Știri 25 februarie 2015

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel Mare astăzi și mâine de la ora 16.45.
Postul nostru de radio va transmite slujba în direct.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din cartierul constanțean Poarta 6.
Apoi, de la ora 19.45, Ierarhul Tomisului va oficia sf. liturghie arhierească la schitul „Sfântul Cuv. Gherman”, amplasat lângă orașul Băneasa.
Sâmbătă, IPS Teodosie va săvârşi de la ora 8.45, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Sf. Ioan Casian, cu prilejul hramului.
După slujbă, la ora 11, va fi lansată cartea ’’Frumusețea care va salva lumea’’, a ieromonahului Ioan Bute.
Apoi, la ora 19, va avea loc spectacolul de teatru intitulat ’’Întoarcerea Zidarului’’, în sala mare a Casei de Cultură din Constanța.
Acesta prezintă legenda Mănăstirii de la Curtea de Argeș, iar intrarea va fi liberă.

Oamenii de ştiinţă ruşi au dovedit experimental proprietăţile miraculoase ale semnului crucii şi ale rugăciunii.
Ei au observat că prin facerea semnului crucii deasupra mâncării, înainte de masă, aceasta este purificată instantaneu.
Specialiștii au studiat și impactul rugăciunii “Tatăl nostru” şi al semnului crucii asupra bacteriilor patogene.
S-a observat că dacă se rosteşte această rugăciune şi se face semnul crucii asupra apei, numărul de bacterii dăunătoare scade de mii de ori.
În ceea ce privește efectul crucii asupra oamenilor, cercetările au arătat că dacă semnul crucii este făcut neîngrijit, şi fără să atingă punctele corespunzătoare, rezultatele pozitive ale testelor sunt mai slabe sau chiar absente.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a facut apel la o nouă ordine mondială bazată pe valorile creștine.
Persecuțiile împotriva creștinilor, conflictele etnice și religioase, secularismul agresiv și atacurile dure asupra bisericilor, propaganda relativismului moral și a societății de consum au devenit din nou o realitate, la începutul secolului 21.
Extremismul de astăzi și terorismul, care folosește printre altele, retorica religioasă, de multe ori prosperă pe baza intoleranței și a comportamentului provocator al lumii laice.
Patriarhul a mai făcut apel la liderii mondiali și la mass-media, “să afirme pacea, să dezvolte cooperarea și dialogul, și să demonstreze grijă și atenție față de cei de alături”.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte la munte.
Astfel de la ora 20 până mâine la ora 12 va ploua în majoritatea regiunilor, iar în Oltenia şi în zona deluroasă şi montană a Banatului şi Munteniei, cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 15…20 l/mp.
În Dobrogea vântul va prezenta intensificări de 40 de km/h.
La munte vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar vântul va avea unele intensificări, cu precădere în masivele sudice.

Mai multe puncte de verificare a rovinietei au fost date în folosință.
De ieri, patru noi puncte fixe de control au fost puse în funcţiune, fiind amplasate „în zone în care acestea nu pot fi evitate de către şoferi”.
La nivelul judeţului Constanţa funcţionează trei camere fixe de monitorizare video.
Dintre acestea, două sunt amplasate pe Autostrada Soarelui, iar a treia pe DN 38, Constanţa – Negru Vodă, la kilometrul 211+816, în apropierea localităţii Moviliţa.

În perioada următoare va avea loc o serie de schimbări importante în traficul rutier din Constanţa.
Pe două dintre cele mai importante străzi din municipiu vor fi instituite sensuri unice.
De asemenea, în zonă va fi amplasat şi un nou semafor.
Astfel, sensul unic de pe strada Tulcei va fi dinspre strada Ştefăniţă Vodă către bulevardul Tomis, iar pe strada Badea Cârţan, dinspre bulevardul Tomis către strada Ştefăniţă Vodă. Solicitările oamenilor legii au fost aprobate, astfel că se încep demersurile pentru amenajare.
Cine nu se va conforma noilor reguli se va alege cu sancţiune contravenţională.

Constanța se află în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de gripă confirmate.
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul îmbolnăvirilor de la noi din județ este de 109, urmat de Bucureşti, cu 92 de cazuri, şi Iaşi, cu 70 de cazuri.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 110 mii, cu 8% mai mare față de cel înregistrat săptămâna trecută și cu 45% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a anului trecut.

Asociația Europa Digitală derulează, anul acesta, proiectul național ”Școala mea pe internet”.
Acesta își propune proiectarea, dezvoltarea, implementarea și găzduirea în mod gratuit a website-urilor instituțiilor românești de învățământ din sistemul preuniversitar.
Programul vine în întâmpinarea grădinițelor, școlilor și liceelor de la țară, privind liberul acces la informaţiile de acces public, și pentru a se alinia la standardele europene și ale societății informaționale în care trăim.
Instituțiile care vor intre în program trebuie să fie situate în zona rurală, să aibă în acest an școlar cel puțin 150 de elevi și să dețină cel puțin un calculator cu conexiune la internet.

Un copil român din doi cere ajutor pentru îmbunătăţirea relaţiei cu părinţii.
Potrivit Asociaţiei Telefonul Copilului, 30 – 40% dintre cei care au apelat acest număr au sesizat probleme legate de nevoia de comunicare și 25% probleme de relaționare deficitară cu părinții.
Neînțelegerile în familie au fost exprimate în special de adolescenți.
Îngrijorător este faptul că majoritatea copiilor nu au vorbit despre aceste stări emoționale cu nimeni altcineva, înainte de apelul la Telefonul Copilului.
Constanţa ocupă locul 3 la numărul de sesizări telefonice.

Indemnizația invalizilor și veteranilor de război a fost dublată.
Decizia luată ieri de Senat va fi transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional.
Potrivit propunerii, cei încadrați în gradul I de invaliditate vor primi 296 lei lunar, cei încadrați în gradul II de invaliditate – 264 de lei iar cuantumul indemnizației pentru gradul III a fost stabilit la 224 lei.
Prin proiect se propune ca veteranii de război să primească 184 de lei lunar, iar văduvele de război care nu s-au recăsătorit – 184 lei lunar.

Introducerea timbrului cultural va ajuta la combaterea evaziunii fiscale în domeniul editorial.
Declarația aparține preşedintelui comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin.
Acesta a precizat că instituirea acestui timbru este cerută de toate uniunile de creaţie din România, iar sumele obţinute vor intra în bugetele organizaţiilor de creatori, fără ca bugetul de stat să fie afectat.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este şi for decizional în acest caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept