Știri 2 martie 2015

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PreaFericitul Daniel a declarat că ”Ora de Religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind ştiinţa cea mai profunda, a legăturii cu Dumnezeu”.
El a adăugat ieri că înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinţei, iar dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă.
Patriarhul Daniel a spus că fără cunoştinţe de religie nu poate fi înţeleasă istoria şi cultura Europei şi de aceea în aproape toate ţările europene, religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public.
Potrivit Patriarhului, la ora de religie copiii învaţă ” că universul, cerul şi pământul nu sunt produsul întâmplării, ci sunt darul înţelepciunii şi iubirii lui Dumnezeu pentru om”, “că omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinţă inteligentă, liberă şi iubitoare, creată după chipul lui Dumnezeu “.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ’’Cuvântul care mărturisește. Memoria martirajului românesc’’ și va cuprinde o proiecție a filmului ’’Poezia după gratii’’ și lansarea a două volume.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la ora 18.30, în sala mică a Casei de Cultură din Constanța.
Invitați vor fi poetul Demostene Andronescu, fost deținut politic, poetul Răzvan Codrescu și președintele Asociației Rost, Claudiu Târziu.
Conferința este organizată de Fundația Sfinții Închisorilor, Asociația Rost și Școala Brâncovenească.

Astăzi începe simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.
Aceasta a debutat cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar mâine va avea loc simularea probei scrise la Limba și literatura maternă.
Miercuri, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, iar vineri, elevii de clasa a XII-a vor participa la simularea probei la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 martie.

Emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană au scăzut cu 18% în perioada 1990 – 2011.
Până în 2030, Uniunea Europeană intenţionează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40 %.
Totodată UE dorește să impulsioneze generarea de energie din surse regenerabile cu cel puţin 27%, precum şi să îmbunătăţească eficienţa energetică cu cel puţin 27%.

De ieri, comercianții care nu emit bonuri fiscale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 lei.
Totodată, potrivit unei ordonanțe de urgență, acestora li se va suspenda activitatea timp de 30 până la 90 zile.
De asemenea, clienții care nu primesc bon fiscal au dreptul de a pleca din unitate cu un produs/serviciu, fără să-l achite.
Vicepreședintele Patronatului IMM Constanța, Iuliana Constantin, consideră că măsura Finanțelor nu va duce la fiscalizarea economiei, ci la practici abuzive din partea cumpărătorilor.

Tutunul provoacă decesul a peste jumătate dintre persoanele care fumează cu regularitate.
Cele mai recente date difuzate de OMS arată că, în fiecare an, mor din cauza fumatului șase milioane de persoane.
Cifra s-ar putea reduce considerabil dacă se va îndeplini obiectivul ce vizează diminuarea cu 30% până în 2025 a consumului de tutun la nivel mondial.
Progresele înregistrate variază foarte mult, printre țările cu cele mai bune rezultate figurând Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă și o serie de state insulare din Pacific, care se definesc drept ‘lipsite de tutun’, adică fumătorii reprezintă sub 15% din populație.

Ministerul Comunicațiilor vrea ca preoţii să includă în predici și tema incluziunii digitale.
Oficiali ai Ministerului au spus că au început o campanie de alfabetizare digitală în țară și s-au întâlnit inclusiv cu Patriarhia Română pentru ca mesajele de incluziune digitală să ajungă la oameni și prin preoţi.
Potrivit consilierului preşedintelui ANCOM, Iosif Popa, în România nu există cerere de internet, peste jumătate din populaţie nu a folosit niciodată internetul, iar industria trebuie să găsească modalități de stimulare a cererii.

Peste 1 miliard de tineri din întreaga lume riscă să aibă probleme auditive din cauza dispozitivelor electronice sau a căștilor.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent peste 43 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 35 ani au deja un handicap auditiv.
În țările cu venituri mari și medii, circa 50% dintre tinerii cu vârste între 12 și 35 de ani ascultă muzică la dispozitive electronice la niveluri nesigure.
Aproximativ 40% dintre ei sunt expuși potențial la nivele excesive de zgomot în discoteci, baruri sau evenimente sportive.

Salariile profesorilor s-au majorat de astăzi cu 10 la sută.
Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta.
Creşterea salariilor dascălilor a fost prevăzută în acordul semnat de guvern cu sindicatele din educaţie, anul trecut, pe 27 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept