gastroenterologi care în doar patru luni, au tratat 250 de pacienţi cu hemoragie internă.
Constănţenii care suferă de probleme biliare sau pancreatice, boli de colon sau de stomac şi au nevoie urgentă de intervenţii medicale complexe vor beneficia, de luna aceasta, de proceduri medicale de ultimă generaţie, disponibile în cadrul Departamentului de Endoscopie Intervenţională din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa va funcţiona un bloc operator ultramodern în cel mult două săptămâni.
Acesta va dispune de cinci săli de intervenții chirurgicale, dotate cu aparatură de ultimă generație.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Dan Căpățînă a declarat că blocul operator va fi unul dintre cele mai bine dotate din țară.
Lucrările la blocul operator au fost finalizate iar acesta va deservi clinicile de Chirurgie.

Şoferii au contestat aproximativ 170.000 de amenzi pentru neplata rovinietei.
În ultimii patru ani, instanţa a anulat prin sentinţe definitive aproximativ 120.000 dintre sancţiuni, care reprezintă peste 70% din total.
Suma încasată din vânzarea rovinietei s-a ridicat la 900 de milioane lei în 2014, faţă de 885 milioane lei în 2013.
Sumele nu includ TVA.

Salariile personalului nedidactic din învăţământ vor creşte cu 12%.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
Potrivit ministrului, de respectiva creştere salarială vor beneficia la nivel naţional aproximativ 60 de mii de persoane încadrate ca personal nedidactic în sistemul de educaţie.
În bugetul pe 2015 sunt specificate majorări salariale şi pentru personalul didactic şi cel didactic auxiliar din învăţământ, respectiv de 5% de la 1 martie şi alte 5% de la 1 septembrie.

Slovenia a adoptat legea care permite mariajul între persoane de acelaşi sex.
Propus de partidul Stânga Unită, proiectul a beneficiat de susţinerea formaţiunii premierului Miro Cerar.
În document, căsătoria este definită ca uniunea a două persoane, indiferent de gen, iar contestatarii şi-au manifestat în stradă opoziţia.
Slovenia devine astfel cea de-a 11-a ţară europeană care legalizează mariajele gay.

Peste 3,5 milioane de carduri de sănătate sunt activate.
Anunțul a fost făcut de președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
El a mai spus că pe măsură ce cardul devine obligatoriu, de la 1 mai, s-ar putea face economii, pentru că vor fi plătite doar serviciile efectuate.
Vasile Ciurchea a amintit și de procesul de actualizare a prețurilor la medicamente și a precizat că se aşteaptă ca acestea să scadă semnificativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept