Știri 3 martie 2015

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ’’Cuvântul care mărturisește. Memoria martirajului românesc’’ și va cuprinde o proiecție a filmului ’’Poezia după gratii’’ și lansarea a două volume.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la ora 18.30, în sala mică a Casei de Cultură din Constanța.
Invitați vor fi poetul Demostene Andronescu, fost deținut politic, poetul Răzvan Codrescu și președintele Asociației Rost, Claudiu Târziu.
Conferința este organizată de Fundația Sfinții Închisorilor, Asociația Rost și Școala Brâncovenească.

Deputata Cristina Ileana Dumitrache cere legalizarea prostituţiei.
Aceasta ar fi o metodă de protecţie la adresa tinerelor din România expuse riscului traficului de carne vie.
Deputata spune că ultima grijă sunt banii aduşi la bugetul statului și că cel mai mult ar conta aducerea sub control a fenomenului şi igiena tinerelor care practică această „meserie“.
Biserica a afirmat în repetate rânduri faptul că legalizarea prostituției nu poate aduce nimic bun în societate, nici în ceea ce privește latura fiscală.

Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mare expunere seismică.
Municipalitatea a notificat în ultimii ani peste 370 de imobile cu privire la obligaţiile legale ale proprietarilor pentru reducerea riscului seismic, iar datele plasează Bucureştiul pe primul loc în ceea ce priveşte clasamentul capitalelor europene cu cea mai mare expunere seismică.
Primarul capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat că majoritatea specialiştilor consideră că cele mai vulnerabile clădiri din Bucureşti sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978.

Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor.
Această zi a fost adoptată în ianuarie 1986, la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, organizaţia internaţională a scriitorilor.
Fondat în 1921, la Londra, PEN Club International reprezintă asociaţia scriitorilor de pretutindeni şi are drept scop celebrarea literaturii şi promovarea prieteniei şi a sprijinului intelectual între scriitorii din întreaga lume.
PEN Clubul Român a fost creat în 1923, iar printre iniţiatori se numără și Liviu Rebreanu.

Constănţenii care locuiesc pe bulevardul 1 Mai nu vor avea joi apă rece.
Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile în intervalul 7,00 – 21,00, consumatorii din perimetrul delimitat de Pasaj Gară – strada Traian – b-dul 1 Mai – strada 1 Mai Vechi – Şoseaua Mangaliei, cartierele Km 4, Poarta 6 şi Abator.

Femeile primesc salarii mai mici decât ale bărbaţilor.
Aceasta este concluzia unui studiu recent al Institutului Naţional de Statistică.
Astfel, femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună, cu 8 la sută mai puţin decât bărbaţii.
Diferenţe mari sunt în sectorul activităţilor administrative, acolo unde femeile au salarii cu 27 la sută mai mici decât bărbaţii, şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41 la sută mai mult.

Ieri a început prima ediție a programului „Prima Mașină“.
Pentru început zece bănci participă la acest program și oferă credite garantate de stat pentru achiziția de mașini de către tinerii cu vârste până la 35 de ani.
Și românii de peste 36 de ani beneficiază de acest credit, doar că avansul solicitat lor este mai mare, de 10%, comparativ cu cel de 5% cerut tinerilor până în 35 de ani.
Valoarea maximă a mașinilor care pot fi cumpărate în program este de 62.000 lei.
Avantajul este că rata lunară ajunge să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea a unui credit obișnuit.

Vaccinarea diftero-tetanică va fi reluată în școli.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Vaccinarea a fost sistată după ce, în luna ianuarie, zeci de elevi au avut reacții adverse după administrarea serului.
Agenţia Naţională a Medicamentului a analizat loturile de vaccin diftero-tetanic folosite în cadrul campaniei naţionale de imunizare a elevilor din clasa a opta şi a noua, pentru care au existat suspiciuni privind apariţia unor reacţii adverse.
Testele au arătat că produsele sunt conforme.

Statul Islamic a ucis 15 dintre ostaticii creştini.
Aceștia au fost luați ostatici în nord-estul Siriei la începutul săptămânii trecute.
Anunțul a fost dat de Arhimandritul Emanuel Youkhana, care a mai spus că numărul celor despre care se ştie ca au fost luaţi ostatici a crescut până la aproximativ 350.

Un nou medicament contra alcoolismului se află în curs de testare pe oameni.
Acesta a fost elaborat la Universitatea Politehnică din orașul rus Tomsk și are puține efecte secundare.
Rezultatele înregistrate la testele pe animale au fost pozitive. Dorința de a bea a scăzut la 70 % dintre șoarecii supuși tratamentului, care anterior fuseseră aduși în stare de dependență de alcool.
Specialiștii au descoperit că principiul activ al unui medicament folosit împotriva convulsiilor epilepticilor ar putea veni și în ajutorul persoanelor dependente de diferite droguri, printre care și alcoolul, care afectează sistemul nervos central.

România poate interzice organismele modificate genetic.
Consiliul European a adoptat ieri un act normativ care acordă țărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetice pe teritoriul lor.
Consiliul European a precizat că noile norme permit țărilor să solicite ca teritoriul lor să fie exclus atunci când este autorizat un organism modificat genetic la nivel european.
La rândul lor, statele membre în care sunt cultivate OMG trebuie să aibă grijă pentru a evita contaminarea transfrontalieră în statele membre în care aceste OMG sunt interzise.
Noile norme vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept