Știri 23 februarie 2015

Astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Este cel mai aspru şi cel mai lung post dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 5 aprilie.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului astăzi și mâine de la ora 16, iar miercuri și joi, de la ora 16.45.
Miercuri, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Slujba Canonului cel Mare este de fapt un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Postul nostru de radio va transmite slujba Canonului cel Mare în direct.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema „Despre identitatea românească”.
Evenimentul va avea loc astăzi la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 19.
Prețul unui bilet este între 50 și 65 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.

Electrocasnicele ineficiente energetic sunt interzise.
Vânzarea de aragaze şi maşini de gătit care nu respectă o anumită limită de eficienţă energetică a fost interzisă în Uniunea Europeană.
Directiva permite comercianţilor să scape de stocurile de produse vechi, însă organizaţiile care promovează eficienţa energetică îi avertizează pe consumatori că electrocasnicele ieftine le vor aduce facturi mai mari la electricitate.
Comisia Europeană a estimat săptămâna trecută că eliminarea aparatelor de gătit ineficiente ar reduce, în medie, factura la energie cu aproximativ 50 de euro pe an, iar economiile cumulate la nivelul UE ar fi de ordinul a miliarde de euro.

Românii ar putea avea ziua de Bobotează liberă.
Senatorul Ovidiu Donţu a propus, într-un proiect de lege, ca ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, să fie considerată sărbătoare legală şi zi liberă, alături de 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.
Senatorul a arătat că introducerea acestei zile ca sărbătoare legală în care nu se lucrează ar fi un demers în urma căruia cei care doresc să participe la ceremoniile religioase din această zi ar avea toate condiţiile să se manifeste astfel.

Astăzi încep înscrierile în învățământul primar.
Potrivit calendarului de înscriere, până pe 13 martie are loc completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți, online sau la școala la care solicită înscrierea.
Înscrierea elevilor în clasa I este organizată în acest an în două etape, astfel că elevii care nu au fost repartizați la școala vizată în prima fază pot intra în a doua etapă de repartizări, care se desfășoară în perioada 23 martie – 3 aprilie.

Elevii din clasa a VIII-a au început astăzi simulările Evaluării Naţionale.
Astăzi este susținută proba la limba română, iar mâine, cea la matematică.
Rezultatele se afișează pe 6 martie, dar notele nu se trec în catalog.
De asemenea, rezultatele obținute de elevi, în urma simulărilor, vor fi analizate de profesori împreună cu elevii și părinții acestora, iar cadrele didactice vor lua măsuri pentru a îmbunătăți performanțele școlare ale elevilor de clasa a VIII-a.

Consiliul Naţional al Audiovizualului dorește modificarea legislaţiei audiovizualului.
Consiliul dorește sprijinirea posturilor de radio locale mici şi să le impună marilor reţele de radio să difuzeze mai mult program local.
În acelaşi timp, membrii CNA au transmis responsabililor editoriali ai principalelor televiziuni şi radiouri din România că vor crește nivelul amenzilor aplicate, dacă staţiile vor continua să aibă abateri constante de la legislaţia audiovizualului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept